Ayous / Wawa: Voordelen, toepassingen en prijzen

Ayous, ook wel bekend als Wawa, is een tropische houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het hout staat bekend om zijn lichte gewicht en zachtheid, waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Ayous/Wawa is populair in diverse toepassingen, zowel binnen als buiten, en wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, meubels en fineer.

Wat is Ayous / Wawa?

Ayous of Wawa komt van de boom Triplochiton scleroxylon, die veel voorkomt in landen zoals Ghana, Nigeria en Kameroen. Het hout heeft een bleke, lichtgele tot crèmekleurige tint en een fijne, gelijkmatige nerf. Het is een van de lichtere houtsoorten, wat het ideaal maakt voor toepassingen waar gewicht een belangrijke factor is.

Kenmerken en Eigenschappen van Ayous / Wawa

Kenmerk/Eigenschap Beschrijving
Kleur Lichtgeel tot crème, vergrijzend bij blootstelling aan UV-licht.
Textuur Fijne en gelijkmatige nerf, met een zachte, matte glans.
Dichtheid Gemiddeld 330-410 kg/m³, wat het een zeer lichtgewicht hout maakt.
Duurzaamheidsklasse Klasse 4-5 (niet duurzaam), gevoelig voor vocht, schimmels en insecten als het onbehandeld buiten wordt gebruikt.
Stabiliteit Matig stabiel, kan krimpen en zwellen bij veranderingen in vochtigheid.
Levensduur 10 tot 15 jaar bij binnentoepassingen; korter bij buitentoepassingen zonder behandeling.
Prijs per m² €20 – €40 voor binnenvloeren; €30 – €60 voor gevelbekleding en andere buitentoepassingen.

Voordelen van Ayous / Wawa

  • Lichtgewicht: Het lage gewicht maakt Ayous/Wawa ideaal voor toepassingen waar een licht materiaal gewenst is, zoals in fineer en lichte constructies.
  • Gemakkelijke Bewerkbaarheid: Door de zachtheid van het hout is het eenvoudig te bewerken, wat het geschikt maakt voor gedetailleerd snijwerk en vormen.
  • Uniforme Kleur: De lichte, uniforme kleur zorgt voor een neutrale basis die geschikt is voor verschillende afwerkingen en verwerkingen.

Nadelen van Ayous / Wawa

  • Lage Duurzaamheid: Ayous/Wawa is niet bijzonder duurzaam en is gevoelig voor vocht en biologische aantasting, vooral als het onbehandeld buiten wordt gebruikt.
  • Beperkte Weerstand: Het hout is kwetsbaar voor schimmels en insecten, waardoor het minder geschikt is voor constructieve toepassingen of langdurige blootstelling aan de elementen.

Toepassingen van Ayous / Wawa

Ayous/Wawa wordt vanwege zijn lichte gewicht en gemakkelijke bewerkbaarheid in verschillende toepassingen gebruikt:

1. Gevelbekleding

  • Ayous/Wawa wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, vooral in thermisch gemodificeerde vorm om de duurzaamheid te verbeteren.
  • Prijs: €30 – €60 per vierkante meter.

2. Meubels

  • Het lichte gewicht en de gemakkelijke bewerkbaarheid maken Ayous/Wawa geschikt voor meubels die geen zware belasting hoeven te dragen.
  • Prijs: €20 – €50 per vierkante meter.

3. Fineer

  • Ayous/Wawa wordt veel gebruikt voor fineer vanwege de uniforme kleur en het lichte gewicht, wat het ideaal maakt voor decoratieve afwerkingen.
  • Prijs: €20 – €40 per vierkante meter.

Onderhoud van Ayous / Wawa

Ayous/Wawa vereist regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen, vooral bij gebruik buitenshuis:

  • Behandeling: Voor buitentoepassingen is een behandeling met olie, beits of verf essentieel om het hout te beschermen tegen vocht en biologische aantasting.
  • Reiniging: Regelmatige reiniging helpt om vuil en vlekken te verwijderen, waardoor het hout langer in goede staat blijft.

Alternatieven voor Ayous / Wawa met Vergelijkingstabel

Hieronder een vergelijkingstabel die Ayous/Wawa vergelijkt met andere veelgebruikte houtsoorten:

Houtsoort Duurzaamheid Stabiliteit Kleur Prijs per m² Toepassingen
Ayous/Wawa Laag Matig stabiel Lichtgeel tot crème €20 – €60 Gevelbekleding, meubels, fineer
Grenen Matig Matig stabiel Lichtgeel €15 – €50 Meubels, constructies, gevelbekleding
Eikenhout Hoog Stabiel Lichtbruin tot donkerbruin €50 – €150 Vloeren, meubels, deuren, kozijnen
Iroko Hoog Matig stabiel Goudgeel tot bruin €60 – €200 Vloeren, meubelen, buitenschrijnwerk

Conclusie

Ayous/Wawa is een lichtgewicht en gemakkelijk te bewerken houtsoort die ideaal is voor toepassingen waar gewicht en bewerkbaarheid belangrijk zijn. Hoewel het niet bijzonder duurzaam is, kan het met de juiste behandeling en onderhoud goed presteren in zowel binnen- als buitentoepassingen. Voor wie op zoek is naar een economisch en veelzijdig hout, biedt Ayous/Wawa een waardevolle optie, met alternatieven zoals grenen en eikenhout voor meer duurzame