Geïmpregneerd hout: Duurzaam en Sterk

Geïmpregneerd hout is een duurzame en sterke keuze voor verschillende toepassingen in de tuin en buitenruimte. Door het impregneren van hout wordt het hout verduurzaamd en beschermd tegen schimmel, rotting en water. Geïmpregneerd hout heeft een lange levensduur en is voordeliger dan hardhout. Het is gemakkelijk te bewerken en wordt gebruikt voor gevelbekleding, terrassen, schuttingen, meubels en andere tuinartikelen.

Belangrijkste punten

 • Geïmpregneerd hout is duurzaam en sterk, waardoor het geschikt is voor verschillende buitenprojecten.
 • Het impregneren van hout beschermt het tegen schimmel, rotting en water, waardoor het een langere levensduur heeft.
 • Geïmpregneerd hout is voordeliger dan hardhout en gemakkelijk te bewerken.
 • Het wordt gebruikt voor gevelbekleding, terrassen, schuttingen, meubels en andere tuinartikelen.
 • Gespecialiseerde leveranciers zoals HTC Tuinhout en Houthandelonline bieden een breed assortiment geïmpregneerd hout.

Wat is geïmpregneerd hout ?

Geïmpregneerd hout is naaldhout dat chemisch verduurzaamd wordt, om schimmels, bacteriën en insecten te bestrijden. Het is goedkoper dan thermowood en heeft een levensduur van 10-15 jaar. Het is beter bestand tegen buig- en trekspanningen, maar minder milieuvriendelijk door het gebruik van chemicaliën.

Voordelen van geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout biedt verschillende voordelen. Het impregneren van hout zorgt voor een langere levensduur doordat het hout beschermd wordt tegen schimmel, rotting en water. Geïmpregneerd hout is waterbestendig en kan dus goed gebruikt worden buitenshuis. Het is ook bestand tegen schimmelgroei. Daarnaast is geïmpregneerd hout voordeliger dan hardhout, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor veel tuinprojecten.

Waarom zou je kiezen voor geïmpregneerd hout?

 • Geïmpregneerd hout heeft een lange levensduur
 • Het biedt houtbescherming tegen schimmel, rotting en water
 • Het is waterbestendig en bestand tegen schimmelgroei
 • Geïmpregneerd hout is voordeliger dan hardhout

Met geïmpregneerd hout hoef je je geen zorgen te maken over vervanging of reparaties op korte termijn. Het is bestand tegen de elementen en kan jarenlang meegaan, waardoor het een duurzame keuze is voor verschillende buitenprojecten.

Waterbestendig en schimmelbestendig

Een belangrijk voordeel van geïmpregneerd hout is dat het waterbestendig is. Het hout wordt behandeld met speciale stoffen die diep in het hout dringen en een beschermende laag vormen. Hierdoor blijft het hout droog, zelfs tijdens natte weersomstandigheden. Dit maakt geïmpregneerd hout ideaal voor toepassingen zoals gevelbekleding, terrassen en schuttingen.

Bovendien biedt geïmpregneerd hout bescherming tegen schimmelgroei. De behandeling voorkomt dat schimmel zich kan ontwikkelen op het oppervlak van het hout, waardoor het er langer fris en mooi uitziet.

Het impregneren van hout zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen schimmel, rotting en water.

Voordelig en breed toepasbaar

Een ander groot voordeel van geïmpregneerd hout is dat het voordeliger is dan hardhout. Dit maakt het een betaalbare keuze voor zowel grote als kleine projecten in de tuin. Of je nu een houten terras, een schutting of tuinmeubelen wilt bouwen, geïmpregneerd hout biedt een kosteneffectieve oplossing.

Bovendien is geïmpregneerd hout verkrijgbaar in verschillende vormen en afwerkingen, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen. Of je nu op zoek bent naar vlonderplanken, bezaagd hout of geschaafd hout, er is altijd een variant die past bij jouw project.

Quote:

Met geïmpregneerd hout hoef je je geen zorgen te maken over vervanging of reparaties op korte termijn. Het is bestand tegen de elementen en kan jarenlang meegaan, waardoor het een duurzame keuze is voor verschillende buitenprojecten.

