Ontdek Verschillende Tropisch Hardhout Soorten

Tropisch hardhout is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en wordt gebruikt voor diverse buitentoepassingen. Of je nu op zoek bent naar hardhouten vloeren, gevelbekleding of hout voor buiten, er zijn talloze mogelijkheden om uit te kiezen.

Niet alle tropisch hardhout is echter van dezelfde kwaliteit. Sommige commerciële soorten, zoals Bankirai en Cumaru, staan bekend om hun nadelen zoals kromtrekken en scheluwheid. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een keuze maakt.

Gelukkig zijn er ook goede tropische hardhoutsoorten die uitstekende prestaties leveren. Denk bijvoorbeeld aan Afrormosia, Afzelia, Teak, Padouk en Ipe. Deze houtsoorten bieden een goede kwaliteit en duurzaamheid voor jouw projecten.

Bekijk onze lijst met tropische houtsoorten en ontdek welk tropisch hardhout het beste bij jouw buitentoepassingen past.

tropisch hardhout soorten

Soorten Tropisch Hardhout voor Buitentoepassingen

Voor buitentoepassingen zoals terrasvloeren, gevelbekleding en tuinconstructies zijn er verschillende goede tropische hardhoutsoorten beschikbaar. Deze houtsoorten, afkomstig uit de tropen, bieden duurzaamheid en presteren goed in verschillende weersomstandigheden.

Afrormosia: Afrormosia is een duurzame houtsoort die bekend staat om zijn grote stabiliteit en natuurlijke schoonheid. Het heeft een lange levensduur en is bestand tegen zowel vocht als insecten.

Afzelia: Afzelia is een andere tropische hardhoutsoort die geschikt is voor buitentoepassingen. Het heeft een uitstekende duurzaamheid en wordt veel gebruikt voor terrassen en gevelbekleding.

Teak: Teak is een populaire keuze vanwege zijn natuurlijke oliën, die het hout beschermen tegen rot en insecten. Het heeft een prachtige gouden kleur en vereist weinig onderhoud.

Padouk: Padouk is een exotische houtsoort uit Afrika met een opvallende rood-oranje kleur. Het is zeer duurzaam en bestand tegen vocht, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen.

Ipe: Ipe, ook bekend als Braziliaans hardhout, staat bekend om zijn extreme duurzaamheid en hardheid. Het heeft een mooie bruinrode kleur en biedt langdurige prestaties in verschillende klimaten.

Deze tropische hardhoutsoorten zijn slechts enkele voorbeelden van de beste keuzes voor buitentoepassingen. Ze bieden duurzaamheid, schoonheid en prestaties, waardoor ze de ideale optie zijn voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardig hout voor hun buitenprojecten.

Nadelen van Commercieel Tropisch Hardhout

Commercieel tropisch hardhout, zoals Bankirai en Cumaru, heeft enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van hout voor buitentoepassingen. Eén van de nadelen is kromtrekken. Onder invloed van vocht en temperatuurverschillen kunnen deze houtsoorten krom gaan trekken, wat resulteert in ongelijke planken en mogelijk problemen bij het installeren van de houten constructie.

Een ander nadeel is scheluwheid. Commercieel tropisch hardhout kan de neiging hebben om te gaan scheluw staan, wat betekent dat de planken niet meer vlak aansluiten. Dit kan esthetisch gezien onaantrekkelijk zijn en problemen veroorzaken bij het gebruik van bijvoorbeeld terrasplanken of gevelbekleding.

“Het is daarom belangrijk om deze houtsoorten te mijden als je een goede prijs-kwaliteitverhouding wilt.”

Bovendien is het belangrijk om op te letten of het hout goed gedroogd is voordat het verwerkt wordt. Onvoldoende droging kan leiden tot verdere vervorming en problemen met de stabiliteit van de houten constructie.

Er zijn echter alternatieve tropische hardhoutsoorten die minder nadelen hebben, zoals Massaranduba. Deze houtsoort staat bekend om zijn duurzaamheid en goede prestaties in buitentoepassingen. Het is belangrijk om bij het kopen van tropisch hardhout de verschillende soorten te vergelijken en te kijken naar de specifieke eigenschappen en nadelen van elk type hout.

