Een houten terras is een prachtige toevoeging aan elke tuin, een plek om te ontspannen, te dineren en te genieten van de buitenlucht. Maar wist je dat je zelf je eigen houten terras kunt bouwen? Met de juiste materialen, gereedschappen en een beetje handigheid creëer je een unieke buitenruimte die perfect aansluit bij jouw wensen en stijl. In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces van het bouwen van een houten terras, zodat jij straks kunt genieten van jouw zelfgemaakte meesterwerk.
Je kunt je eigen houten terras bouwen met een beetje geduld en goede houtbewerkingsvaardigheden. Het is vooral goed om een terras te bouwen van mei tot september.
Als je efficiënt werkt, is het mogelijk om een houten terras van ongeveer 10 m2 in een weekend te bouwen. Hieronder vind je een checklist van 5 punten voor het bouwen van je eigen houten terras:
Checklist: 5 stappen om je eigen houten terras te bouwen
- De locatie plannen: Houd rekening met toegang, beschutting en zonlichtomstandigheden
- Het houten terras schetsen: Maak een nauwkeurige tekening om je te helpen bij het berekenen van de materialen die je nodig hebt
- Materialen bestellen: Voor een paalfundering, onderliggende houten structuur en terrasplanken.
- De onderliggende houten structuur maken: Palen en dwarsbalken plaatsen en een helling creëren weg van het huis.
- De terrasplanken plaatsen: Afstand tussen de planken en keuze van de schroeven.
1. De locatie plannen
Hoewel toegang tot een terras rechtstreeks vanuit de woonkamer of keuken een geweldig idee kan zijn, is de locatie met de optimale toegangsomstandigheden misschien niet ideaal voor dit doel.
Het kan erg winderig zijn of het kan het grootste deel van de dag in de schaduw liggen.
Zorg daarom voor goede zon- en schaduwomstandigheden bij het kiezen van een locatie voor je terras.
2. Maak een schets van het terras
Maak een nauwkeurige tekening van je terras en de onderliggende structuur. Zo kun je gemakkelijker berekenen welke materialen je nodig hebt voor het terras.
Maak een plattegrond van het huis en teken het terras waar je het wilt plaatsen.
Gebruik manifoldpapier – een soort papier dat door architecten wordt gebruikt – of keukenpapier zodat je het gemakkelijk kunt rechttrekken en hertekenen.
3. Materialen bestellen
Het is een goed idee om je materialen ruim van tevoren te bestellen, omdat de levertijden lang kunnen zijn.
Het terras moet uit drie lagen bestaan
- Een fundering van palen
- Een onderliggende houten structuur
- Een terrasplankbekleding
Planken voor palen en onderliggende houten structuur
De palen houden de onderliggende houten structuur vast, die ervoor zal zorgen dat de terrasplanken stabiel zijn. De hoeveelheid hout die nodig is voor de palen hangt af van hoe hoog het terras boven de grond komt en van het oppervlak en de afmetingen van de balken. Maar als algemene regel geldt een afstand van 2-3 meter tussen de palen.
Onder druk behandeld hout in vuren en grenen is een bekend en vaak gebruikt type voor palen. Het is een goedkope optie, maar niet de meest milieuvriendelijke keuze. Er zijn andere goede en duurzame alternatieven met een natuurlijk gehalte aan looistoffen of oliën die jarenlang meegaan, zoals Robinia of Eik. Deze houtsoorten zijn echter duurder dan onder druk behandeld hout.
Onder druk behandeld hout is verkrijgbaar in vele prijsklassen en kwaliteitsniveaus. Als je ervoor kiest om onder druk behandeld hout te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je hout koopt van een goede kwaliteit, zoals door en door geïmpregneerd hout.
Je moet genoeg hout kopen om een constructie te maken met een afstand van 40-60 cm tussen de dwarsbalken. Als de terrasplanken bijvoorbeeld 2 cm dik zijn, mag er maximaal 40 cm tussen de balken in de constructie zitten.
De terrasplanken
Als je moet beslissen welke houtsoort je wilt gebruiken voor je terras, zijn er veel opties voor zowel dure als goedkope terrasplanken. Een goede tip is om rekening te houden met de duurzaamheid van elk type terras en hoeveel onderhoud het vereist.
Als je een Scandinavische houtsoort wilt kiezen, kan Siberisch lariks een voor de hand liggende en voordelige keuze zijn. Anders staan duurdere en exotische houtsoorten zoals teak of ipe bekend om hun duurzaamheid.
Welke houtsoort je ook kiest, het is altijd een goed idee om te kiezen voor houten planken met een ecolabel met het FSC- of PEFC-label. Deze labels zorgen ervoor dat het hout op een duurzamere manier wordt geproduceerd. Dit betekent dat er niet meer bomen worden gekapt dan het bos kan herstellen en dat de houten planken worden geproduceerd zonder het gebruik van giftige chemicaliën en pesticiden.
Als je de planken hebt ontvangen, is het een goed idee om ze uit te pakken en te controleren of ze in goede staat zijn.
- Controleer het oppervlak van de planken en de kopse kanten. Er mogen geen schaafplekken of rafels te zien zijn. Windkrassen en andere barsten zijn ook een teken van slechte kwaliteit.
- Controleer of de afmetingen van de planken overeenkomen – zowel de breedte als de dikte. Een plank van 10 cm breed mag niet meer dan een paar millimeter afwijken.
- Als er profielen in het hout zijn gefreesd, controleer dan de freesgroeven. Ze mogen niet scheef en ongelijk zijn.
