Ipé terras aanleggen: mogelijkheden, eigenschappen, prijs per m2, onderhoud

Een Ipé terras aanleggen biedt vele mogelijkheden en heeft unieke eigenschappen. Het terras is gemaakt van Ipé hout, een tropisch hardhoutsoort afkomstig uit Maleisië en Indonesië. Het hout heeft een stijlvolle uitstraling dankzij de fijne houtnerfstructuur en varieert in kleur van geel tot bruin met roodtinten. Ipé terrassen hebben een duurzaamheidsklasse II en zijn bestand tegen vocht, schimmel en insecten. Het onderhoud van een Ipé terras is eenvoudig en het hout heeft een levensduur van 15-25 jaar of zelfs langer. De prijs van een Ipé terras ligt gemiddeld tussen de €50 en €150 per vierkante meter, exclusief plaatsing.

Belangrijkste punten:

 • Een Ipé terras is gemaakt van tropisch hardhout uit Maleisië en Indonesië.
 • Het hout heeft een stijlvolle uitstraling met een fijne houtnerfstructuur.
 • Ipé terrassen hebben een duurzaamheidsklasse II en zijn bestand tegen vocht, schimmel en insecten.
 • Het onderhoud van een Ipé terras is eenvoudig en het hout gaat lang mee.
 • De prijs van een Ipé terras varieert gemiddeld tussen de €50 en €150 per vierkante meter, exclusief plaatsing.

Eigenschappen van een Ipé terras

Een Ipé terras heeft verschillende eigenschappen die het een populaire keuze maken. Het hout heeft een stijlvolle uitstraling dankzij de gelijkmatige houtnerfstructuur en de kleurvariatie van geel tot bruin met roodtinten. Daarnaast heeft Ipé hout een duurzaamheidsklasse II, wat betekent dat het een levensduur heeft van 15-25 jaar of zelfs langer. Het hout is bestand tegen vocht, schimmel en insecten, waardoor het zeer geschikt is voor buitengebruik. Een Ipé terras is ook onderhoudsvriendelijk en het hout reinigt zichzelf. Het is bestand tegen krimpen, buigen en splijten, waardoor het lang mooi blijft.

… continued for other sections

Eigenschappen van een Ipé terras

Een Ipé terras heeft verschillende eigenschappen die het een populaire keuze maken. Het hout heeft een stijlvolle uitstraling dankzij de gelijkmatige houtnerfstructuur en de kleurvariatie van geel tot bruin met roodtinten. Daarnaast heeft Ipé hout een duurzaamheidsklasse II, wat betekent dat het een levensduur heeft van 15-25 jaar of zelfs langer. Het hout is bestand tegen vocht, schimmel en insecten, waardoor het zeer geschikt is voor buitengebruik.

Een Ipé terras is ook onderhoudsvriendelijk en het hout reinigt zichzelf. Het is bestand tegen krimpen, buigen en splijten, waardoor het lang mooi blijft.

Om de eigenschappen van een Ipé terras overzichtelijk weer te geven, volgt hieronder een tabel met de belangrijkste kenmerken:

Eigenschap Omschrijving
Uitstraling Stijlvolle houtnerfstructuur met kleurvariatie van geel tot bruin met roodtinten
Duurzaamheid Duurzaamheidsklasse II, levensduur van 15-25 jaar of zelfs langer
Bestand tegen Vocht, schimmel en insecten
Onderhoud Onderhoudsvriendelijk, het hout reinigt zichzelf
Stevigheid Bestand tegen krimpen, buigen en splijten

Prijs per m2 van een Ipé terras

De prijs van een Ipé terras varieert gemiddeld tussen de €50 en €150 per vierkante meter, exclusief plaatsing. Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het terras en de dikte van de terrasplanken. Daarnaast moet rekening worden gehouden met eventuele extra kosten voor de plaatsing van het terras.

Het is mogelijk om te besparen op de prijs door offertes op maat aan te vragen bij erkende plaatsers en de prijzen te vergelijken. Het is ook belangrijk om te overwegen of er mogelijkheden zijn voor een verlaagd btw-tarief van 6% bij het laten leggen van een Ipé terras aan een woning.