Tabel: Vergelijking van Commercieel Tropisch Hardhout en Alternatieve Houtsoorten

Houtsoort Nadelen
Commercieel Tropisch Hardhout (Bankirai, Cumaru)
 • Kromtrekken
 • Scheluwheid
 • Ongelijke planken
Massaranduba
 • Geen specifieke nadelen
 • Goede duurzaamheid

Let bij het kopen van tropisch hardhout dus goed op de nadelen en kies voor een houtsoort die het beste past bij jouw buitentoepassing.

massaranduba

Is Massaranduba het juiste tropische hardhout voor jouw buitentoepassing? Lees verder in de volgende sectie om meer te ontdekken over de voordelen en eigenschappen van goede tropisch hardhoutsoorten.

Voordelen en Eigenschappen van Goede Tropisch Hardhoutsoorten

Goede tropisch hardhoutsoorten hebben veel voordelen, zoals duurzaamheid, stabiliteit en een mooie uitstraling. Deze houtsoorten zijn uitermate geschikt voor buitentoepassingen vanwege hun weerbestendigheid en lange levensduur. Ze kunnen verschillende weersomstandigheden en temperatuurwisselingen doorstaan zonder te kromtrekken of te vervormen.

Tropisch hardhout is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waardoor er opties zijn voor elk budget. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardig hardhout, aangezien dit zorgt voor een langere levensduur en minder onderhoud.

Naast tropisch hardhout zijn er ook Europese hardhoutsoorten beschikbaar die geschikt zijn voor buitentoepassingen. Deze houtsoorten bieden vergelijkbare voordelen en eigenschappen, maar kunnen een alternatieve optie zijn indien gewenst.

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste kenmerken van goede tropisch hardhoutsoorten is hun duurzaamheid. Deze houtsoorten zijn bestand tegen rot, schimmels en insecten, waardoor ze zeer geschikt zijn voor buitentoepassingen. Ze hebben een natuurlijke weerstand tegen vocht en kunnen lang meegaan zonder kwaliteitsverlies.

Stabiliteit

Tropisch hardhout staat bekend om zijn stabiliteit. Het hout heeft een lage krimp- en zwelcoëfficiënt, waardoor het niet snel vervormt bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Dit maakt het ideaal voor gebruik in verschillende weersomstandigheden en klimaten.

Mooie Uitstraling

Goede tropisch hardhoutsoorten hebben een prachtige natuurlijke uitstraling. Ze hebben een rijke kleur en een mooie nerfstructuur, waardoor ze een luxe en tijdloze uitstraling geven aan elke buitenruimte. Het hout kan bovendien mooi vergrijzen door blootstelling aan de elementen, wat zorgt voor een karakteristieke en authentieke uitstraling.

Toepassingen van Tropisch Hardhout in Buitenschrijnwerk

Tropisch hardhout is een veelgebruikt materiaal in buitenschrijnwerk, zoals ramen, deuren, terrassen en gevelbekleding. Dit komt voornamelijk door de duurzaamheid en de mogelijkheid om het hout te bewerken. Er zijn verschillende kleuren en houtsoorten beschikbaar, waaronder roodhout en houtsoorten in de kleuren van Azobe en Bankirai.

Het gebruik van tropisch hardhout in buitenschrijnwerk biedt verschillende voordelen. Het hout is van nature bestand tegen weersinvloeden, zoals regen, zon en temperatuurveranderingen. Hierdoor blijft het hout langdurig mooi en is het bestand tegen vervorming. Bovendien is tropisch hardhout zeer goed bewerkbaar, waardoor het gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende ontwerpen en constructies.

tropisch hardhout planken

Een van de populaire toepassingen van tropisch hardhout in buitenschrijnwerk is de constructie van terrassen. Tropisch hardhout planken worden vaak gebruikt vanwege hun duurzaamheid en esthetische uitstraling. Ze zijn bestand tegen slijtage en kunnen jarenlang meegaan, zelfs bij intensief gebruik. Het gebruik van tropisch hardhout voor terrassen creëert een natuurlijke en luxe uitstraling, waardoor een buitenruimte een echt statement wordt.

 • Bestand tegen weersinvloeden
 • Goed bewerkbaar
 • Populaire toepassing voor terrassen
 • Natuurlijke en luxe uitstraling

Tropisch hardhout wordt ook veel gebruikt voor het maken van ramen en deuren. Het hout heeft een natuurlijke isolerende eigenschap, waardoor het de warmte in huis kan behouden en het geluid van buiten kan verminderen. Daarnaast is het hout sterk en stabiel, wat zorgt voor veilige en betrouwbare ramen en deuren.

