Padouk gevelbekleding: Prijs, Plaatsing en onderhoud

Padoek gevelbekleding is een duurzaam hardhout uit Midden- en West-Afrika, geschikt voor het bekleden van gevels vanwege zijn vormvastheid en unieke vergrijzingsproces. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt tussen € 75 en € 120, afhankelijk van de dikte van de planken en de plaatsing. Het hout heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar en vereist geen speciaal onderhoud, aangezien het langzaam vergrijst onder invloed van uv-stralen
Padouk Gevelbekleding

Padouk gevelbekleding is een populaire keuze voor wie een duurzame, stijlvolle en natuurlijke uitstraling aan zijn woning wil geven. Deze prachtige houtsoort, afkomstig uit West-Afrika, staat bekend om zijn warme roodbruine kleur, uitzonderlijke hardheid en natuurlijke weerbestendigheid. In deze gids ontdek je alles wat je moet weten over Padouk gevelbekleding.

Prijs per m²

De prijs van Padouk gevelbekleding varieert afhankelijk van de dikte van de planken, de kwaliteit van het hout en de afwerking. Gemiddeld kost Padouk gevelbekleding tussen de €75 en €120 per vierkante meter, exclusief plaatsingskosten.

padoek gevelbekleding hout prijs

Hoe Padouk Gevelbekleding te Plaatsen en Bevestigen

Padouk gevelbekleding kan zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst, afhankelijk van de gewenste uitstraling en de constructie van uw woning.

Padoek Gevelbekleding

Horizontaal:

  • Regelwerk: Bevestig een houten regelwerk aan de gevel. Zorg ervoor dat de regels waterpas en op gelijke afstand van elkaar geplaatst zijn.
  • Ventilatie: Breng een waterkerende en dampopen folie aan op het regelwerk om vochtproblemen te voorkomen.
  • Montage: Bevestig de Padouk planken horizontaal op het regelwerk met roestvrijstalen schroeven of nagels. Laat een kleine opening tussen de planken voor ventilatie.

Verticaal:

Verticaal padouk gevelbekleding

  • Regelwerk: Bevestig een houten regelwerk aan de gevel, waarbij de regels verticaal worden geplaatst.
  • Ventilatie: Breng een waterkerende en dampopen folie aan op het regelwerk.
  • Montage: Bevestig de Padouk planken verticaal op het regelwerk met roestvrijstalen schroeven of nagels.

Tip: Gebruik altijd roestvrijstalen bevestigingsmaterialen om vlekken op het hout te voorkomen.

Kleur en Vergrijzingsproces

Padouk heeft van nature een warme roodbruine kleur. Na verloop van tijd zal het hout vergrijzen onder invloed van zonlicht en weersomstandigheden. Dit vergrijzingsproces is een natuurlijk proces en geeft het hout een zilvergrijze patina.

padoek hout vergrijsd

Wilt u de originele kleur van het hout behouden? Dan kunt u de gevelbekleding behandelen met een speciale olie of beits.

Eigenschappen en voordelen van Padouk Gevelbekleding

  • Duurzaamheid: Padouk is een zeer duurzame houtsoort met een lange levensduur.
  • Weerbestendig: Het hout is van nature bestand tegen regen, wind en zonlicht.
  • Stabiel: Padouk werkt minimaal, waardoor het weinig krimpt of uitzet.
  • Insectenwerend: Het hout is van nature resistent tegen insecten en schimmels.

padouk planchetten

Onderhoud van Padouk Gevelbekleding

Padouk gevelbekleding is onderhoudsarm. Het volstaat om het hout één keer per jaar te reinigen met een zachte borstel en water. Indien u de originele kleur wilt behouden, kunt u de gevelbekleding om de paar jaar opnieuw behandelen met olie of beits.

Conclusie

Padouk gevelbekleding is een prachtige en duurzame keuze voor uw woning. Met de juiste plaatsing en onderhoud kunt u jarenlang genieten van de warme uitstraling en de vele voordelen van deze unieke houtsoort.

Padoek Houtsoort: Duurzaamheid en Elegantie