Houten veranda prijzen 2024, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een houten veranda is €1.950/m², met een marge tussen €1.500 en €3.000/m² inclusief constructie. Meer in detail: de prijs van een volledig houten veranda varieert van €1.500 tot €2.000, terwijl die van een veranda van hout en aluminium varieert van €2.000 tot €3.000.

Een houten veranda is een uniek ontwerp dat functionaliteit, comfort, esthetiek en respect voor het milieu combineert. Er hangt echter een prijskaartje aan de warmte van hout en het loont de moeite om een schatting te maken van de kosten voordat je begint aan het project om een veranda van dit materiaal te bouwen.

De kosten van een dergelijk project hangen gedeeltelijk af van de gekozen houtsoort, maar ook van het type veranda. Of het nu als bouwpakket, op maat of een combinatie van hout en aluminium wordt verkocht, de mogelijkheden zijn eindeloos en de ene nog verleidelijker dan de andere.

Volg onze gids en schat de prijs van je toekomstige houten veranda zo nauwkeurig mogelijk in.

houten veranda prijs

Prijsvergelijkingstabel houten veranda

Type veranda Minimumprijs* per m² Maximumprijs* m²
Entree houten veranda €1.000
Middenklasse houten veranda €1.200 €1.500
High-end houten veranda €1.500
Type veranda Minimumprijs* per m² Maximumprijs* m²
Houten veranda verkocht als bouwpakket €250 €750
Aangebouwde houten veranda €1.200 €2.800
Gemengde veranda van hout en aluminium €1.000 €2.500
Soort dienst Minimumprijs* Maximumprijs*
Installatie van een houten veranda 15% van de totale kosten 20% van de totale kosten

De verschillende soorten houten veranda’s en hun prijzen

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een houten veranda bepalen. Eerst en vooral is er de gebruikte houtsoort, waarbij schimmelbestendige houtsoorten (kastanje, johannesbrood, eik of rode ceder) het meest worden aanbevolen. Grenen is de voordeligste oplossing, maar moet behandeld worden.

Andere bepalende factoren zijn de grootte van de veranda, de vorm, de openingen, de beglazing, het dak, enz. Ster-veranda’s, Victoriaanse veranda’s, klassieke veranda’s, hedendaagse veranda’s… alle modellen kunnen in hout worden uitgevoerd.

Er is echter één specifieke factor die de prijs van een houten veranda beïnvloedt: het type. Als bouwpakket, gemengd of op maat gemaakt, de keuze is aan u.

Wat is de prijs van een houten veranda in bouwpakket?

Een houten veranda in bouwpakket is de goedkoopste en snelste oplossing. Er bestaan twee soorten bouwpakketten.

 1. Het vooraf ontworpen houten veranda bouwpakket. Dit in massa geproduceerde model heeft gestandaardiseerde afmetingen die niet precies kunnen worden aangepast aan de configuratie van uw woning of terras. Dit materiaal moet dus worden vermeden als uw huis een atypische indeling heeft.
 2. Bouwpakketten voor houten veranda’s op maat. Hoewel de profielen ook in de fabriek worden geproduceerd, kunnen de afmetingen ervan worden aangepast aan de afmetingen van je woning en terras.

Gemiddeld moet je rekenen op een prijs tussen €250 per m² en €750 per m² voor een kit houten veranda (installatie niet inbegrepen).

Hoeveel kost een houten veranda op maat?

Een houten veranda op maat wordt speciaal voor jouw huis ontworpen door een serrebouwer of architect. Door zijn unieke karakter kan hij niet zonder tussenkomst van een specialist geplaatst worden.

Houten veranda’s op maat zijn ideaal voor alle behoeften en alle woningconfiguraties, zelfs de meest atypische. Bovendien zijn veranda’s op maat over het algemeen ontworpen om uw woning extra leefruimte te bieden, zowel in de zomer als in de winter.

Omdat de veranda moet worden aangepast aan tal van beperkingen en de specifieke afwerkingen moet bieden die de klant wenst, is dit type ontwerp veel duurder dan een model dat als bouwpakket wordt verkocht.

Gemiddeld moet je rekenen op een prijs tussen € 1.200 per m² en meer dan € 2.800 per m² voor de bouw van een houten veranda op maat.

Hoeveel kost een gecombineerde veranda van hout en aluminium?

De combinatie van hout en aluminium voor de bouw van een veranda is een ontwerpoplossing die de kwaliteiten van elk van deze materialen combineert en hun respectieve tekortkomingen compenseert. In feite biedt dit type veranda :

 • uitstekende thermische isolatie
 • zeer weinig onderhoud
 • meer weerstand tegen weersinvloeden en schokken.

Hout en aluminium zijn twee materialen die ook kunnen worden gebruikt in milieuvriendelijke constructies.

