Cambara Hout: Kenmerken & Duurzaamheid

Cambara hout, ook wel bekend als Quarubarana, is een houtsoort afkomstig uit Zuid-Amerika. Het kernhout van Cambara heeft een roze- tot roodbruine kleur, terwijl het spinthout grijsachtig is. Het hout heeft meestal een rechte draad en een matige tot grove nerf. Cambara hout is geschikt voor diverse toepassingen, zoals stormplanken, binnenprofielen en -lijsten, meubels en fineer. Het is goed bewerkbaar, hoewel het enige slijtage aan snijwerktuigen kan veroorzaken. De duurzaamheid van het kernhout is matig tot weinig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III-IV), dus een grondige verduurzaming is aanbevolen voor buitentoepassingen. Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Belangrijkste punten:

  • Cambara hout is een houtsoort afkomstig uit Zuid-Amerika, ook bekend als Quarubarana.
  • Het heeft een roze- tot roodbruine kleur, met grijsachtig spinthout.
  • Geschikt voor toepassingen zoals stormplanken, binnenprofielen en -lijsten, meubels en fineer.
  • Matig tot weinig duurzaam kernhout vereist verduurzaming voor buitentoepassingen. Spinthout is niet duurzaam.
  • Cambara hout is goed bewerkbaar, maar kan slijtage aan snijwerktuigen veroorzaken.

Toepassingen van Cambara (Quarubarana) hout

Cambara (Quarubarana) hout wordt veelvuldig gebruikt in diverse toepassingen vanwege zijn veelzijdigheid. De houtsoort is geschikt voor verschillende projecten, zoals stormplanken, binnenschrijnwerk, meubels en fineer. Hieronder worden enkele specifieke toepassingen van Cambara hout besproken:

  • Voor stormplanken biedt Cambara hout een uitstekende keuze vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het hout kan de zwaarste weersomstandigheden doorstaan en beschermt de gebouwen effectief tegen mogelijke schade.
  • In binnenschrijnwerk wordt Cambara hout vaak gebruikt voor het vervaardigen van profielen en lijsten. De natuurlijke warme kleur en de grove nerfstructuur van het hout voegen een rustieke en elegante uitstraling toe aan het interieur.
  • Voor meubels biedt Cambara hout een uitstekende keuze. Het hout kan worden gebruikt voor het vervaardigen van stoelen, tafels, bedden, en andere meubelstukken. De duurzaamheid en bewerkbaarheid van Cambara hout maken het een ideale keuze voor zowel binnen- als buitengebruik.
  • Cambara hout wordt ook veelvuldig gebruikt voor fineer. De natuurlijke kleur en nerfpatronen van het hout voegen karakter en schoonheid toe aan fineeroppervlakken, waardoor het een populaire keuze is in interieurontwerp.

Cambara hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 600 kg/m³ en vertoont radiale en tangentiële krimp bij variërende relatieve luchtvochtigheden. Het hout is goed bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. Het laat zich gemakkelijk spijkeren, schroeven en afwerken met diverse oppervlakafwerkingen zoals watergedragen afwerksystemen.

toepassingen Quarubarana hout

Duurzaamheid en leveranciers van Cambara hout

Er is nog niet veel bekend over de duurzaamheid van Cambara (Quarubarana) hout. Het kernhout wordt echter beschouwd als matig tot weinig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III-IV). Voor buitentoepassingen is een grondige verduurzaming vereist. Het spinthout daarentegen is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Als u Cambara hout wilt kopen, kunt u terecht bij verschillende leveranciers. Het is echter belangrijk om bij betrouwbare en gecertificeerde leveranciers te kopen om de kwaliteit en duurzaamheid van het hout te waarborgen. Daarnaast moet u rekening houden met de prijs, aangezien deze kan variëren bij verschillende leveranciers.

Om de duurzaamheid van het Cambara hout te verhogen en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor buitentoepassingen, is het aan te bevelen om het hout grondig te verduurzamen. Op die manier kunt u de levensduur van het hout verlengen en ervoor zorgen dat het bestand is tegen de invloeden van het weer en andere externe factoren.