Alles over Framire houtsoort – Eigenschappen & Gebruik

Framire houtsoort is een veelzijdige houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het hout heeft unieke eigenschappen en wordt veel gebruikt voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over Framire houtsoort, van de eigenschappen tot de mogelijke toepassingen.

Belangrijke punten:

  • Framire is een houtsoort met een gele tot bleek bruingele kleur en een onregelmatige draad.
  • Het hout is matig duurzaam tot duurzaam en geschikt voor buitenschrijnwerk, binnenschrijnwerk, meubelen en fineer.
  • Framire is gemakkelijk bewerkbaar en droogt snel zonder veel vervorming of scheuren.
  • Het hout wordt veel gebruikt in buitenschrijnwerk, binnenschrijnwerk, meubelen en als fineer.

Als je meer wilt weten over de eigenschappen van Framire houtsoort, lees dan verder naar de volgende sectie.

Eigenschappen van Framire houtsoort

Als het gaat om de eigenschappen van Framire houtsoort, zijn er verschillende belangrijke kenmerken om te benadrukken. Allereerst heeft Framire hout een gemiddelde volumieke massa van 550 kg/m³, wat aangeeft dat het hout een goede dichtheid heeft. Dit draagt bij aan de sterkte en duurzaamheid van het materiaal. Bovendien heeft Framire een elastiteitsmodulus van 10.000 N/mm², wat betekent dat het hout veerkrachtig is en goed bestand is tegen vervorming.

Wat betreft de krimp van Framire hout, varieert de radiale krimp van 0,8% tot 1,1% bij verschillende relatieve luchtvochtigheden. Dit geeft aan dat het hout enige mate van krimp vertoont wanneer de vochtigheidsgraad verandert, maar de variatie is relatief klein.

Het hout heeft een matig grove nerf, wat betekent dat het oppervlak van het hout enige textuur vertoont. Dit kan bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van het materiaal, vooral wanneer het wordt gebruikt voor meubels of fineer.

Wat betreft de duurzaamheid van Framire hout, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het kernhout en het spinthout. Het kernhout van Framire is matig tot duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-III). Dit betekent dat het hout enige weerstand biedt tegen externe factoren zoals vocht en insecten. Het spinthout daarentegen is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V), wat betekent dat het meer vatbaar is voor aantasting en verval.

Al met al heeft Framire houtsoort dus verschillende kenmerken die het een aantrekkelijke keuze maken voor verschillende toepassingen.

Toepassingen van Framire houtsoort

Framire houtsoort wordt veelvuldig gebruikt vanwege zijn diverse toepassingsmogelijkheden. Een van de belangrijkste toepassingen is buitenschrijnwerk. Framire is namelijk een van de weinige lichtkleurige houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik. Het hout heeft een mooie gele tot bleek bruingele kleur en voegt een natuurlijke uitstraling toe aan gevels, ramen, deuren en andere buitentoepassingen.

Daarnaast vindt Framire ook zijn weg in divers binnenschrijnwerk. Het hout kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld trappen, vloeren en kozijnen. Door de mooie kleur en structuur van het hout creëert het een warme en gezellige sfeer in het interieur.

Daarnaast wordt Framire ook veel gebruikt in meubelen en als fineer. Het hout kan prachtige meubelstukken creëren, zoals tafels, kasten en bedden. Het fineer van Framire kan gebruikt worden om een unieke uitstraling te geven aan meubilair, interieurelementen en decoratieve voorwerpen.

De prijs van Framire hout kan variëren, afhankelijk van de leverancier en de kwaliteit van het hout. Het is mogelijk om Framire hout te kopen bij gespecialiseerde houthandels of online leveranciers. Het is echter altijd aan te raden om te kiezen voor een betrouwbare leverancier die kwalitatief hoogwaardig hout levert.