Modulair Bouwen: Prijs, Voordelen, Nadelen en Toepassingen

Modulair bouwen is een bouwmethode waarbij gebouwen worden opgebouwd uit vooraf gefabriceerde modules. Deze modules worden in een fabriek geproduceerd en vervolgens op de bouwlocatie samengevoegd tot een compleet gebouw. Modulair bouwen kent een aantal belangrijke voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van modulair bouwen, de verschillende toepassingen en geven we u nuttige tips om te beslissen of modulair bouwen de juiste keuze is voor uw project

modulair bouwen

Voordelen van modulair bouwen

 1. Snel: Modulair bouwen is een snelle bouwmethode. De modules worden in de fabriek geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor de bouwtijd op de locatie aanzienlijk wordt verkort. Dit kan een groot voordeel zijn als u snel in uw nieuwe woning of gebouw wilt kunnen wonen of werken.
 2. Efficiënt: Modulair bouwen is een efficiënte bouwmethode. Er is minder materiaalverspilling dan bij traditionele bouwmethoden, en de bouwprocessen zijn gestroomlijnd. Dit kan leiden tot lagere bouwkosten en een kleinere ecologische voetafdruk.
 3. Nauwkeurigheid: De modules worden in de fabriek met hoge precisie geproduceerd, wat resulteert in een nauwkeurige constructie en minder kans op fouten op de bouwlocatie.
 4. Flexibiliteit: Modulair bouwen is een flexibele bouwmethode. De modules kunnen in verschillende afmetingen en vormen worden geproduceerd, waardoor er veel ontwerpmogelijkheden zijn. Dit maakt modulair bouwen geschikt voor een breed scala aan projecten, van kleine woningen tot grote kantoorgebouwen.
 5. Duurzaam: Modulair bouwen kan een duurzame bouwmethode zijn. De modules worden gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan en er is minder afval op de bouwlocatie.
 6. Minder weersafhankelijk: Modulair bouwen is minder weersafhankelijk dan traditionele bouwmethoden. De modules worden in de fabriek geproduceerd in een gecontroleerde omgeving, waardoor de bouw kan doorgaan ongeacht de weersomstandigheden op de locatie.
 7. Schone bouwplaats: Modulair bouwen zorgt voor een schonere bouwplaats. Er is minder stof en afval op de locatie, wat het milieu en de werkomgeving ten goede komt.
 8. Goede controle over de kosten: De kosten van modulair bouwen zijn goed te voorspellen, aangezien de modules in de fabriek worden geproduceerd en er minder risico is op onverwachte kosten op de bouwlocatie.

voordelen modulair bouwen

Nadelen van modulair bouwen

 1. Transport: Het transport van de modules naar de bouwlocatie kan een logistiek uitdaging zijn, vooral voor grote of zware modules. Dit kan de kosten verhogen en de bouwtijd verlengen.
 2. Beperkte ontwerpvrijheid: De ontwerpvrijheid bij modulair bouwen is beperkter dan bij traditionele bouwmethoden. De modules hebben standaardafmetingen en -vormen, waardoor er minder flexibiliteit is in het ontwerp van de ruimtes.
 3. Esthetiek: De esthetiek van modulair gebouwde woningen of gebouwen kan door sommigen als minder aantrekkelijk worden ervaren dan die van traditioneel gebouwde woningen of gebouwen.
 4. Hoge initiële investering: De initiële investering in modulair bouwen kan hoger zijn dan bij traditionele bouwmethoden. Dit komt door de kosten van de fabricage van de modules en het transport naar de bouwlocatie.
 5. Beperkte beschikbaarheid van leveranciers: Het aantal leveranciers van modulaire bouwsystemen is beperkter dan het aantal traditionele aannemers. Dit kan de keuze beperken en de concurrentie verminderen.