Om een beter overzicht te krijgen van de prijzen van een Ipé terras, wordt hieronder een tabel weergegeven met gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende terrasafmetingen en plankdiktes:

Terrasafmetingen Plankdikte Prijs per m2
10 m2 21 mm €600 – €1,500
20 m2 25 mm €1,200 – €3,000
30 m2 30 mm €1,800 – €4,500
40 m2 35 mm €2,400 – €6,000
50 m2 40 mm €3,000 – €7,500

Deze prijzen dienen als indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de gekozen leverancier, de regio en de specifieke wensen en eisen bij het aanleggen van het terras. Het is altijd aan te raden om verschillende offertes op te vragen en de prijzen te vergelijken om de beste deal te vinden.

Onderhoud van een Ipé terras

Het onderhoud van een Ipé terras is eenvoudig en vereist weinig inspanning. Het hout heeft natuurlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat het zichzelf reinigt, waardoor regelmatige schoonmaak overbodig is. Het behoud van de natuurlijke vergrijzing van het hout vereist geen speciale behandeling.

Als je echter de oorspronkelijke kleur van het Ipé hout wilt behouden en verkleuring wilt voorkomen, kan het aanbrengen van speciale bankirai olie een goede optie zijn. Deze olie biedt bescherming tegen vocht, vuil en verkleuring, waardoor het terras er langer mooi uitziet.

Het aanbrengen van de olie moet jaarlijks of om de twee jaar worden herhaald, afhankelijk van de mate van belasting en blootstelling aan de elementen. Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op bij het aanbrengen van de olie voor de beste resultaten.

Naast het aanbrengen van olie kan het gebruik van een speciale antislipbeits de veiligheid van het terras verbeteren. Deze beits kan worden aangebracht op de oppervlakte van het terras om uitglijden te voorkomen, vooral wanneer het terras nat is.

Voordelen van het onderhoud van een Ipé terras:

 • Eenvoudig onderhoud
 • Natuurlijke reiniging van het hout
 • Bescherming tegen vocht, vuil en verkleuring met bankirai olie
 • Verbeterde veiligheid met antislipbeits

Een goed onderhouden Ipé terras behoudt zijn natuurlijke schoonheid en gaat langer mee. Met de juiste zorg en periodiek onderhoud kun je jarenlang genieten van een prachtig Ipé terras.

Mogelijke uitvoeringen van een Ipé terras

Een Ipé terras kan op verschillende manieren worden uitgevoerd om aan te sluiten bij jouw wensen en de stijl van je tuin. Er zijn twee hoofdopties om uit te kiezen: terrasplanken en terrastegels. Beide opties hebben hun eigen kenmerken en voordelen.

Terrasplanken

Terrasplanken zijn een populaire keuze voor een Ipé terras vanwege hun duurzaamheid en stevigheid. Deze planken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, lengtes en breedtes, waardoor je flexibiliteit hebt in het ontwerp van je terras. Ze kunnen op maat worden gemaakt om perfect te passen bij de grootte en vorm van je buitenruimte.

Terrastegels

Terrastegels zijn een goede optie voor kleinere terrassen of als je een strakke en moderne uitstraling wilt creëren. Ze zijn verkrijgbaar in gangbare afmetingen en kunnen eenvoudig worden gelegd. Terrastegels zijn gemakkelijk te onderhouden en bieden een stabiele en vlakke ondergrond voor je terras.

Zowel terrasplanken als terrastegels zijn geschikt voor een Ipé terras, maar terrasplanken bieden over het algemeen meer duurzaamheid en stevigheid. Het is belangrijk om een keuze te maken op basis van je persoonlijke voorkeur, de grootte van je terras en de gewenste uitstraling.

Naast het materiaal en de uitvoering van het terras, kun je ook kiezen voor extra opties, zoals een effen uitvoering of terrasplanken met groeven. Deze keuzes hebben voornamelijk een esthetische invloed en hebben geen directe impact op de veiligheid van het terras. Het is aan te raden om verschillende opties te overwegen en advies in te winnen bij een professional om het perfecte Ipé terras voor jouw situatie te creëren.