Soorten geïmpregneerd hout

Er zijn verschillende soorten geïmpregneerd hout die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Populaire houtsoorten die vaak worden gebruikt zijn:

 • Grenen: Dit hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling en is ideaal voor gevelbekleding, vlonderplanken en schuttingen.
 • Vuren: Dit lichte hout is veelzijdig en perfect voor constructies zoals vloeren, trappen en meubels.
 • Red Cedar: Een duurzame houtsoort met natuurlijke oliën die het beschermt tegen verrotting en insecten. Uitermate geschikt voor gevelbekleding en tuinmeubels.
 • Douglas: Dit hout heeft een karakteristieke roodbruine kleur en is zeer duurzaam. Het wordt vaak gebruikt voor schuttingen, gevelbekleding en terrassen.
 • Accoya: Een FSC-gecertificeerd naaldhout met een speciale coating in plaats van impregneren. Het biedt uitstekende duurzaamheid en is geschikt voor verschillende toepassingen zoals gevelbekleding, ramen en deuren.

Geïmpregneerd hout is verkrijgbaar in diverse vormen en afwerkingen, zoals balken, planken, palen en rabat. Het kan ook worden geleverd als bezaagd of geschaafd hout, waarbij geschaafd hout een gladdere afwerking heeft.

geïmpregneerd hout

Hierboven zie je een afbeelding van geïmpregneerd hout, wat een voorbeeld kan zijn van de verschillende soorten die beschikbaar zijn.

Behandeling en onderhoud van geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is een duurzame keuze voor verschillende buitenprojecten, zoals gevelbekleding, terrassen en schuttingen. Het hout is van nature bestand tegen verkleuring en schimmel, maar zaagkanten en bewerkte delen kunnen blootgesteld worden aan weersinvloeden, wat verkleuring kan veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het geïmpregneerde hout regelmatig te behandelen en te onderhouden.

Onderhoud van geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om regelmatig het hout te controleren op eventuele beschadigingen. Indien nodig kunnen deze beschadigingen gerepareerd worden voordat verdere behandeling wordt uitgevoerd.

Daarnaast is het aan te raden om het geïmpregneerde hout regelmatig schoon te maken om vuil en stof te verwijderen. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een zachte borstel of een mild reinigingsmiddel.

Voor extra bescherming en behoud van de levensduur van het hout, kan het behandeld worden met speciale oliën, beits of verf. Deze producten dringen diep in het hout door en zorgen voor een extra laagje bescherming tegen uv-straling en weersinvloeden. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het aanbrengen van deze producten.

Impregneermiddel en houtsealer

Naast oliën, beits en verf kan het geïmpregneerde hout ook behandeld worden met een impregneermiddel of houtsealer. Deze producten dringen diep in het hout door en zorgen voor een extra laagje bescherming tegen vocht, schimmels en rotting.

Het impregneermiddel of de houtsealer kan eenvoudig aangebracht worden met behulp van een kwast, roller of spuit. Het is belangrijk om het hout gelijkmatig te behandelen en eventuele overtollige producten af te nemen met een doek.

Door regelmatig onderhoud en behandeling van geïmpregneerd hout kan de levensduur aanzienlijk verlengd worden, waardoor het hout er niet alleen mooi uit blijft zien, maar ook beschermd blijft tegen weersinvloeden en andere factoren die de kwaliteit van het hout kunnen aantasten.

Door het onderhouden van geïmpregneerd hout blijft het er niet alleen mooi uitzien, maar wordt ook de levensduur verlengd. Het is dus zeker de moeite waard om regelmatig tijd en aandacht aan het onderhoud van geïmpregneerd hout te besteden.

Levensduur van geïmpregneerd hout

De levensduur van geïmpregneerd hout kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duurzaamheidsklasse van het hout. Hout wordt ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 en 2 als de meest duurzame worden beschouwd. Deze houtklassen kunnen tot wel 25 jaar meegaan zonder opnieuw te hoeven worden geïmpregneerd.

Voor klasse 3 hout is de levensduur gemiddeld 8 tot 15 jaar, terwijl klasse 4 en 5 hout een levensduur hebben van 2 tot maximaal 8 jaar. Het is echter belangrijk om te weten dat deze levensduur kan variëren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en het onderhoud van het hout.

Naast de duurzaamheidsklasse kan de levensduur van geïmpregneerd hout ook worden beïnvloed door factoren zoals de waterbelasting en droging. Blootstelling aan vocht kan de levensduur van het hout verkorten, terwijl een goede droging ervoor kan zorgen dat het hout langer meegaat. Het is daarom essentieel om rekening te houden met deze aspecten bij het gebruik van geïmpregneerd hout voor verschillende toepassingen.