Afrormosia Gevelbekleding: Prijs per m², onderhoud en voordelen

Bent u op zoek naar een prachtige en duurzame gevelbekleding voor uw woning? Ontdek dan de voordelen van Afrormosia gevelbekleding! Afrormosia is een tropisch hardhout met een unieke uitstraling en een ongeëvenaarde levensduur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Afrormosia gevelbekleding de absolute topper is in de categorie houten gevelbekleding.

Waarom kiezen voor Afrormosia gevelbekleding?

Bent u op zoek naar een prachtige, duurzame en unieke gevelbekleding voor uw woning? Dan is Afrormosia wellicht de perfecte keuze voor u. Deze bijzondere houtsoort, afkomstig uit West-Afrika, biedt een scala aan voordelen die uw woning zullen transformeren. In deze gids zetten we de belangrijkste redenen op een rij om te kiezen voor Afrormosia gevelbekleding.

 1. Uiterst duurzaam: Afrormosia is een van de hardste houtsoorten ter wereld. Het is bestand tegen weersinvloeden, insecten en rot, waardoor het een uitstekende keuze is voor gevelbekleding. U kunt rekenen op tientallen jaren probleemloze prestaties, met minimale noodzaak aan onderhoud.
 2. Natuurlijk mooi: Afrormosia kenmerkt zich door een prachtige goudkleurige glans en een rijke textuur. Deze unieke uitstraling geeft uw woning een instant klassieke en elegante uitstraling. De natuurlijke schoonheid van Afrormosia verbetert na verloop van tijd, waardoor uw gevel steeds mooier wordt.
 3. Weerbestendig: Afrormosia is van nature weerbestendig. Het hout is bestand tegen regen, wind, zonlicht en zelfs extreme temperaturen. U hoeft zich geen zorgen te maken over kromtrekken, verkleuring of andere weerschade.
 4. Duurzame keuze: Afrormosia is een FSC-gecertificeerde houtsoort, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Door te kiezen voor Afrormosia draagt u bij aan een verantwoord beheer van de kostbare tropische bossen.
 5. Verhoogt de waarde van uw woning: Afrormosia gevelbekleding is een waardevolle toevoeging aan uw woning. De unieke uitstraling, duurzaamheid en het onderhoudsvriendelijke karakter verhogen de aantrekkingskracht van uw woning, wat zich weerspiegelt in de waarde.
 6. Isolerende werking: Afrormosia heeft een natuurlijke isolerende werking. De dikte van de planchetten en de luchtlaag tussen de gevelbekleding en de muur zorgen voor een betere isolatie van uw woning. Dit kan leiden tot een lagere energierekening en een comfortabeler binnenklimaat.
 7. Geluidsisolatie: Afrormosia gevelbekleding kan ook helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. De dichte structuur van het hout absorbeert geluidsgolven, waardoor u minder last heeft van straatlawaai, buren of spoorwegen.
 8. Onderhoudsvriendelijk: Afrormosia vereist weinig onderhoud. Regelmatig reinigen met een vochtige doek is voldoende om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden. U kunt de gevelbekleding ook behandelen met een speciale olie of lak om de glans te verzorgen en de levensduur te verlengen.
 9. Veelzijdig in design: Afrormosia gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse profielen, zoals potdekselprofielen, rabatdelen en sidings. U kunt dus kiezen voor een strakke en moderne look, een speelse en landelijke uitstraling of een horizontale lijnenspel op uw gevel.
 10. Unieke uitstraling: Met Afrormosia gevelbekleding creëert u een gevel die echt opvalt. De unieke goudkleurige glans en rijke textuur van Afrormosia onderscheiden uw woning van de rest en geven het een karakteristieke en onvergelijkbare uitstraling.

