Amerikaans elzenhout houtsoort: Kenmerken & Gebruik

Amerikaans elzenhout, ook bekend als “Amerikaans Elzen”, is een duurzame houtsoort met unieke eigenschappen en veelzijdige toepassingen. Het hout heeft een opvallende oranjerode kleur in het spint en wordt bleekgeel met roodachtige tot licht roodbruine tint na blootstelling aan licht en lucht. Het heeft geen glans en bevat donkere lijnen veroorzaakt door de brede stralen.

Amerikaans elzenhout is zacht, taai en matig sterk en wordt voornamelijk gebruikt in de houtwarenindustrie voor bezems, borstels, speelgoed, draaiwerk en modellen. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de metaalgieterij, voor perslijsten, beeldhouw- en snijwerk, meubelen en sigarenkistjes. Het hout is impregneerbaar en heeft een goede lijmbaarheid, maar heeft een matige buigsterkte en oppervlakafwerking. Het kan ook lange tijd onder water worden gebruikt en heeft een gemiddelde volumieke massa van 530 kg/m3.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Amerikaans elzenhout is een duurzame houtsoort met unieke eigenschappen.
 • Het hout heeft een opvallende kleur en bevat donkere lijnen.
 • Het wordt veel gebruikt in de houtwarenindustrie en heeft veel toepassingen.
 • Het is impregneerbaar en heeft een goede lijmbaarheid.
 • Het kan ook lange tijd onder water gebruikt worden.

Eigenschappen van Amerikaans elzenhout

Amerikaans elzenhout staat bekend om zijn unieke eigenschappen en veelzijdigheid. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste kenmerken van deze houtsoort:

 • Draad en nerf: Amerikaans elzenhout heeft een recht draadverloop en een fijne nerf.
 • Volumieke massa: Bij een vochtgehalte van 12% heeft Amerikaans elzenhout een volumieke massa van 530 kg/m3. Vers, zonder droging, kan het variëren tussen de 680 en 1000 kg/m3.
 • Werking en droging: Het hout werkt gemiddeld en droogt matig snel, met een neiging tot vervorming.
 • Bewerkbaarheid: Amerikaans elzenhout is gemakkelijk te zagen en schaven. Voor een glad oppervlak bij het schaven is het gebruik van scherp gereedschap aan te raden.
 • Spijkeren en schroeven: Het hout heeft matige eigenschappen wat betreft spijkeren en schroeven. Bij contact met ijzer kan er corrosie optreden.
 • Lijmbaarheid: Amerikaans elzenhout kan goed gelijmd worden. Het heeft een matige buigsterkte.
 • Oppervlakafwerking: Bij het afwerken van Amerikaans elzenhout met polyester oplosbare afwerkmiddelen kan droogvertraging optreden.
 • Duurzaamheid: Amerikaans elzenhout valt onder duurzaamheidsklasse 5 tegen schimmels.
 • Impregneerbaarheid: Het kernhout en spint van Amerikaans elzenhout hebben een impregneerbaarheid van 1.
 • Toepassing in beton: Bijzonder is dat Amerikaans elzenhout de uitharding van nat cement of beton kan verhinderen.

Hieronder ziet u een visueel overzicht van de eigenschappen van Amerikaans elzenhout:

Eigenschap Waarde
Draad en nerf Recht en fijn
Volumieke massa (12% vochtgehalte) 530 kg/m3
Vers volumieke massa 680-1000 kg/m3
Werking Middelmatig
Droogsnelheid Matig
Bewerkbaarheid Gemakkelijk
Spijkeren en schroeven Matig
Lijmbaarheid Goed
Buigsterkte Matig
Oppervlakafwerking Droogvertraging bij polyester oplosbare afwerkmiddelen
Duurzaamheid tegen schimmels Klasse 5
Impregneerbaarheid Kernhout: 1, Spint: 1

Deze eigenschappen maken Amerikaans elzenhout een geschikte keuze voor diverse toepassingen in verschillende industrieën.

Amerikaans elzenhout

Toepassingen van Amerikaans elzenhout

Amerikaans elzenhout is een veelzijdige houtsoort met diverse toepassingsmogelijkheden. In de houtwarenindustrie wordt het vaak gebruikt voor de productie van bezems, borstels, speelgoed en draaiwerk. De unieke eigenschappen van Amerikaans elzenhout maken het ook geschikt voor verschillende andere ambachtelijke toepassingen, zoals het maken van modellen in de metaalgieterij en houtsnijwerk.

Daarnaast wordt Amerikaans elzenhout soms ook gebruikt als binnenwerk voor meubelen vanwege zijn goede lijmbaarheid en buigsterkte. Het hout wordt ook veel gebruikt bij de vervaardiging van triplex, sigarenkistjes en grotere emballagekisten. In West-Europa wordt Red alder, een variant van Amerikaans elzenhout met vergelijkbare eigenschappen, zelfs gebruikt als vervanger van kersen in de meubelindustrie.

Als u van plan bent om Amerikaans elzenhout te kopen, kunt u terecht bij een gespecialiseerde elzenhout leverancier. Zij kunnen u voorzien van hoogwaardig Amerikaans elzenhout dat geschikt is voor uw specifieke toepassingen. Door te kiezen voor Amerikaans elzenhout kunt u profiteren van de unieke eigenschappen van deze houtsoort en de veelzijdigheid ervan benutten in verschillende projecten.