Kersenhout – Amerikaans houtsoort Eigenschappen

Kersenhout – Amerikaans, soms ook bekend als ‘Amerikaans kersen’, is een populaire houtsoort die veel gebruikt wordt in verschillende toepassingen. Het hout staat bekend om zijn rechte draad en fijne nerf, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor meubels en binnenschrijnwerk.

Het kernhout van Amerikaans kersenhout varieert in kleur van rozebruin tot donker roodbruin en kan zelfs gommen bevatten. Het spinthout is daarentegen grijsachtig wit van kleur. Hoewel kersenhout matig tot weinig duurzaam is, is het wel gemakkelijk te bewerken, wat het ideaal maakt voor verschillende projecten.

Dit houtsoort wordt veel gebruikt voor meubelen, zoals kabinetten, bureaus en kisten. Daarnaast is het ook geschikt voor parket, trappen en binnendeuren. Amerikaans kersenhout wordt meestal geïmporteerd uit het Zuidoosten van Canada en het Oosten van de Verenigde Staten. Het hout is gemakkelijk bewerkbaar, maar kan traag drogen en vervormingen veroorzaken.

Belangrijkste punten:

 • Kersenhout – Amerikaans wordt soms gecommercialiseerd als ‘Amerikaans kersen’.
 • Het heeft een rechte draad en fijne nerf.
 • Het kernhout varieert van rozebruin tot donker roodbruin.
 • Het spinthout is grijsachtig wit van kleur.
 • Amerikaans kersenhout is matig tot weinig duurzaam.
 • Het is gemakkelijk bewerkbaar.
 • Het wordt gebruikt voor meubelen en divers binnenschrijnwerk.

Toepassingen van Kersenhout – Amerikaans

Kersenhout – Amerikaans wordt veelvuldig gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid en mooie esthetiek. Het hout heeft verschillende toepassingen, vooral in de meubelmakerij. De eigenschappen van kersenhout maken het ideaal voor het vervaardigen van hoogwaardige meubels, zoals kabinetten, bureaus en kisten. Het natuurlijk glanzende oppervlak en de warme kleur van kersenhout geven deze meubelstukken een elegante uitstraling.

Kersenhout is ook een populaire keuze voor divers binnenschrijnwerk, zoals parket, trappen en binnendeuren. Het hout voegt een vleugje luxe toe aan elk interieur en creëert een warme en uitnodigende ambiance. Daarnaast is kersenhout geschikt voor het maken van fineer en kleine voorwerpen, waardoor het een veelzijdig materiaal is dat in verschillende projecten kan worden gebruikt.

Naast meubels en binnenschrijnwerk wordt kersenhout ook toegepast in andere vakgebieden. Het wordt gebruikt voor het vervaardigen van houten kinderspeelgoed vanwege de duurzaamheid en veiligheid van het materiaal. Daarnaast wordt het hout gebruikt bij de productie van muziekinstrumenten, zoals harpen en tieren, vanwege de goede akoestische eigenschappen.

Wat kersenhout nog interessanter maakt, is dat het kan worden gebogen voor specifieke toepassingen. Dit biedt ontwerpers en ambachtslieden de mogelijkheid om unieke en op maat gemaakte stukken te maken. Het gebogen kersenhout voegt een artistiek element toe aan meubels en andere creaties.

Toepassingen van Kersenhout – Amerikaans Voorbeelden
Meubels Kabinetten, bureaus, kisten
Binnenschrijnwerk Parket, trappen, binnendeuren
Fineer en kleine voorwerpen Sieradendozen, snijplanken, decoratieve items
Houten kinderspeelgoed Blokken, puzzels, poppenhuizen
Muziekinstrumenten Harpen, tieren, snaarinstrumenten

Eigenschappen van Kersenhout – Amerikaans

Kersenhout is een veelzijdige houtsoort die zowel met de machine als met handgereedschap goed bewerkbaar is. Het heeft echter wel enkele karakteristieke eigenschappen waar rekening mee gehouden moet worden. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van kersenhout – Amerikaans:

 1. Noesten: Kersenhout kan mogelijk veel noesten bevatten, wat het schaven en steken van het hout iets moeilijker kan maken. Het is belangrijk om hier op te letten tijdens het bewerkingsproces.
 2. Vergelijkbaarheid met notenhout: Qua bewerkbaarheid is kersenhout vergelijkbaar met notenhout, omdat het ongeveer even zacht is. Dit maakt het hout gemakkelijker om mee te werken.
 3. Verschillende varianten: Er zijn verschillende varianten van kersenhout beschikbaar, zoals Amerikaans kersen en vogelkers. Deze varianten hebben elk hun eigen unieke houttekeningen en kleuren, waardoor er meer keuzemogelijkheden zijn voor verschillende projecten.
 4. Bewerkbaarheid: Kersenhout met een rechte draad laat zich goed bewerken met diverse gereedschappen. Het kan goed worden gespijkerd, geschroefd, gelijmd en gebogen, waardoor het geschikt is voor verschillende bewerkingstechnieken.
 5. Oppervlakteafwerking: De oppervlakafwerking van kersenhout is over het algemeen goed. Het hout kan worden afgewerkt met verschillende afwerkingsmethoden, zoals olie, was, lak of beits, afhankelijk van de gewenste uitstraling.
 6. Duurzaamheid: Kersenhout heeft een middelmatige duurzaamheid en is bestand tegen schimmels. Voor buitentoepassingen dient kersenhout echter behandeld te worden met een afwerklaag om de duurzaamheid te verhogen.

Kortom, kersenhout – Amerikaans is een veelzijdige houtsoort die gemakkelijk bewerkbaar is en voor verschillende projecten kan worden gebruikt. Het heeft unieke eigenschappen zoals noesten, vergelijkbaarheid met notenhout en verschillende varianten. Met de juiste bewerkingstechnieken en oppervlakteafwerking kan kersenhout prachtige resultaten opleveren.

Overzicht van Kersenhout – Amerikaans

Het kopen van kersenhout kan soms een uitdaging zijn. Hoewel het bij sommige houthandels verkrijgbaar is, is het niet altijd gemakkelijk te vinden. Als je specifiek op zoek bent naar kersenhout, is het raadzaam om eerst je lokale houthandel te raadplegen. Zij kunnen je mogelijk helpen om de gewenste houtsoort te vinden.

Kersenhout is een prachtige, maar vrij dure tot dure houtsoort. Het heeft mooie nerfpatronen, een fijn te bewerken oppervlak en een fraaie kleur die varieert van rozebruin tot donker roodbruin. Het is een populair hout vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht en wordt vaak gebruikt in meubelmakerij en binnenschrijnwerk.

Er moet echter rekening worden gehouden met het feit dat kersenhout veel werkt en het kan lastig zijn om het te verkrijgen. Het is belangrijk om het hout zorgvuldig te behandelen om toekomstige verkleuring en beschadiging te voorkomen. Het wordt aanbevolen om het kersenhout op te schuren tot een korrel van 180 of hoger en af te werken met een geschikte afwerklaag zoals olie, was, lak of beits. Voor extra bescherming tegen zonlicht wordt een uv-bestendige afwerking aanbevolen.

Als je overweegt om kersenhout te kopen, wees dan voorbereid op de prijs en de mogelijke uitdagingen bij het vinden van deze waardevolle houtsoort. Maar de schoonheid en het unieke karakter van kersenhout maken het zeker de moeite waard om te overwegen voor je volgende houtproject.