Het is belangrijk om het hout droog te houden nadat je het hebt ontvangen, anders kan het kromtrekken en de terrasplanken kromtrekken. Zorg ervoor dat je het hout bedekt en op een ondergrond van tegels of iets dergelijks legt, zodat het hout niet rechtstreeks op de grond ligt.
4. De onderliggende houten structuur maken
Een verhoogd terras rust meestal op een houten structuur met palen die in de grond zijn gegraven en in beton gegoten. Het hout dat in contact komt met de grond moet drukbehandeld hout zijn (NTR-klasse A). Als alternatief kan een houtsoort zoals Robinia worden gebruikt, die een natuurlijke duurzaamheid heeft van meer dan 10 jaar in contact met de grond.
De afstand tussen de palen moet 2-3 meter zijn. De exacte afstand hangt af van de afmetingen van het terras.
De dwarsbalken die de vlonders op hun plaats houden, moeten vervolgens aan de palen worden vastgeschroefd. Ze vormen een soort frame waarin de terrasplanken kunnen worden vastgeschroefd.
De afstand tussen de dwarsbalken moet ongeveer 40-60 cm zijn. Dit biedt voldoende steun voor de planken. Het is belangrijk dat de onderliggende structuur zorgvuldig wordt opgemeten en dat ze stevig, stabiel en recht is.
Het is ook een goed idee om een helling van 1 cm per meter te creëren, zodat het water van de planken af kan lopen. Als het terras aan het huis grenst, is een helling weg van het huis bijzonder belangrijk om te vermijden dat de muur van het huis nat wordt.
5. De terrasplanken plaatsen
De terrasplanken moeten vastgeschroefd worden aan de onderliggende structuur zodat alle planken, randen en treden een minimumafstand van 10 mm hebben. LET OP! Hetzelfde geldt als de planken onder houten bekleding worden geplaatst – er moet ook een minimumafstand van 10 mm zijn tussen het terras en de onderkant van de houten bekleding.
Dit voorkomt dat waterdruppels zich tussen de planken nestelen en het hout nat maken, waardoor het uiteindelijk wordt aangetast.
De tussenruimte zorgt ook voor een goede ventilatie, waardoor de planken na regen sneller drogen.
Het is belangrijk om thermisch verzinkte schroeven of roestvrijstalen NKT-nagels te gebruiken om de terrasplanken vast te maken aan de onderliggende structuur. Deze nagels/schroeven hebben een lange levensduur en verkleuren het hout niet. Als je schroeven van een goede kwaliteit gebruikt die de groef niet beschadigen, kun je de planken losschroeven als je het terras later moet repareren.
Trap voor een houten terras
Als je je houten terras hebt gebouwd, moet je misschien ook een trap bouwen die het terras met het huis of het terras met de tuin verbindt. Het kan ook zijn dat je terrassen op twee niveaus met elkaar wilt verbinden.
Er zijn verschillende manieren om een trap te bouwen. Als je een trap met meerdere treden wilt, kun je die bouwen met trapbomen die je zelf maakt of in een bouwmarkt koopt. Denk eraan dat buitentrappen en verhoogde woonruimtes moeten worden beveiligd met afschermingen.
Wat zijn de alternatieven voor een verhoogd terras?
De instructies zijn geschikt voor een verhoogd terras, wat wordt aanbevolen omdat het voorkomt dat iets anders dan de palen in contact komt met de grond. Als je in plaats daarvan een terras wilt bouwen op een fundering van grind en tegels, is de procedure dezelfde als wanneer je een stenen terras zou bouwen.
Voorkom vochtproblemen op houten terrassen
Zorg ervoor dat de schroef gelijk ligt met het hout om verzonken schroefgaten te vermijden waar water zich kan ophopen. Vul indien nodig alle schroefgaten met houten pluggen.
Snijd horizontale oppervlakken bovenaan palen of leuningen enz. schuin af zodat het water kan weglopen.
Dicht alle kopse kanten af met een houtverduurzamingsmiddel om te voorkomen dat water binnendringt. Het hout absorbeert tot 100 keer meer water aan de uiteinden dan aan de zijkanten.
Hoeveel kost een houten terras?
Er is meestal een verband tussen prijs en kwaliteit als het gaat om de keuze van hout voor een terras. Dit betekent dat de duurzaamste houtsoorten ook het duurst zijn.
De materiaalprijs van verschillende houtsoorten varieert sterk. Onder druk behandeld hout is meestal het goedkoopst, lariks is iets duurder maar nog steeds relatief goedkoop, terwijl eiken, vuren en de exotische houtsoorten iets duurder zijn. Teak is een van de duurste houtsoorten, maar wordt ook beschouwd als een van de mooiste voor terrassen.
Door een hoog gehalte aan zelfimpregnerende oliën is teak ook de houtsoort die het langst meegaat zonder behandeling en teak is een van de weinige houtsoorten waarop geen schimmel groeit.
Tips:
- Kies het juiste hout: Hardhout is duurder, maar gaat langer mee dan geïmpregneerd hout.
- Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen: Kies voor roestvrijstalen schroeven of spijkers om roestvorming te voorkomen.
- Behandel het hout regelmatig: Een jaarlijkse behandeling met beits of olie beschermt het hout tegen weersinvloeden en verkleuring.
- Laat je adviseren: Vraag advies aan een specialist bij een bouwmarkt of houthandel over de juiste materialen en technieken.
Conclusie:
Met dit stappenplan en de juiste voorbereiding kun je zelf een prachtig houten terras bouwen waar je jarenlang plezier van zult hebben. Geniet van het proces en creëer een unieke buitenruimte die perfect aansluit bij jouw wensen en stijl.