Gemiddelde prijs per m² voor modulair bouwen

De gemiddelde prijs per m² voor modulair bouwen in België ligt tussen €1.500 en €2.500. Dit is een indicatieprijs en de werkelijke kosten kunnen per project variëren.

modulair bouwen prijs

Toepassingen van modulair bouwen

Modulair bouwen is geschikt voor een breed scala aan projecten, waaronder:

 • Woningbouw: Modulair bouwen wordt steeds populairder voor de bouw van woningen. Dit komt door de vele voordelen, zoals de snelle bouwtijd, de efficiëntie en de nauwkeurigheid.
 • Utiliteitsbouw: Modulair bouwen wordt ook veel gebruikt voor de bouw van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen en hotels. Dit komt door de flexibiliteit, de snelle bouwtijd en de mogelijkheid om te voldoen aan hoge eisen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.
 • Tijdelijke bouwwerken: Modulair bouwen is een ideale oplossing voor de bouw van tijdelijke bouwwerken, zoals noodwoningen, studentenwoningen en tentoonstellingsruimtes. De modules kunnen snel worden opgebouwd en gedemonteerd, wat ze zeer flexibel maakt.
 • Industriële bouw: Modulair bouwen wordt ook toegepast in de industriële bouw, voor de constructie van fabrieken, magazijnen en andere industriële gebouwen. De robuustheid en de snelle bouwtijd maken modulair bouwen een aantrekkelijke optie voor deze sector.

Vergelijking van Modulair Bouwen en Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de constructie van een gebouw wordt opgebouwd uit houten balken en panelen. De wanden, vloeren en het dak worden opgebouwd met deze elementen, die vervolgens worden bekleed met gevelbekleding, isolatie en andere materialen.

Kenmerk Modulair Bouwen Houtskeletbouw
Bouwmethode Vooraf gefabriceerde modules Opbouw ter plaatse
Snelheid Hoger Middelmatig
Efficiëntie Hoger Middelmatig
Nauwkeurigheid Hoger Middelmatig
Flexibiliteit Middelmatig Hoog
Duurzaamheid Hoog Middelmatig
Weersafhankelijkheid Laag Middelmatig
Schone bouwplaats Hoog Middelmatig
Controle over kosten Goed Goed
Ontwerpvrijheid Laag Hoog
Esthetiek Subjectief Subjectief
Initiële investering Hoog Middelmatig
Beschikbaarheid leveranciers Beperkt Uitgebreid
Geluidsisolatie Middelmatig Middelmatig
Brandrisico Laag Middelmatig
Vochtgevoeligheid Laag Middelmatig
Sterkte Middelmatig Laag
Verzekeringspremie Laag Middelmatig
Aanpassingen Moeilijker Gemakkelijker
Keuze gevelbekleding Beperkt Uitgebreid
Isolatiewaarde Variabele Variabele
Ongediertegevoeligheid Laag Middelmatig
Toepassingen Breed scala Breed scala
Prijs per m² €1.500 – €2.500 €1.000 – €1.800

Nuttige tips voor modulair bouwen

 • Doe uw onderzoek: Voordat u beslist om modulair te bouwen, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en te leren over de voor- en nadelen. Er zijn veel online en offline bronnen beschikbaar die u kunnen helpen meer te weten te komen over modulair bouwen.
 • Vergelijk offertes: Als u overweegt om modulair te bouwen, is het belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende leveranciers. Zorg ervoor dat u de offertes goed vergelijkt en dat u begrijpt wat er inbegrepen is.
 • Kies een ervaren leverancier: Het is belangrijk om te kiezen voor een ervaren leverancier met een goede reputatie. Zorg ervoor dat de leverancier de nodige expertise en middelen heeft om uw project succesvol uit te voeren.
 • Betrek uw architect en ingenieur vroegtijdig bij het project: Het is belangrijk om uw architect en ingenieur al in de eerste fase van het project bij het modulair bouwen te betrekken. Zij kunnen u adviseren over het ontwerp en de technische aspecten van het project.
 • Communiceer duidelijk met alle betrokken partijen: Het is belangrijk om duidelijk te communiceren met alle betrokken partijen, zoals de leverancier, de aannemer, de architect en de ingenieur. Dit helpt om misverstanden en vertragingen te voorkomen.

Tot slot

Modulair bouwen is een innovatieve bouwmethode met tal van voordelen. Het is een snelle, efficiënte en duurzame manier van bouwen die veel ontwerpmogelijkheden biedt. Echter, er zijn ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden, zoals de beperkte ontwerpvrijheid en de hogere initiële investering. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af en maak een weloverwogen beslissing voordat u kiest voor modulair bouwen.