De voordelen van Afrormosia gevelbekleding:

 • Duurzaamheid: Afrormosia is een houtsoort met een zeer hoge dichtheid en valt onder duurzaamheidsklasse I-II. Dit betekent dat het hout extreem lang meegaat, zelfs zonder thermische behandeling of intensief onderhoud. Afrormosia is bestand tegen vocht, schimmels en insecten, waardoor het perfect geschikt is voor de vochtige weersomstandigheden in België.
 • Unieke uitstraling: Afrormosia heeft een prachtige, warme bruinrode kleur met een wisselende nerfstructuur. Deze unieke tekening geeft uw woning een karakteristieke en luxueuze uitstraling. Afrormosia vergrijst mooi en egaal, waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout met de jaren alleen maar toeneemt.
 • Isolatie: Afrormosia heeft een natuurlijke isolerende werking. Dit betekent dat uw woning in de winter warmer en in de zomer koeler zal blijven. Afrormosia kan dus een significante bijdrage leveren aan uw energieverbruik.
 • Onderhoudsarm: Afrormosia gevelbekleding is relatief onderhoudsarm. In tegenstelling tot andere materialen, zoals steen of baksteen, hoeft u Afrormosia niet te schilderen of te voegen. U kunt uw Afrormosia gevelbekleding eenvoudig reinigen met water en zeep.

De warme kleur van het hout geeft de woning een luxueuze en uitnodigende uitstraling. De gevelbekleding is perfect geplaatst en toont geen enkele vorm van schade of verval. Dit is een duidelijk bewijs van de duurzaamheid en kwaliteit van Afrormosia gevelbekleding.

Afrormosia gevelbekleding is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een:

 • Duurzame en onderhoudsarme gevelbekleding
 • Unieke en karakteristieke uitstraling
 • Natuurlijke isolatiewaarde

De nadelen van Afrormosia gevelbekleding

Afrormosia gevelbekleding is een prachtige en duurzame keuze voor uw woning, maar net als elke houtsoort heeft het ook enkele nadelen. Voordat u beslist om voor Afrormosia te kiezen, is het belangrijk om u bewust te zijn van deze nadelen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 1. Hoge kosten: Afrormosia is een dure houtsoort. De prijs ligt beduidend hoger dan die van zachtere houtsoorten die vaak gebruikt worden voor gevelbekleding. Dit kan een groot nadeel zijn voor mensen met een beperkt budget.
 2. Beperkte beschikbaarheid: Afrormosia is een tropische houtsoort, afkomstig uit West-Afrika. De beschikbaarheid is hierdoor beperkter dan die van houtsoorten die dichter bij huis groeien. Dit kan leiden tot langere levertijden en mogelijk hogere prijzen.
 3. Moeilijke montage: Afrormosia is een harde houtsoort, wat de montage lastiger kan maken dan bij zachtere houtsoorten. Het is belangrijk om te werken met een ervaren timmerman die kennis heeft van de montage van Afrormosia gevelbekleding.
 4. Onderhoud: Afrormosia gevelbekleding vereist weliswaar weinig onderhoud, maar het is belangrijk om het hout regelmatig te reinigen en te behandelen met een speciale olie of lak. Dit onderhoud is nodig om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden en de levensduur te verlengen.
 5. Milieu-impact: Ondanks dat Afrormosia afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, heeft de transport van het hout vanuit West-Afrika naar Europa wel een ecologische voetafdruk.
 6. Verkleuring: Afrormosia hout heeft een natuurlijke goudkleurige glans die na verloop van tijd kan vergrijzen tot een zilvergrijze kleur. Dit is een gewenst effect voor sommigen, maar niet voor iedereen.
 7. Invasieve soort: Afrormosia is in sommige gebieden een invasieve soort. Het is belangrijk om te controleren of er in uw regio regels of beperkingen zijn met betrekking tot het gebruik van Afrormosia hout.

Kenmerken

 • Beschikbaar in diverse profielen: Afrormosia gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse profielen, zoals potdekselprofielen, rabatdelen en sidings.
 • Diktes: De dikte van de planken varieert van 16 mm tot 22 mm.
 • Lengtes: Afrormosia gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse lengtes, tot wel 6 meter.
 • Afwerkingen: U kunt kiezen voor een onbehandelde, geoliede of gelakte afwerking.

Materialen

Afrormosia gevelbekleding is een prachtige en duurzame keuze voor uw woning, maar om het meeste te halen uit deze unieke houtsoort, is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken.

