Houten Carport Aanbouw: soorten en prijzen

Een houten carport aanbouw aan uw huis is een praktische en stijlvolle oplossing om uw auto te beschermen tegen weer en wind. Het biedt niet alleen onderdak aan uw wagen, maar verhoogt ook de waarde van uw woning. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over houten carports aanbouw, van de verschillende soorten en houtsoorten tot de bevestiging, vergunningsplichten en prijzen.

Wat is een carport aan huis?

Een carport is een overkapping die tegen een gevel van uw woning wordt gebouwd. Het heeft doorgaans geen muren en is open aan de zijkanten. Carports zijn er in diverse soorten en maten, en kunnen worden aangepast aan uw specifieke wensen en behoeften.

Verschillende soorten houten carport als aanbouw

De meest gebruikte types houten carports aanbouw zijn:

 • Carport met lessenaarsdak: Dit is de meest eenvoudige en voordelige optie. Een lessenaarsdak heeft één hellend dakvlak, waardoor het regenwater gemakkelijk kan afvloeien.
 • Carport met zadeldak: Een zadeldak heeft twee hellende dakvlakken, wat zorgt voor een meer klassieke uitstraling. Zadeldaken zijn doorgaans iets duurder dan lessenaarsdaken.

Naast de vorm van het dak, kunt u ook kiezen voor diverse andere opties, zoals:

 • Een carport met of zonder berging: In een carport met berging kunt u extra spullen opbergen, zoals fietsen, tuinmeubelen of gereedschap.
 • Een carport met of zonder zijwanden: Zijwanden bieden extra bescherming tegen wind en regen.
 • Een carport met een houten of polycarbonaat dakbedekking: Polycarbonaat is lichter en sterker dan hout, en laat meer licht door.

Verschillende houtsoorten

Voor de constructie van een houten carport aanbouw worden verschillende houtsoorten gebruikt. De meest populaire houtsoorten zijn:

 • Vuren: Vuren is een zachte houtsoort met een lichte kleur. Het is een budgetvriendelijke optie, maar minder duurzaam dan andere houtsoorten.
 • Grenen: Grenen is een harde houtsoort met een mooie nerf. Het is duurzamer dan vuren en heeft een langere levensduur.
 • Eiken: Eiken is een zeer harde houtsoort met een prachtige uitstraling. Eiken carports zijn erg duurzaam en gaan jarenlang mee.
 • Douglas: Douglas is een hardhout met een warme roodbruine kleur. Het is een duurzame houtsoort die goed bestand is tegen weersinvloeden.

Houten carport bevestigen aan een muur

Een houten carport aanbouw wordt stevig verankerd aan de muur van uw woning. Dit kan worden gedaan met behulp van metalen of houten balken. De exacte manier van bevestigen hangt af van de constructie van de carport en de muur van uw woning.

Stappenplan

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop de carport geplaatst wordt, vlak en stevig is. Verwijder indien nodig oneffenheden of obstakels.
 2. Plaatsing van de palen: Bepaal de exacte locatie van de palen die de carport zullen ondersteunen. Markeer de posities op de grond. Plaats de palen op de gemarkeerde locaties en zorg ervoor dat ze perfect verticaal staan. U kunt hiervoor een waterpas gebruiken.
 3. Bevestiging van de balken: Bevestig de balken van de carport aan de palen en aan de muur van uw woning. Gebruik hiervoor het geschikte bevestigingsmateriaal en zorg ervoor dat de balken stevig vastzitten.
 4. Dakbedekking: Monteer de dakbedekking van de carport volgens de instructies van de fabrikant.
 5. Afwerking: Controleer alle bevestigingen en zorg ervoor dat de carport stevig en stabiel is. U kunt de carport indien gewenst nog een verflaag of andere afwerking geven.

Tip: Schakel altijd een ervaren vakman in om uw carport te bevestigen. Zo bent u er zeker van dat de carport stevig en veilig is gemonteerd.

Carport aanbouw vergunning en wetgeving

Of u voor uw carport aanbouw een vergunning nodig heeft, hangt af van de regels in uw gemeente. Informeer u dus altijd bij uw gemeentelijke dienst voor ruimtelijke ordening.

Naast de vergunningsplicht, moet u ook rekening houden met andere wet- en regelgeving, zoals de brandveiligheidsvoorschriften en de regels voor hemelwaterafvoer.

Tip: Schakel een bouwadviseur in om u te helpen met de vergunningsaanvraag en om te controleren of uw carport aanbouw voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Carport aanbouw met berging

Een carport met berging is een praktische oplossing om extra spullen op te bergen. De berging kan worden gemaakt van hout, steen of een combinatie van beide. De afmetingen van de berging kunt u zelf bepalen.

Zelf plaatsen of laten doen?

Heeft u handigheid met klussen, dan kunt u overwegen om uw carport aanbouw zelf te plaatsen. Bent u minder handig, of heeft u geen tijd, dan kunt u de carport beter laten plaatsen door een ervaren vakman.

Voordelen van zelf plaatsen:

 • Goedkoper dan laten plaatsen door een vakman
 • U kunt de carport helemaal naar eigen wens bouwen

Voordelen van laten plaatsen door een vakman:

 • Snel en eenvoudig
 • U heeft er geen omkijken naar
 • De carport wordt gegarandeerd vakkundig geplaatst

Gemiddelde prijzen:

Type carport Zelf plaatsen Laten plaatsen
Carport met lessenaarsdak (1 auto) €1.500 – €2.000 €2.500 – €3.000
Carport met zadeldak (1 auto) €2.000 – €2.500 €3.000 – €3.500
Carport met berging (1 auto) €3.000 – €3.500 €4.000 – €4.500

Let op: Dit zijn indicatieve prijzen. De exacte prijs van uw carport aanbouw kan afwijken, afhankelijk van diverse factoren, zoals de afmetingen, de houtsoort, de afwerking en de complexiteit van de constructie.

Conclusie

Een houten carport aanbouw is een waardevolle toevoeging aan uw woning. Het biedt bescherming aan uw auto tegen weer en wind, en verhoogt tegelijkertijd de waarde van uw woning. Er zijn diverse soorten en maten carports beschikbaar, zodat u altijd een carport kunt vinden die past bij uw wensen en budget.

Heeft u besloten om een houten carport aanbouw te plaatsen? Dan is het belangrijk om u goed te informeren over de verschillende mogelijkheden, de vergunningsplicht en de wet- en regelgeving. U kunt ook offertes opvragen bij verschillende aannemers om de prijzen te vergelijken.