Naast terrassen, ramen en deuren wordt tropisch hardhout ook vaak gebruikt voor gevelbekleding. Het hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan een gebouw en biedt duurzaamheid en bescherming tegen de elementen. Met verschillende houtsoorten en kleuropties, zoals roodhout en houtsoorten in de kleuren van Azobe en Bankirai, zijn er verschillende mogelijkheden om de gewenste look en feel te creëren.

Tropisch hardhout is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het brengt een natuurlijke schoonheid naar buitenruimtes en voegt een vleugje elegantie toe aan elk bouwproject.

Kortom, tropisch hardhout is een veelzijdig materiaal dat vaak wordt gebruikt in buitenschrijnwerk vanwege de duurzaamheid, bewerkbaarheid en esthetische uitstraling. Of het nu gaat om terrassen, ramen, deuren of gevelbekleding, het gebruik van tropisch hardhout voegt waarde toe aan elk project en creëert een natuurlijke en luxe uitstraling.

Tips voor het Kiezen van het Juiste Tropisch Hardhout

Bij het kiezen van tropisch hardhout zijn er diverse factoren waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt, houd rekening met de volgende tips:

 1. Nadelen van houtsoorten: Let op de nadelen van bepaalde houtsoorten, zoals het kromtrekken van padoek. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de eigenschappen en mogelijke problemen van het hout voordat je een beslissing neemt.
 2. Internetonderzoek: Raadpleeg betrouwbare bronnen op internet om meer te weten te komen over de eigenschappen van verschillende houtsoorten en welke het meest geschikt zijn voor buitentoepassingen.
 3. Houtleverancier: Kies altijd voor een betrouwbare houtleverancier met een goede reputatie. Zo ben je verzekerd van kwalitatief hoogwaardig hout en een goede service.
 4. Betaal op rekening: Betaal altijd op rekening bij het kopen van tropisch hardhout. Dit geeft je de mogelijkheid om te controleren of het hout in goede staat is voordat je de betaling voltooit.

“Door zorgvuldig onderzoek te doen en samen te werken met een betrouwbare houtleverancier, kun je ervoor zorgen dat je het juiste tropisch hardhout kiest dat aan jouw eisen voldoet.”

Door deze tips te volgen, kun je de juiste beslissing nemen bij het kiezen van het juiste tropisch hardhout voor jouw buitentoepassingen.

Wat is Buitenschrijnwerk?

Buitenschrijnwerk is een ouderwets woord dat verwijst naar het maken van kasten, meubels en houtconstructies voor de buitenlucht. Het omvat onder andere ramen, deuren, terrassen en gevelbekleding. Het woord wordt niet veel meer gebruikt, maar de term heeft betrekking op alle houtconstructies die buiten staan en in direct contact komen met het weer.

grijs hout voor buiten

Padoek hout eigenschappen

Padoek hout, ook bekend als afzelia, is een tropische hardhoutsoort met unieke eigenschappen. Het hout heeft een mooie roodbruine kleur die na verloop van tijd vergrijst. Padoek hout is zeer duurzaam en bestand tegen diverse weersomstandigheden, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding. Het hout is ook zeer stabiel en heeft weinig last van kromtrekken. Bovendien is padoek hout ook goed te bewerken en heeft het een lange levensduur.

Afzelia hout prijs

De prijs van afzelia hout kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en afmetingen van het hout. Over het algemeen is afzelia hout prijzig, omdat het een duurzame en hoogwaardige houtsoort is. Het is belangrijk om bij het kopen van afzelia hout te letten op de herkomst en certificering om ervoor te zorgen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Half kwartiers gezaagd

Half kwartiers gezaagd is een zaagmethode waarbij houtplanken worden gezaagd met de jaarringen in een hoek van 30 tot 60 graden ten opzichte van het vlak van de plank. Deze zaagmethode zorgt voor een mooie nerfstructuur en maakt het hout stabiel en minder gevoelig voor kromtrekken. Half kwartiers gezaagd hout wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen omdat het beter bestand is tegen weersinvloeden.

Ouderwets woord voor raam

Een ouderwets woord voor raam is “venster”. Hoewel dit woord tegenwoordig minder vaak wordt gebruikt, verwijst het nog steeds naar de opening in een gebouw waardoor licht en lucht naar binnen kunnen komen. Vensters kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, aluminium en kunststof.

