Tali Houtsoort Kenmerken en Toepassingen

Tali is een zeer duurzame Afrikaanse hardhoutsoort met een bruingeel tot bruinrood kernhout en geelgrijs tot donkergeel spinthout. Het hout heeft een kruisdraad en een (matig) grove nerf en is gemakkelijk te bewerken en af te werken. Tali wordt vaak gebruikt voor zware buitenconstructies zoals waterwerken, bruggen, spoorwegdwarsliggers en traversen. Het hout is ook geschikt voor plankenvloeren, parket en industriële vloeren die intensief belopen worden. Topkwaliteit Tali wordt geleverd als FAS (First and Second), vrij van spint, hart en andere gebreken. Tali komt voornamelijk uit tropisch Afrika, met name uit landen als Ivoorkust, Kameroen, Congo-Brazzaville, Gabon en Ghana.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Tali is een Afrikaanse hardhoutsoort met een hoge duurzaamheid.
 • Het hout heeft een bruingeel tot bruinrood kernhout en geelgrijs tot donkergeel spinthout.
 • Tali wordt veel gebruikt voor zware buitenconstructies en vloeren die intensief belopen worden.
 • Het hout is gemakkelijk te bewerken en af te werken.
 • Tali komt voornamelijk uit tropisch Afrika.

Eigenschappen van Tali Hout

Tali houtsoort staat bekend om zijn unieke eigenschappen en duurzaamheid. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van Tali hout:

 • Duurzaamheid: Het kernhout van Tali heeft een bijzonder hoge duurzaamheid, gekenmerkt als natuurlijke duurzaamheidsklasse I. Het spinthout daarentegen heeft een lagere duurzaamheid, geclassificeerd als natuurlijke duurzaamheidsklasse V.
 • Volumieke massa: Tali hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 900 kg/m³, waardoor het een stevige en solide optie is.
 • Krimp en werking: Dit hout vertoont een lage krimp en werking binnen een relatief luchtvochtigheidsbereik van 90 tot 60%, waardoor het stabiel blijft in verschillende omgevingen.
 • Buigsterkte: Tali heeft een buigsterkte van 154 N/mm², waardoor het geschikt is voor constructies die bestand moeten zijn tegen externe belastingen en spanningen.
 • Elasticiteitsmodulus: Met een elasticiteitsmodulus van 16.000 N/mm² biedt Tali hout een goede balans tussen flexibiliteit en stabiliteit.
 • Druksterkte en schuifsterkte: De druksterkte van Tali is 93 N/mm² evenwijdig aan de vezel, terwijl de schuifsterkte 21,1 N/mm² is. Deze eigenschappen maken het hout geschikt voor diverse toepassingen.
 • Hardheid: Tali hout is extreem hard en scoort hoog op de Janka-hardheidstest met een waarde van 12.990 N. Dit maakt het hout bestand tegen slijtage en impact.

Met deze kenmerken is Tali hout een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden in verschillende bouw- en interieurtoepassingen. De duurzaamheid, stevigheid en hardheid maken het een populaire keuze voor zware constructies en vloeren die intensief belopen worden.

Toepassingen van Tali Hout

Tali hout is een veelzijdige houtsoort die voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Vanwege de duurzaamheid en sterkte wordt het vaak gebruikt voor zware buitenconstructies, zoals waterwerken, bruggen en traversen. Maar dat is niet alles.

Andere toepassingen van tali hout zijn onder andere:

 • Terrashout: Tali hout is ideaal voor het aanleggen van terrassen. Het is bestand tegen de verschillende weersomstandigheden en behoudt zijn mooie uitstraling.
 • Voertuigbodems: Vanwege de sterke eigenschappen van tali hout, wordt het ook gebruikt voor voertuigbodems. Het kan de zware belasting van vrachtwagens en trailers aan.
 • Katrollen: Tali hout is geschikt voor het maken van katrollen door zijn duurzaamheid en gladde textuur, wat wrijving minimaliseert en de efficiëntie verbetert.
 • Plankenvloeren, parket en industriële vloeren: Dankzij de slijtvastheid wordt tali hout veel gebruikt voor intensief belopen vloeren, zoals in winkelcentra, kantoren en fabrieken.
 • Draaiwerk: Tali hout kan ook gebruikt worden voor draaiwerk, zoals traptreden, meubels en decoratieve items.

Tali hout is verkrijgbaar in verschillende commerciële afmetingen, waardoor het voor diverse projecten gebruikt kan worden. Het kan worden gekocht bij verschillende leveranciers in Nederland, die hoogwaardig tali hout leveren voor bouw- en interieurtoepassingen.

Voor meer informatie over tali hout en leveranciers in Nederland kunt u contact opnemen met een gespecialiseerde tali hout leverancier.

Voorbeeld:

Toepassing Beschrijving
Terrashout Geschikt voor het aanleggen van terrassen
Voertuigbodems Bestand tegen de zware belasting van voertuigen
Katrollen Ideaal voor het maken van katrollen
Plankenvloeren, parket en industriële vloeren Slijtvast en geschikt voor intensief belopen vloeren
Draaiwerk Kan gebruikt worden voor diverse draaiwerkprojecten

Tali Hout Prijs en Informatie

De prijs van Tali hout kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt de leverancier een rol in de prijsbepaling. Verschillende leveranciers kunnen verschillende prijzen hanteren voor Tali hout. Daarnaast is de hoeveelheid die wordt gekocht van invloed op de prijs. Over het algemeen geldt dat bij grotere hoeveelheden vaak een lagere prijs per plank of per vierkante meter wordt gehanteerd. Ook de kwaliteit van het hout speelt een rol in de prijsbepaling.

In Nederland zijn er diverse leveranciers waar Tali hout te koop is. Het is raadzaam om prijzen en informatie te vergelijken bij verschillende leveranciers voordat u overgaat tot de aanschaf van Tali hout. Op deze manier kunt u de juiste keuze maken en een passende prijs vinden voor uw project.

Tali hout heeft verschillende toepassingen en staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte. Het is geschikt voor zware buitenconstructies, maar ook voor terrassen, voertuigbodems, plankenvloeren en draaiwerk. Of u nu een professional bent of een doe-het-zelver, Tali hout kan een goede keuze zijn vanwege zijn veelzijdigheid en kwaliteit.