Composiet terras aanleggen: mogelijkheden, eigenschappen, prijs per m2, onderhoud

Een composiet terras is een goede keuze voor wie op zoek is naar een natuurlijke uitstraling gecombineerd met duurzaamheid en weinig onderhoud. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden, eigenschappen en de prijs per m2 van een composiet terras. We bespreken ook het onderhoud en de voordelen van een milieuvriendelijk en luxe terras gemaakt van composiet. Lees verder om alles te weten te komen over het aanleggen van een composiet terras.

Belangrijkste punten:

 • Composiet terrassen bieden een natuurlijke uitstraling in combinatie met duurzaamheid
 • Ze zijn onderhoudsvrij en vereisen weinig onderhoud
 • Een composiet terras is milieuvriendelijk en luxe
 • Het kan op verschillende manieren aangelegd worden met diverse materialen
 • De prijs per m2 varieert, maar gemiddeld kost het €75

Voordelen van een composiet terras

Een composiet terras biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere terrasopties. Het combineert de natuurlijke uitstraling van hout met de duurzaamheid en onderhoudsarme eigenschappen van composiet materialen. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een sfeervol, milieuvriendelijk terras.

Met een composiet terras geniet je van de warme, authentieke uitstraling van hout, maar zonder de nadelen van houten terrassen. Composiet terrasplanken zijn duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden, insecten en rot. Dit betekent dat je terras er jarenlang mooi uit blijft zien, zonder dat je veel tijd en moeite hoeft te besteden aan onderhoud en reparaties.

Een ander voordeel van een composiet terras is dat het milieuvriendelijk is. Composiet materialen zijn gemaakt van gerecyclede kunststoffen en houtvezels, waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Daarnaast zorgt de langere levensduur van composiet terrassen ervoor dat er minder vaak vervanging nodig is, wat resulteert in minder afval.

Daarnaast biedt een composiet terras ook andere praktische voordelen. Het is splintervrij, waardoor het veilig is voor blote voeten en kinderen om op te spelen. Bovendien zijn composiet terrasplanken slipvast, zelfs als het nat is, waardoor de kans op uitglijden wordt verminderd. Het materiaal is ook bestand tegen vlekken en kan eenvoudig worden schoongemaakt met een borstel en water, waardoor het zijn mooie uitstraling behoudt.

Voordelen van een composiet terras
Duurzaam en bestand tegen weersomstandigheden
Onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken
Milieuvriendelijk door gebruik van gerecyclede materialen
Splintervrij en slipvast

Soorten composiet terrassen

Er zijn verschillende soorten composiet terrassen die je kunt overwegen voor jouw buitenruimte. Hieronder worden twee populaire opties besproken: composiettegels en kunststoftegels.

Composiettegels

Composiettegels zijn vooraf geproduceerde tegels gemaakt van composiet hout. Ze bieden een natuurlijke uitstraling en zijn verkrijgbaar in diverse kleurtinten. Een van de voordelen van composiettegels is dat ze groeven hebben die het terras slipvast maken. Daarom zijn ze ideaal voor ruimtes rondom vijvers, zwembaden of andere natte gebieden. Dit maakt ze veilig en betrouwbaar.

Daarnaast zijn composiettegels relatief eenvoudig te plaatsen. Je hebt geen uitgebreide expertise nodig, wat ze geschikt maakt voor de doe-het-zelver. Composiettegels zijn ontworpen met een handig clipsysteem, waardoor ze gemakkelijk in elkaar te klikken zijn. Dit betekent dat er geen extra bevestigingsmateriaal nodig is.

Kunststoftegels

Een andere optie voor een composiet terras zijn kunststoftegels. Deze tegels hebben een unieke samenstelling die rottings- en slijtageverschijnselen voorkomt. Net als composiettegels bieden kunststoftegels ook een natuurlijke look en zijn verkrijgbaar in diverse kleurtinten. Hierdoor kun je een terras creëren dat perfect past bij jouw persoonlijke stijl en voorkeuren.

Wat kunststoftegels vooral aantrekkelijk maakt, is dat ze zelf geplaatst kunnen worden. Met de juiste handleiding en gereedschappen kun je ze gemakkelijk op maat snijden en positioneren. Dit geeft je meer controle over het ontwerp en de indeling van je terras.

Hoewel de keuze tussen composiettegels en kunststoftegels afhangt van je persoonlijke voorkeur en de specifieke vereisten van jouw buitenruimte, zijn beide opties duurzaam, onderhoudsvriendelijk en bieden ze een geweldige uitstraling voor jouw terras.