Optie Kenmerken
Terrasplanken Duurzaam, stevig, op maat gemaakt, verschillende diktes, lengtes en breedtes
Terrastegels Geschikt voor kleinere terrassen, eenvoudig te leggen, vlakke ondergrond

Terrasplanken

Bankirai als kwalitatieve variant van Ipé

Het begrip “Bankirai” verwijst naar Yellow Balau Bankirai, een duurzame houtsoort met duurzaamheidsklasse 2. Het wordt vaak verward met Red Balau, een minder kwalitatieve soort met duurzaamheidsklasse 3. Het is belangrijk om het onderscheid te maken bij het laten leggen van een terras in Ipé, aangezien de kwaliteit en duurzaamheid kunnen verschillen. Bankirai terrasplanken zijn een goede keuze voor een duurzaam en natuurlijk terras.

Bankirai is een kwalitatieve variant van Ipé die vaak wordt gebruikt voor het aanleggen van terrassen. Het hout heeft een duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het zeer lang mee gaat en bestand is tegen invloeden van buitenaf. De kleur van Bankirai varieert van lichtbruin tot donkerbruin, met mooie natuurlijke patronen.

Een Bankirai terras biedt dezelfde voordelen als een Ipé terras, zoals een natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Het hout is bestand tegen vocht, schimmel en insecten, waardoor het geschikt is voor buitengebruik. Daarnaast heeft Bankirai hout weinig onderhoud nodig en is het gemakkelijk te reinigen.

“Bankirai terrasplanken zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzaam en natuurlijk terras. Het hout heeft een lange levensduur en behoudt zijn mooie uitstraling jarenlang.”

Hieronder vindt u een vergelijkingstabel tussen Bankirai en Ipé terrasplanken:

Bankirai Ipé
Duurzaamheidsklasse 2 2
Kleur Lichtbruin tot donkerbruin Geel tot bruin met roodtinten
Onderhoud Weinig onderhoud nodig Weinig onderhoud nodig
Levensduur 15-25 jaar 15-25 jaar
Bestand tegen vocht, schimmel en insecten Ja Ja

Bankirai en Ipé terrasplanken zijn beide uitstekende keuzes voor een duurzaam en natuurlijk terras. Het is belangrijk om te overwegen welk hout het beste bij uw wensen en budget past. Een professionele vakman kan u adviseren over de verschillende opties en de beste keuze maken voor uw specifieke situatie.

Tips voor het aanleggen van een Ipé terras

Het aanleggen van een Ipé terras vereist vakmanschap en het is raadzaam om een professionele vakman in te schakelen voor de plaatsing. Bij het aanleggen van een Ipé terras zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 1. Zorg voor een stabiele ondergrond: Een stevige en goed voorbereide ondergrond is essentieel voor een duurzaam terras. Zorg ervoor dat de ondergrond goed is geëgaliseerd en stevig genoeg is om het gewicht van het terras te dragen.
 2. Kies de juiste bevestigingsmethode: Terrasplanken kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, zoals met zichtbare schroeven, clips of op latten. Overleg met een vakman om de meest geschikte bevestigingsmethode voor jouw Ipé terras te bepalen.
 3. Houd rekening met de juiste afstand tussen de planken: Om te voorkomen dat de terrasplanken kromtrekken, is het belangrijk om de juiste afstand tussen de planken te hanteren. Een professionele vakman kan je adviseren over de optimale afstand die geschikt is voor het specifieke type Ipé hout dat je gebruikt.
 4. Volg de juiste onderhoudsinstructies: Na het aanleggen van het Ipé terras is het belangrijk om de juiste onderhoudsinstructies te volgen. Dit kan onder andere bestaan uit het aanbrengen van beschermende olie of het regelmatig schoonmaken van het terras. Een vakman kan je hierover informeren.

“Het aanleggen van een Ipé terras vereist vakmanschap en het inschakelen van een professionele vakman wordt aanbevolen.”

Een goede vakman kan je niet alleen helpen bij het aanleggen van het terras, maar ook advies geven over de beste plaatsingsmethode, het kiezen van de juiste materialen en het onderhoud van het Ipé terras. Door een professional in te schakelen, ben je verzekerd van een duurzaam en mooi eindresultaat.