Grijs hout voor buiten

Grijs hout voor buiten is een populaire keuze voor mensen die een verweerde en natuurlijke uitstraling willen creëren. Het vergrijzingseffect kan worden bereikt door hout onbehandeld buiten te laten staan, waar het wordt blootgesteld aan de elementen. Het vergrijzingsproces kan variëren afhankelijk van het type hout en de blootstelling aan zonlicht, regen en wind.

Tabel: Eigenschappen van Padoek Hout

Eigenschap Omschrijving
Kleur Roestrood, vergrijst na verloop van tijd
Duurzaamheid Hoog
Stabiliteit Goed, minder gevoelig voor kromtrekken
Bewerkbaarheid Goed, laat zich goed zagen en schaven
Levensduur Lang

Voordelen van Buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk biedt verschillende voordelen voor jouw vastgoed en buitenruimte. Of het nu gaat om het verfraaien van je woning, het creëren van extra gebruiksmogelijkheden of het toevoegen van sfeer en karakter, houten constructies in de buitenlucht hebben veel te bieden. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Verfraaiing van je vastgoed: Buitenschrijnwerk, zoals houten gevelbekleding, terrassen en tuinconstructies, kan de uitstraling van je vastgoed enorm verbeteren. Met verschillende houtsoorten en afwerkingsopties kun je een unieke en aantrekkelijke buitenruimte creëren.
 • Meer gebruiksmogelijkheden: Houten constructies in de buitenlucht bieden de mogelijkheid om extra leefruimte te creëren. Denk aan een terras waar je kunt ontspannen en genieten van de buitenlucht, of een tuinhuis waar je al je tuingereedschap kunt opbergen.
 • Sfeer en karakter: Hout voegt warmte en natuurlijke schoonheid toe aan je buitenruimte. Het brengt een gevoel van authenticiteit en maakt een verbinding met de natuurlijke omgeving. Buitenschrijnwerk maakt van je buitenruimte een gezellige en uitnodigende plek.
 • Kosteneffectiviteit: Buitenschrijnwerk, zoals houten terrassen of tuinschermen, kan een kosteneffectieve keuze zijn in vergelijking met steen of andere bouwmaterialen. Hout is duurzaam en gaat lang mee, waardoor het een waardevolle investering is voor je vastgoed.

Houten constructies in de buitenlucht zijn snel te bouwen en bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden om aan je individuele behoeften en smaak te voldoen. Het toevoegen van buitenschrijnwerk kan je woning of buitenruimte transformeren en een meerwaarde creëren die je jarenlang kunt koesteren.

Vergelijking van Houtsoorten voor Buitenschrijnwerk

Houtsoort Duurzaamheid Weerbestendigheid Onderhoud Prijsklasse
Padouk Hoog Uitstekend Regelmatig onderhoud vereist Hoog
Afzelia Hoog Uitstekend Regelmatig onderhoud vereist Hoog
Ipé Hoog Uitstekend Regelmatig onderhoud vereist Hoog

Deze tabel geeft een overzicht van enkele populaire houtsoorten voor buitenschrijnwerk. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid, weerbestendigheid, onderhoudsvereisten en prijsklasse bij het kiezen van de juiste houtsoort voor jouw project.

Het Kiezen van het Juiste Tuinhout

Bij het inrichten van je tuin is het kiezen van het juiste tuinhout van groot belang. Er zijn verschillende soorten tuinhout beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het hout en de prijs bij het maken van je keuze.

Er zijn ook Nederlandse hardhoutsoorten beschikbaar die ideaal zijn voor tuinconstructies. Deze houtsoorten zijn duurzaam, hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Nederlands hardhout staat bekend om zijn kwaliteit en is een milieuvriendelijke keuze.

Naast de Nederlandse hardhoutsoorten zijn er ook andere tropische hardhoutsoorten die geschikt zijn voor tuinconstructies. Cumaru is bijvoorbeeld een sterke en duurzame houtsoort, ideaal voor terrassen en vlonders. Padoek staat bekend om zijn unieke vergrijzingsproces, waardoor het hout een mooie zilvergrijze kleur krijgt na verloop van tijd. Afrormosia is ook een populaire keuze vanwege de natuurlijke duurzaamheid en mooie uitstraling.

Om je te helpen bij het kiezen van het juiste tuinhout, hebben we een overzichtelijke tabel samengesteld met de belangrijkste eigenschappen en prijzen van verschillende soorten tuinhout:

Houtsoort Eigenschappen Prijs per vierkante meter
Nederlands hardhout Duurzaam, lange levensduur, milieuvriendelijk €50 – €100
Cumaru Sterk, duurzaam €60 – €120
Padoek Uniek vergrijzingsproces €70 – €130
Afrormosia Duurzaam, mooie uitstraling €80 – €150

Let op: de prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de houtleverancier en de hoeveelheid die je nodig hebt. Het is altijd aan te raden om prijzen te vergelijken en advies in te winnen bij een professionele houtleverancier.

