Sucupira houtsoort: Eigenschappen & Gebruik

Sucupira is een houtsoort afkomstig uit Brazilië, Guyana, Suriname en Venezuela. Het heeft een rechte, kruisdraad of golvende draad en een matig grove tot grove nerf. Het kernhout varieert van bruin tot donkerbruin, met fijne lichtere strepen, terwijl het spint smal grijsachtig wit tot geelachtig is. Sucupira is een duurzame houtsoort met een volumieke massa van 750-930 kg/m3 bij 12% vochtgehalte. Het hout is moeilijk te bewerken vanwege zijn hoge gewicht en kruisdraad, maar het laat zich goed draaien. Het heeft een goede oppervlakafwerking en kan gebruikt worden voor diverse toepassingen zoals betimmeringen binnen en buiten, meubelen, trappen, vloeren, scheepsbouw en beeldhouwwerk.

Belangrijkste punten

 • Sucupira is een duurzame houtsoort met een volumieke massa van 750-930 kg/m3.
 • Het hout heeft een rechte, kruisdraad of golvende draad en een matig grove tot grove nerf.
 • Sucupira hout is moeilijk te bewerken vanwege zijn hoge gewicht en kruisdraad, maar het laat zich goed draaien.
 • Het wordt veel gebruikt voor betimmeringen binnen en buiten, meubelen, trappen, vloeren, scheepsbouw en beeldhouwwerk.
 • Sucupira hout is afkomstig uit Brazilië, Guyana, Suriname en Venezuela.

Eigenschappen van Sucupira hout

Sucupira hout is een veelzijdig houtsoort met unieke eigenschappen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van sucupira hout:

 1. Gemiddelde volumieke massa: Sucupira hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 900 kg/m³, wat duidt op een hoge dichtheid en stevigheid.
 2. Elasticiteitsmodulus: Het hout heeft een elasticiteitsmodulus van 19.000 N/mm², waardoor het sterk en veerkrachtig is.
 3. Droogtijd: Sucupira hout heeft een langzame droogtijd, wat zorgt voor een stabiel hout dat weinig neigt tot trekken en scheuren bij voorzichtig drogen.
 4. Impregneerbaarheid: Het hout is goed impregneerbaar, waardoor het beschermd is tegen vocht en langdurig gebruik.
 5. Goede oppervlakteafwerking: Bij oppervlakafwerking is een vulmiddel noodzakelijk voor glad werk, maar het resultaat is een prachtig afgewerkt oppervlak.
 6. Duurzaamheid: Sucupira hout biedt uitstekende duurzaamheid tegen schimmels, termieten en drooghoutboorders, waardoor het geschikt is voor langdurig gebruik.
 7. Impregneerbaarheid klasse: Het kernhout van sucupira valt in impregneerbaarheidsklasse 2-3, wat aangeeft dat het hout goed beschermd kan worden tegen externe invloeden.

Met deze eigenschappen is sucupira hout een populair materiaal voor verschillende toepassingen zoals vloeren, terrassen, meubelen, en meer.

Gebruik van Sucupira hout

Vanwege de unieke eigenschappen van Sucupira hout wordt het veel gebruikt voor diverse toepassingen. Het kan worden gebruikt voor het leggen van sucupira houten vloeren en het bouwen van sucupira houten terrassen vanwege zijn duurzaamheid en slijtvastheid. Daarnaast wordt Sucupira hout veel gebruikt voor het maken van sucupira houten meubelen, trappen, scheepsbouw en beeldhouwwerk. Het hout is te koop bij verschillende houtleveranciers en kan zowel onbewerkt als afgewerkt worden gekocht.

Met zijn mooie donkerbruine kleur en sterke structuur is Sucupira hout een populaire keuze voor vloeren en terrassen. Het hout is bestand tegen slijtage, weer en insecten, waardoor het uitermate geschikt is voor buitentoepassingen. Een sucupira houten vloer voegt niet alleen warmte en karakter toe aan een interieur, maar biedt ook duurzaamheid en een lange levensduur.

Voor meubelmakers, trappenbouwers en beeldhouwers is Sucupira hout een geweldige optie vanwege zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Het hout is goed te bewerken en vormt een solide basis voor prachtige, langdurige creaties. Of het nu gaat om een stijlvol meubelstuk of een kunstzinnig beeldhouwwerk, succupira hout maakt altijd indruk.

Duurzaamheid van Sucupira houtsoort

Sucupira hout is een houtsoort met een goede duurzaamheid en valt in de natuurlijke duurzaamheidsklasse II-III. Dit betekent dat het kernhout van matig duurzaam tot duurzaam is, terwijl het spinthout niet duurzaam is. Hierdoor is Sucupira hout een uitstekende keuze voor verschillende toepassingen waar duurzaamheid vereist is.

Een belangrijk aspect van de duurzaamheid van Sucupira houtsoort is het gebruik van FSC gecertificeerd hout. Door te kiezen voor FSC gecertificeerd Sucupira hout draag je bij aan het behoud van duurzaam bosbeheer in tropische gebieden. Hiermee help je de natuurlijke habitat te beschermen en de biodiversiteit te behouden.

Bovendien is hout een CO2-neutraal bouwmateriaal. Dit betekent dat het tijdens zijn levenscyclus geen CO2-uitstoot veroorzaakt. In combinatie met de duurzaamheid van Sucupira hout en het feit dat het lang meegaat bij een goede verwerking, is bouwen met Sucupira hout een milieuvriendelijke keuze. Je kunt dus met een gerust hart kiezen voor deze houtsoort voor je projecten.