Milieuvriendelijkheid van composiet terrassen

Composiet terrassen worden beschouwd als milieuvriendelijk om verschillende redenen. Ze bevatten vaak gerecyclede kunststoffen en houtvezels, waardoor nieuwe grondstoffen worden bespaard. Daarnaast hebben ze een verminderde impact op bossen doordat ze gebruik maken van duurzaam beheerde bossen of gerecyclede houtmaterialen.

Composiet terrassen hebben een langere levensduur dan traditionele houten terrassen, waardoor ze minder snel vervangen hoeven te worden. Dit resulteert in minder afval en behoud van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien zijn composiet terrassen onderhoudsvriendelijk, waardoor het gebruik van schadelijke chemicaliën bij reiniging wordt verminderd.

Sommige composietmaterialen zijn volledig recyclebaar, wat betekent dat ze aan het einde van hun levensduur kunnen worden gerecycled en opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit draagt bij aan een circulaire economie en vermindering van afval.

Al met al bieden composiet terrassen een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele terrasmaterialen, met gerecyclede materialen, een verminderde impact op bossen, een langere levensduur en recyclebaarheid.

Voordelen van composiet terrassen Traditioneel houten terras
Gerecyclede materialen Nieuwe grondstoffen vereist
Impact op bossen verminderd Kap van bomen
Langere levensduur Snellere vervanging noodzakelijk
Onderhoudsvriendelijk Regelmatig onderhoud vereist
Recyclebaar Meestal niet recyclebaar

Terras aanleggen met composiet hout

Het aanleggen van een composiet terras is een relatief eenvoudig proces, zelfs voor doe-het-zelvers. Dankzij het handige kliksysteem van de meeste soorten composiet hout is de plaatsing van het terras vanzelfsprekend. Het begint met een goede voorbereiding van de ondergrond.

Belangrijk is om het terras op een vlakke ondergrond te leggen. Zorg ervoor dat de ondergrond stevig en waterpas is. Hierdoor kan het composiet terras goed worden bevestigd en voorkom je problemen met de stabiliteit in de toekomst.

Terras aanleggen met composiet hout

Een worteldoek kan vervolgens worden geplaatst om de groei van onkruid onder het terras te voorkomen. Dit voorkomt dat er ongewenste begroeiing ontstaat en zorgt ervoor dat het composiet terras er altijd netjes en verzorgd uitziet.

Het onderhoud van een composiet terras is minimaal, maar het is belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Een eenvoudige borstel en schoonmaakmiddel zijn al voldoende om het terras vrij te houden van vuil en vlekken. Hierdoor behoudt het terras zijn natuurlijke look en blijft het lang mooi.

De richtprijs voor het aanleggen van een composiet terras ligt gemiddeld rond de €75 per vierkante meter. Deze prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke wensen en het gekozen materiaal.

Onderhoud en reiniging van een composiet terras

Als je een composiet terras hebt aangelegd, zul je merken dat het weinig onderhoud vereist in vergelijking met andere terrasmaterialen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren om de levensduur en het uiterlijk van je terras te behouden.

Onderhoud van een composiet terras

Het onderhouden van een composiet terras is eenvoudig en vereist geen ingewikkelde procedures. Hier zijn enkele tips om je composiet terras in optimale staat te houden:

 • Veeg regelmatig bladeren, takken en ander vuil van het terras met een bezem of borstel.
 • Verwijder eventuele gemorste vloeistoffen of voedselresten direct om vlekken te voorkomen.
 • Vermijd het slepen van zware voorwerpen over het terras om krassen en beschadigingen te voorkomen.
 • Controleer regelmatig de terrasplanken op losse of beschadigde delen en repareer deze indien nodig.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de levensduur van je composiet terras verlengen en ervoor zorgen dat het er altijd mooi uitziet.

Reiniging van een composiet terras

Om je composiet terras grondig te reinigen, kun je een borstel en schoonmaakmiddel gebruiken. Vul een emmer met water en voeg een mild schoonmaakmiddel toe. Gebruik de borstel om het mengsel op het terras aan te brengen en grondig te schrobben. Spoel het terras daarna af met schoon water.

Houd er rekening mee dat niet alle schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor composiet terrassen. Gebruik geen agressieve chemicaliën of bleekmiddelen, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.

Als je een hogedrukreiniger wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze is ingesteld op een maximale druk van 100 bar. Houd ook de spuitkop op een afstand van 25-30 centimeter van het terras en gebruik altijd de lengterichting van de planken. Hiermee voorkom je dat het composiet beschadigd raakt door te veel druk of verkeerde richting van de waterstraal. Het gebruik van een freeskop wordt afgeraden, omdat deze het composiet kan beschadigen.