Met de juiste tips en een ervaren vakman kan het aanleggen van een Ipé terras een succesvolle en lonende ervaring zijn. Geniet van de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van je nieuwe Ipé terras!

Inspiratievoorbeelden van een Ipé terras

Ben je op zoek naar inspiratie en ideeën voor het aanleggen van een prachtig Ipé terras? Neem dan een kijkje bij onderstaande voorbeelden om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Met een Ipé terras kun je verschillende stijlen en combinaties met andere elementen in de tuin verkennen. Bovendien geeft het vernieuwen of renoveren van een bestaand terras met Ipé hout een frisse en natuurlijke uitstraling.

Om de perfecte stijl te vinden die past bij jouw wensen en tuin, is het aan te raden om verschillende foto’s en ontwerpen te bekijken.

Voorbeeld 1: Ipé terras met moderne uitstraling

Wil je een eigentijdse en strakke look voor je terras? Kies dan voor een Ipé terras met een moderne uitstraling. Gebruik rechte lijnen en strakke vormen om een minimalistisch en stijlvol terras te creëren. Combineer het Ipé hout met moderne tuinmeubelen en minimalistische plantenbakken voor een uniform geheel.

Voorbeeld 2: Ipé terras met landelijke touch

Als je meer houdt van een landelijke en rustieke sfeer, kun je een Ipé terras combineren met natuurlijke elementen. Denk aan een pergola begroeid met klimplanten, een houten tuinset en decoratieve bloempotten. Het warme en natuurlijke karakter van het Ipé hout zal perfect samengaan met de landelijke uitstraling van je tuin.

Voorbeeld 3: Ipé terras met buitenkeuken

Als je een liefhebber bent van buiten koken en gezelligheid, kun je je Ipé terras uitbreiden met een buitenkeuken. Plaats een stijlvolle barbecue, een kookeiland en een eettafel op je terras. Het duurzame Ipé hout is perfect bestand tegen de weersomstandigheden en zal de perfecte setting creëren voor gezellige barbecue-avonden met vrienden en familie.

Voorbeeld Omschrijving
Voorbeeld 1 Modern Ipé terras met strakke lijnen en minimalistische tuinmeubelen.
Voorbeeld 2 Landelijk Ipé terras met natuurlijke elementen zoals een pergola en houten tuinmeubelen.
Voorbeeld 3 Ipé terras met buitenkeuken voor gezellige barbecue-avonden.

Laat je creativiteit de vrije loop en combineer verschillende elementen om het perfecte Ipé terras te creëren. Met deze inspiratievoorbeelden kun je een idee krijgen van de mogelijkheden en de stijl die het beste bij jou en je tuin past.

Conclusie: Een natuurlijk en duurzaam Ipé terras

Een Ipé terras biedt vele voordelen voor wie op zoek is naar een natuurlijk en duurzaam terras. Het gebruik van dit tropisch hardhout zorgt niet alleen voor een stijlvolle uitstraling, maar ook voor een lange levensduur. Ipé hout is bestand tegen vocht, schimmel en insecten, waardoor het perfect geschikt is voor buitengebruik. Met een gemiddelde prijs tussen €50 en €150 per vierkante meter, exclusief plaatsing, is het aanleggen van een Ipé terras een investering die zich op lange termijn terugbetaalt.

Het aanleggen van een Ipé terras vereist vakmanschap en het inschakelen van een professionele vakman wordt dan ook sterk aanbevolen. Door hun expertise en ervaring kunnen zij ervoor zorgen dat het terras op een juiste manier geïnstalleerd wordt. Het resultaat is een duurzaam en mooi terras waar je jarenlang van kunt genieten.

Wil je inspiratie opdoen en verschillende ontwerpen bekijken? Er zijn talloze foto’s en voorbeelden beschikbaar om een idee te krijgen van de mogelijkheden met een Ipé terras. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer een uniek en prachtig terras dat perfect aansluit bij jouw wensen en de stijl van je tuin.

Een Ipé terras is de ideale keuze voor wie op zoek is naar een natuurlijk en duurzaam terras. Met zijn unieke eigenschappen en lange levensduur is het een investering die zichzelf terugbetaalt. Kies voor vakmanschap, laat je inspireren en geniet van een prachtig Ipé terras dat jarenlang meegaat.