De prijs van een veranda van gemengd hout en aluminium varieert over het algemeen tussen € 600 per m² en € 2.500 per m², afhankelijk van de vorm, de beglazing, het dak, enz.

Een houten veranda installeren

De installatie van de houten veranda zelf is lang niet het enige werk dat nodig is om uw project te voltooien.

Afhankelijk van de structuur van de uitrusting kunnen er extra werkzaamheden nodig zijn. De meest voorkomende werkzaamheden bij dit soort projecten zijn :

 • maken van funderingen
 • aanleggen van bestrating of grondwerken
 • vloeren leggen,
 • het openen van een dragende muur (als je het woongedeelte wilt openen naar de veranda zodat je er het hele jaar van kunt genieten),
 • isoleren van de veranda,
 • verwarming installeren,
 • elektriciteit aanleggen,
 • verduisterende rolgordijnen plaatsen
 • enz.

Bij de installatie van een houten veranda komen dus alle bouwwerkzaamheden kijken.

De bouwkosten van een houten veranda

Het gewicht, de afmetingen en de kenmerken van het geraamte van een houten veranda (dat niet het lichtste materiaal is, integendeel) maken het moeilijk om de onderdelen te hanteren en dus om de uitrusting te installeren.

Bovendien kunnen slecht geplaatste of onveilige profielen, of profielen met een kleine montagefout, vroegtijdige slijtage van de veranda veroorzaken, waardoor de levensduur wordt verkort. Om nog maar te zwijgen van de veiligheidsrisico’s voor uw gezin die een slecht geïnstalleerde veranda met zich meebrengt.

Naast de installatieproblemen raden we je aan om een vakman in te schakelen om je te helpen bij het kiezen van het model houten veranda dat het meest geschikt is voor jouw situatie. Uw locatie en de indeling van uw woning kunnen van invloed zijn op het type inrichting dat u kiest.

Geschat wordt dat de diensten van een verandabouwer gemiddeld tussen de 15 en 20% van de totale prijs van een houten veranda kosten. De kosten variëren afhankelijk van je geografische gebied, de vakman met wie je contact opneemt en de toegankelijkheid van je huis.

Een vakman vinden voor een houten veranda

Tegenwoordig zijn er veel vakmensen die kunnen voldoen aan je eisen voor het plaatsen van een houten veranda. Dit zijn onder andere verandabouwers en andere gespecialiseerde bedrijven.

Om er zeker van te zijn dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt, kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmensen uit de sector.

Voor dezelfde dienst kunnen de prijzen sterk variëren. Door offertes te combineren, kun je de meest nauwkeurige prijs voor je projectschatten. Gewapend met deze schatting kun je de offertes ook gebruiken als basis voor concurrentie tussen specialisten.

Maak het jezelf gemakkelijk door met één klik een offerte aan te vragen via het formulier op deze site.

Schatten hoe lang het duurt om een houten veranda te plaatsen

Het plaatsen van een houten veranda neemt meer of minder tijd in beslag, afhankelijk van :

 • de afmetingen
 • de gebruikte houtsoort
 • het al dan niet hebben van een terras.

Wat dit laatste betreft, is het duidelijk dat de afwezigheid van grondwerken de installatie van de veranda veel eenvoudiger en sneller maakt.

Merk op dat de installatie van een houten veranda meestal wordt uitgevoerd door een team van verschillende professionals. Op die manier verloopt het werk sneller zonder dat de kwaliteit van de installatie eronder lijdt.

Je kunt al binnen 2 dagen genieten van je houten veranda voor de eenvoudigste projecten en binnen 1 week voor de meest complexe installaties. Voor speciale installatiewerken (verwarming, stromend water, enz.) kan dit tot 8 weken duren.

De voor- en nadelen van hout voor een veranda

De esthetische aantrekkingskracht van hout is alom bekend en dit edele materiaal is al sinds mensenheugenis geschikt voor alle soorten constructies. Hout is warm en natuurlijk, een zeer vriendelijk en gastvrij materiaal.

Naast zijn esthetische aantrekkingskracht is hout van nature zeer isolerend, zowel thermisch als akoestisch. Door zijn sterkte kan het worden gebruikt als dragend profiel voor installaties met zware glas-, lei- of pannendaken.

Mits goed onderhouden, heeft hout ook een zeer lange levensduur. Maar onderhoud is ook een van de nadelen. Als het bestand moet zijn tegen de grillen van het klimaat (slecht weer, temperatuurschommelingen, enz.), moet het regelmatig worden onderhouden.

Als het niet om de twee jaar wordt behandeld, wordt het hout van je profielen grijs en kan het zelfs barsten. Tenzij je kiest voor een houtsoort die zowel heel robuust als rotbestendig is. Dit geldt vooral voor exotisch hout (iroko, teak, douglasspar), dat veel duurder is.

Een ander nadeel van hout is dat het duurder is dan andere materialen. PVC staat bovenaan de lijst, maar de kwaliteit is veel beter.