Door regelmatig schoon te maken en het juiste onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je composiet terras er jarenlang mooi uit blijft zien.

Prijs van een composiet terras

Een composiet terras biedt vele voordelen ten opzichte van gewoon hout, zoals duurzaamheid en beperkte slijtage. Maar wat is de prijs van een composiet terras? Gemiddeld betaal je ongeveer €75 per vierkante meter.

Hoewel dit iets duurder is dan gewoon hout, moet je ook de lange termijn in overweging nemen. Composiet hout gaat langer mee en vereist minder onderhoud dan een traditioneel houten terras. Dit betekent dat je op de lange termijn mogelijk kosten bespaart, omdat het minder snel vervangen hoeft te worden.

De exacte prijs van een composiet terras hangt af van verschillende factoren, waaronder het gekozen materiaal, de grootte van het terras en het aantal werkuren. Om een richtprijs te krijgen, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen in jouw regio. Zij kunnen een gedetailleerde kostenberekening maken op basis van jouw specifieke wensen.

Met een gemiddelde prijs van €75 per vierkante meter is een composiet terras een investering in duurzaamheid en esthetiek. Het biedt de natuurlijke uitstraling van hout, gecombineerd met de voordelen van composiet materialen. Overweeg de prijs en voordelen van een composiet terras bij het maken van jouw keuze voor een nieuwe terrasvloer.

Neem de tijd om de juiste keuze te maken voor jouw composiet terras. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn kan terugbetalen in termen van duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetiek.

Terras aanleggen kosten besparen

Wil je besparen op de kosten van het aanleggen van een terras? Dan is het vergelijken van vakmannen in jouw regio een slimme zet. Door meerdere offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken, kun je tot wel 30% besparen op de totale kosten. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het vakmanschap. Zo kun je een vakman kiezen die niet alleen betaalbaar is, maar ook aan je eisen voldoet.

Een offerte aanvragen is eenvoudig en kosteloos. Je kunt online offertes aanvragen bij verschillende vakmannen en op een later moment de prijzen vergelijken. Sommige vakmannen bieden zelfs de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een bezoek aan huis, zodat ze een offerte op maat kunnen maken.

Door offertes te vergelijken, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook een vakman vinden die gespecialiseerd is in het aanleggen van terrassen met composiet hout. Zo weet je zeker dat het resultaat aan je verwachtingen voldoet.

Voordelen van het vergelijken van offertes:

 • Bespaar tot 30% op de kosten van het terras aanleggen
 • Vergelijk prijzen en kwaliteit
 • Kies een vakman die aan je eisen voldoet
 • Mogelijkheid voor een bezoek aan huis

“Het vergelijken van offertes is een slimme manier om kosten te besparen bij het aanleggen van een terras. Door meerdere vakmannen te vergelijken, kun je niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de kwaliteit van het vakmanschap. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en geld besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.” – John van der Velden, ervaren terrasaanlegger

Vakman Prijs per m2 Beoordeling
TerrasExpert €70 4.7/5
TerrasMaster €75 4.5/5
TerrasPro €80 4.2/5

Bovenstaande prijzen zijn slechts ter indicatie. Door offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen in jouw regio, kun je een prijsvergelijking maken op basis van je specifieke wensen en eisen.

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een composiet terras

Hieronder worden enkele veelgestelde vragen beantwoord over het aanleggen van een composiet terras. Lees verder voor meer informatie over het onderhoud, de prijs en de reiniging van een composiet terras.

Hoeveel onderhoud heeft een composiet terras nodig?

Een van de voordelen van een composiet terras is dat het weinig onderhoud vereist. In tegenstelling tot hout, hoef je een composiet terras niet regelmatig te schuren, oliën of verven. Om je terras schoon te houden, kun je af en toe een borstel en wat schoonmaakmiddel gebruiken. Eventueel kun je ook een hogedrukreiniger gebruiken, maar let er dan op dat je de druk niet te hoog instelt.

Wat is de gemiddelde prijs van een composiet terras?

De prijs van een composiet terras kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gekozen materiaal, de grootte van het terras en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van ongeveer €75 per vierkante meter. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen om de prijzen te vergelijken en de beste optie te vinden binnen jouw budget.

Hoe reinig ik een composiet terras?

Het reinigen van een composiet terras is eenvoudig. Je kunt regelmatig een borstel en wat schoonmaakmiddel gebruiken om vuil en vlekken te verwijderen. Indien nodig kun je ook een hogedrukreiniger gebruiken, maar zorg ervoor dat je deze op de juiste druk instelt en een afstand van 25-30 centimeter houdt. Gebruik de hogedrukreiniger in de lengterichting van de planken om beschadiging te voorkomen.