1. Afrormosia planken:

 • Profielen: Afrormosia gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse profielen, zoals potdekselprofielen, rabatdelen en sidings. Kies het profiel dat past bij de gewenste uitstraling van uw woning.
 • Dikte: De dikte van de planken varieert van 16 mm tot 22 mm. De keuze van de dikte hangt af van het gewenste niveau van isolatie en de gewenste uitstraling.
 • Lengte: Afrormosia gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse lengtes, tot wel 6 meter. Langere lengtes kunnen minder materiaalverlies betekenen, maar vereisen ook meer vakmanschap bij de montage.
 • Afwerking: U kunt kiezen voor onbehandelde, geoliede of gelakte planken. Onbehandelde planken vergrijsen na verloop van tijd tot een zilvergrijze kleur. Geoliede planken behouden de warme goudkleurige glans van Afrormosia. Gelakte planken bieden extra bescherming en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.

2. Houten regelwerk:

 • Houtsoort: Gebruik een houtsoort die geschikt is voor buitenshuis gebruik, zoals geïmpregneerd vuren of douglas.
 • Dikte: De dikte van het regelwerk hangt af van de dikte van de Afrormosia planken en de gewenste isolatiewaarde.
 • Afstand: De afstand tussen de regels dient te passen bij het profiel van de Afrormosia planken. Raadpleeg de montagevoorschriften van de leverancier.

3. Bevestigingsmateriaal:

 • Schroeven: Gebruik RVS schroeven die geschikt zijn voor de dikte van de planken en het regelwerk.
 • Spijkers: Spijkers kunnen gebruikt worden voor het bevestigen van rabatdelen.
 • Nagels: Nagels kunnen gebruikt worden voor het bevestigen van sidings.

4. Waterdichting:

 • Ventilatiefolie: Breng een ventilatiefolie aan tussen het regelwerk en de Afrormosia planken om vochtproblemen te voorkomen.
 • Waterkeringen: Plaats waterkeringen op kritische plaatsen, zoals hoeken, randen en aansluitingen met andere bouwdelen.

5. Afwerkingsmaterialen:

 • Olie: Geoliede Afrormosia planken behouden hun warme goudkleurige glans en zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Kies een olie die geschikt is voor buitenshuis gebruik.
 • Lak: Gelakte Afrormosia planken bieden extra bescherming tegen weersinvloeden en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Kies een lak die geschikt is voor buitenshuis gebruik.

6. Profielen:

 • Potdekselprofielen: Deze klassieke profielen geven uw woning een strakke en moderne uitstraling.
 • Rabatdelen:Rabatdelen zorgen voor een speelse en landelijke uitstraling.
 • Sidings:Sidings zijn smalle planken die zorgen voor een horizontale lijnenspel op uw gevel.

Afrormosia gevelbekleding prijs per m²

De prijs van Afrormosia gevelbekleding hangt af van diverse factoren, zoals het profiel, de dikte, de afwerking en de hoeveelheid benodigd materiaal. In het algemeen kunt u rekenen op een prijs tussen €40 en €80 per vierkante meter.

afrormosia gevelbekleding prijs

De prijs van Afrormosia gevelbekleding per m² hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Profiel: De prijs verschilt per profiel, waarbij potdekselprofielen doorgaans goedkoper zijn dan rabatdelen en sidings.
 • Dikte: Dikkere planken zijn duurder dan dunnere planken.
 • Afwerking: Onbehandelde planken zijn goedkoper dan geoliede of gelakte planken.
 • Leverancier: De prijzen kunnen per leverancier variëren.
 • Montage: Als u de montage door een professional laat uitvoeren, komen er nog montagekosten bij.

Richtprijzen:

 • Onbehandelde planken: €40 tot €60 per m²
 • Geoliede planken: €50 tot €70 per m²
 • Gelakte planken: €60 tot €80 per m²

Inclusief montage:

 • €100 tot €200 per m²

Tips om te besparen:

 • Kies een onbehandeld profiel: U kunt de planken zelf behandelen met olie of lak.
 • Monteer de gevelbekleding zelf: Dit is een klus die u met enige handigheid zelf kunt uitvoeren.
 • Vergelijk offertes van verschillende leveranciers.
 • Koop in de winter: Hout is doorgaans goedkoper in de wintermaanden.

