Oregon Pine: Kenmerken van Europese Douglas Hout

Europese douglas, ook bekend als Oregon Pine, is een veelzijdige houtsoort afkomstig van de Pseudotsuga menziesii boom. Het kernhout van deze houtsoort varieert van zalmkleurig tot roodachtig bruin, terwijl het spinthout roomkleurig wit tot geel is. Met een rechte draad en grove nerf heeft Oregon Pine / Europese douglas vaak fraaie vlammen op dosse. Dit hout wordt veel gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder traptreden, parket, plankenvloeren, meubelen, plafonds, gevelbekleding en nog veel meer. Het is ook geschikt voor buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren. Oregon Pine / Europese douglas is verkrijgbaar in planken, battens en balken.

Belangrijkste conclusies:

 • Europese douglas, ook bekend als Oregon Pine, is een veelzijdige houtsoort afkomstig van de Pseudotsuga menziesii boom.
 • Het kernhout varieert van zalmkleurig tot roodachtig bruin, terwijl het spinthout roomkleurig wit tot geel is.
 • Oregon Pine / Europese douglas wordt gebruikt in diverse toepassingen zoals traptreden, meubelen en gevelbekleding.
 • Het hout heeft een rechte draad, grove nerf en vaak fraaie vlammen op dosse.
 • Oregon Pine / Europese douglas is verkrijgbaar in planken, battens en balken.

Herkomst en groei van Oregon Pine / Europese douglas

Oregon Pine, ook bekend als Europese douglas, groeit in diverse gebieden in Noord-Amerika en Europa. Langs de westkust en het Cascadengebergte, evenals op Vancouver Island en in de Amerikaanse staten Washington en Oregon, vindt men de prachtige Oregon Pine bomen. Aan de andere kant werd Europese douglas oorspronkelijk geïntroduceerd in Groot-Brittannië en Duitsland in de 19e eeuw, en wordt nu voornamelijk gekweekt in Frankrijk en Duitsland, met ook aanwezigheid in andere Europese landen.

De groeigebieden van Oregon Pine / Europese douglas hebben een directe invloed op de kenmerken van het hout. Oregon Pine groeit voornamelijk in gemengde naaldhoutbossen en heeft een pionierspersoonlijkheid. Het hout uit primaire bossen heeft vaak een fijnere draad en minder kwasten dan het hout uit cultuurbossen. Aan de andere kant heeft Europese douglas een groot aanpassingsvermogen en wordt het veel gebruikt voor herbebossingsprojecten.

Ontdek meer over de herkomst en groei van Oregon Pine en Europese douglas in de tabel hieronder:

Groeigebied Herkomst Groeipatronen
Noord-Amerika Oregon en Washington (VS) Groeit langs de westkust en het Cascadengebergte, evenals op Vancouver Island.
Europa Groot-Brittannië en Duitsland Oorspronkelijk geïntroduceerd in de 19e eeuw en nu voornamelijk gekweekt in Frankrijk en Duitsland.

De groeigebieden van Oregon Pine / Europese douglas spelen een belangrijke rol in de kwaliteit en eigenschappen van het hout. Het is essentieel om de herkomst en groeipatronen van deze houtsoorten te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken bij het selecteren van het juiste hout voor jouw projecten.

Kenmerken van Oregon Pine / Europese douglas hout

Het kernhout van Oregon Pine / Europese douglas varieert in kleur van zalmkleurig tot roodachtig bruin en kan verkleuren naar roodtinten onder invloed van licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel. Het hout heeft meestal een rechte draad en een grove nerf, en vertoont een fraaie vlammentekening op dosse.

Oregon Pine / Europese douglas hout heeft een matig zware dichtheid en is een van de hardste naaldhoutsoorten. Het kernhout is matig duurzaam, terwijl het spinthout niet duurzaam is. Het hout is goed bestand tegen zwakke zuren en alkalische stoffen.

De belangrijkste kenmerken van Oregon Pine / Europese douglas hout zijn:

 • Kleur: variërend van zalmkleurig tot roodachtig bruin
 • Spinthout: roomkleurig wit tot geel
 • Draad: meestal recht
 • Nerf: grof
 • Decoratieve tekening: vlammentekening op dosse
 • Dichtheid: matig zwaar
 • Duurzaamheid: kernhout is matig duurzaam, spinthout is niet duurzaam
 • Bestandheid: goed bestand tegen zwakke zuren en alkalische stoffen

Toepassingen en kwaliteitsnormen van Oregon Pine / Europese douglas

Oregon Pine / Europese douglas is een veelzijdige houtsoort en wordt in diverse toepassingen gebruikt. Het wordt vaak gebruikt voor dragende structuren, zoals balken en liggers in bouwconstructies. Daarnaast is het ook geschikt voor buitenschrijnwerk, zoals ramen, deuren en gevelbekleding. Het hout wordt veelvuldig toegepast in parket en plankenvloeren, waardoor het interieur een warme en natuurlijke uitstraling krijgt. Daarnaast kan het gebruikt worden voor wanden, plafonds, balustrades, dakoversteken, traptreden, banken, meubels, ladders en zelfs turntoestellen.

De kwaliteitsnormen voor Oregon Pine / Europese douglas variëren afhankelijk van het doel van het hout. Voor schrijnwerk, zoals ramen en deuren, wordt de norm Nr. 2 Clear & Better gehanteerd. Deze norm zorgt ervoor dat het hout vrij is van noesten en andere onregelmatigheden, waardoor het geschikt is voor hoogwaardig schrijnwerk. Voor timmerwerk, zoals balken en liggers in bouwconstructies, wordt de norm NBN EN 14081 gebruikt. Deze norm heeft betrekking op de mechanische eigenschappen en belastingen waaraan het hout moet voldoen. Hierdoor kunnen constructies veilig en duurzaam worden gebouwd met Oregon Pine / Europese douglas.

Er zijn ook commerciële afmetingen beschikbaar voor timmerhout en schrijnwerk. Het hout is verkrijgbaar in verschillende diktes en breedtes, zodat het aansluit op de specifieke vereisten van het project. Op deze manier kan het hout optimaal worden benut en verspilling worden tegengegaan.