Met deze informatie en het overzicht van tuinhoutsoorten kun je een weloverwogen keuze maken voor het juiste tuinhout voor jouw project. Of je nu een tuinhuisje, een terras of een schutting wilt bouwen, er is altijd een geschikte houtsoort te vinden die past bij jouw smaak, budget en de gewenste uitstraling.

Houtsoorten voor Gevelbekleding

Als het gaat om gevelbekleding, zijn er verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor deze toepassing. Het gebruik van verticale houten gevelbekleding kan een woning een unieke uitstraling geven. Twee populaire houtsoorten voor gevelbekleding zijn hardhouten afrormosia en thermo ayous hout.

Afrormosia gevelbekleding:

Afrormosia is een hardhoutsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid en mooie nerfstructuur. Het heeft een natuurlijke weerstand tegen vocht, insecten en schimmels, waardoor het een uitstekende keuze is voor gevelbekleding. Afrormosia planchetten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd.

Thermo ayous gevelbekleding:

Thermowood, zoals ayous, is ook een populaire keuze voor gevelbekleding. Thermisch gemodificeerd hout heeft een hogere duurzaamheid en stabiliteit dan onbehandeld hout. Het wordt behandeld bij hoge temperaturen om vocht en insecten af te stoten. Bovendien heeft het een mooie bruine kleur die na verloop van tijd vergrijst.

Beide houtsoorten zijn verkrijgbaar bij gerenommeerde houthandels waar je hout kunt kopen van goede kwaliteit voor je gevelbekleding. Het is belangrijk om te vertrouwen op ervaren vakmensen om het juiste hout te selecteren en correct te installeren.

Voordat je een keuze maakt, overweeg je het volgende:

 1. De gewenste uitstraling: Afrormosia geeft een warme en natuurlijke uitstraling, terwijl thermowood een moderne en strakke uitstraling heeft.
 2. De duurzaamheid: Afrormosia heeft een hoge duurzaamheidsklasse en is bestand tegen langdurige blootstelling aan het weer. Thermowood is ook duurzaam door de behandeling.
 3. Het onderhoud: Beide houtsoorten vereisen weinig onderhoud, maar thermowood heeft iets minder onderhoud nodig vanwege de behandeling.
 4. De prijs: Afrormosia is over het algemeen duurder dan thermowood, maar het biedt ook een hogere kwaliteit en duurzaamheid.

Al met al zijn hardhouten afrormosia en thermo ayous planchetten uitstekende keuzes voor gevelbekleding. Ze bieden zowel duurzaamheid als esthetische waarde voor elke woning.

Onderstaande tabel vergelijkt de kenmerken van afrormosia en thermo ayous:

Afrormosia Thermo Ayous
Duurzaamheidsklasse Klasse 1 Klasse 2
Uitstraling Natuurlijk, warm Modern, strak
Onderhoud Gemiddeld Laag
Behandeling Onbehandeld Thermo behandeld

cumaru terrasplanken

Conclusie

Het kiezen van de juiste houtsoort voor buitentoepassingen kan een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende houtsoorten beschikbaar en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een keuze maakt. Het vergelijken van de eigenschappen en prijzen van verschillende houtsoorten is essentieel om de juiste houtsoort te vinden die aan jouw behoeften voldoet.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele nadelen van bepaalde houtsoorten, zoals kromtrekken, scheluwheid of ongelijke planken. Een checklist bij het aankopen van hout kan je helpen om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke aspecten over het hoofd ziet en de juiste materialen in huis haalt.

Denk hierbij aan het controleren van de kwaliteit van het hout, het beoordelen van de duurzaamheid en het raadplegen van betrouwbare bronnen voor advies. Met een goede checklist en kennis van de eigenschappen van verschillende houtsoorten, kun je met vertrouwen de juiste keuze maken bij het kiezen van houtsoorten voor buitentoepassingen.

Onthoud dat het selecteren van de juiste houtsoort essentieel is voor het behalen van de gewenste resultaten en het verlengen van de levensduur van je project. Besteed dus voldoende aandacht aan het kiezen van de perfecte houtsoort en maak gebruik van een checklist om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.