Montage van Afrormosia gevelbekleding:

Afrormosia gevelbekleding kan op verschillende manieren worden gemonteerd. De meest gebruikte methode is montage op een houten regelwerk. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie achter de gevelbekleding om vochtproblemen te voorkomen.

afrormosia planchetten

Voorbereiding:

 • Controleer de materialen: Zorg ervoor dat u alle benodigde materialen heeft, zoals Afrormosia planken, houten regelwerk, bevestigingsmateriaal, waterdichtingsmaterialen en afwerkingsmaterialen.
 • Plan de montage: Maak een plan voor de montage, inclusief de gewenste positie van de planken, de benodigde hoeveelheid materiaal en de volgorde van de werkzaamheden.
 • Voorbereidende werkzaamheden: Zorg voor een vlakke en droge ondergrond. Verwijder oude gevelbekleding indien nodig. Breng indien nodig isolatie aan op de gevel.

Montage van het regelwerk:

 • Bepaal de positie: Bepaal de positie van de regels op basis van het profiel van de Afrormosia planken en de gewenste isolatiewaarde.
 • Monteer de regels: Breng de regels waterpas en op de juiste afstand van elkaar aan. Gebruik RVS schroeven of pluggen en schroeven om de regels aan de gevel te bevestigen.
 • Breng ventilatiefolie aan: Breng een ventilatiefolie aan tussen het regelwerk en de gevel om vochtproblemen te voorkomen.

Montage van de Afrormosia planchetten:

 • Bepaal de startpositie: Bepaal de startpositie van de eerste plank, rekening houdend met de gewenste overlapping en de uitstraling van de gevel.
 • Monteer de eerste plank: Plaats de eerste plank waterpas en bevestig deze aan het regelwerk met RVS schroeven of spijkers (afhankelijk van het profiel). Zorg voor de juiste overlapping.
 • Volg de profielspecificaties: Volg de montagevoorschriften van de leverancier voor het specifieke profiel dat u gebruikt.
 • Waterdichting: Plaats waterkeringen op kritische plaatsen, zoals hoeken, randen en aansluitingen met andere bouwdelen.
 • Afwerking: Werk de gevelbekleding af met olie of lak naar keuze.

Onderhoud en behandeling van Afrormosia gevelbekleding:

Afrormosia gevelbekleding vereist weinig onderhoud. Regelmatig reinigen met een vochtige doek is voldoende om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden. U kunt de gevelbekleding ook behandelen met een speciale olie of lak om de glans te verzorgen en de levensduur te verlengen.

afrormosia gevelbekleding vergrijsd

Regelmatige reiniging:

 • Reinig de gevelbekleding minstens twee keer per jaar met een vochtige doek en een milde, neutrale zeep.
 • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de natuurlijke oliën in het hout kunnen aantasten.
 • Gebruik geen hogedrukreiniger, omdat dit de structuur van het hout kan beschadigen.

Bescherming tegen weersinvloeden:

 • Controleer de gevelbekleding regelmatig op beschadigingen, zoals scheuren, gaten of verkleuringen.
 • Behandel de gevelbekleding met een speciale olie of lak om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en UV-straling.
 • Kies een olie of lak die geschikt is voor buitenshuis gebruik en die de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt.
 • Breng de olie of lak aan volgens de instructies van de fabrikant.

Onderhoud van de afwerking:

 • Olie of lak die na verloop van tijd vervaagt of krassen vertoont, dient te worden vernieuwd.
 • De frequentie van het vernieuwen van de afwerking hangt af van de weersomstandigheden en de gewenste uitstraling van de gevelbekleding.
 • Gebruik altijd een olie of lak van dezelfde kwaliteit als de oorspronkelijke afwerking.

Een waardevolle investering

Afrormosia gevelbekleding is een prachtige, duurzame en waardevolle investering voor uw woning. Met de juiste keuze, montage en onderhoud, kunt u jarenlang genieten van de unieke uitstraling en de vele voordelen van deze bijzondere gevelbekleding.

Interesse in Afrormosia gevelbekleding?

Neem dan contact op met All Wood Design een specialist in houten gevelbekleding. Zij kunnen u adviseren over de beste houtsoort, profiel en afwerking voor uw woning.