Kenmerken en Gebruik van Sapelli Houtsoort

Sapelli, ook bekend als Sapeli mahonie, is een houtsoort die voornamelijk voorkomt in West- en Centraal-Afrika. Het kernhout van Sapelli heeft een rozerode kleur, die later diep roodbruin wordt. Het spint is grauwroze of geelroze van kleur. Wat Sapelli onderscheidt van andere mahoniesoorten, is de cederachtige geur die het heeft. Het hout heeft een matig grove nerf en een kruisdraad die zorgt voor een karakteristieke streeptekening van afwisselende donkere en lichte banden.

Sapelli is een loofhoutsoort met een volumieke massa van 640-750 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%. Het is matig duurzaam en heeft een goede bewerkbaarheid zowel met handgereedschap als machinaal. Sapelli wordt veel gebruikt voor meubelen, binnenbetimmeringen, parketvloeren, traptreden, pianobouw en andere muziekinstrumenten. Het hout heeft goede afwerkingseigenschappen en kan goed gelijmd, gespijkerd en geschroefd worden.

Belangrijkste Punten

 • Sapelli is een houtsoort die voornamelijk voorkomt in West- en Centraal-Afrika.
 • Het kernhout van Sapelli heeft een rozerode kleur en later diep roodbruin.
 • Sapelli heeft een cederachtige geur en een karakteristieke streeptekening.
 • Het hout is matig duurzaam en heeft goede bewerkbaarheidseigenschappen.
 • Sapelli wordt gebruikt voor meubelen, binnenbetimmeringen, parketvloeren en muziekinstrumenten.

Toepassingen van Sapelli Houtsoort

Vanwege de mooie kleur, vlamtekening en duurzaamheid wordt Sapelli vaak gebruikt voor verschillende toepassingen. Het wordt zowel massief als in de vorm van fineer en triplex gebruikt voor meubelen, binnenbetimmeringen, parketvloeren, traptreden en pianobouw. Ook wordt het veel gebruikt voor andere muziekinstrumenten, zoals orgels. Door zijn goede bewerkbaarheid kan Sapelli ook worden gebruikt voor draai- en beeldhouwwerk. Het hout wordt geleverd door verschillende leveranciers en de prijs kan variëren, afhankelijk van de afmetingen en kwaliteit van het hout. Bij het kopen van Sapelli hout is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en de herkomst van het hout.

Sapelli Hout voor Meubelen en Binnenbetimmeringen

Sapelli hout wordt veelvuldig gebruikt voor het maken van meubelen zoals tafels, stoelen, kasten en bedden. Door de mooie kleur en vlamtekening geeft het hout een luxe uitstraling aan het meubilair. Daarnaast wordt Sapelli hout veel toegepast bij binnenbetimmeringen, zoals wandpanelen, lambrisering en deuren. Het geeft een warme en sfeervolle ambiance aan een interieur.

Sapelli Hout voor Parketvloeren en Traptreden

Dankzij de duurzaamheid en slijtvastheid is Sapelli hout een uitstekende keuze voor parketvloeren en traptreden. Het hout kan goed tegen belasting en blijft lang mooi, zelfs bij intensief gebruik. Bovendien zorgt het karakteristieke streeppatroon van Sapelli voor een unieke uitstraling in de ruimte.

Sapelli Hout voor Pianobouw en Muziekinstrumenten

Sapelli hout is een geliefd materiaal in de pianobouw en bij de productie van andere muziekinstrumenten. Het heeft een uitstekende resonantie en klankkwaliteit, waardoor het zeer geschikt is voor het vervaardigen van pianokasten, strijkinstrumenten, blaasinstrumenten en percussie-instrumenten.

Sapelli Hout voor Draai- en Beeldhouwwerk

Met zijn goede bewerkbaarheid is Sapelli hout ideaal voor draai- en beeldhouwwerk. Het kan gemakkelijk worden gevormd en bewerkt tot decoratieve objecten, zoals potten, vazen, beelden en ornamenten. Het hout laat zich goed schuren, snijden en polijsten, waardoor het vakmanschap tot in de kleinste details tot uiting komt.

Leveranciers en Prijs

Sapelli hout kan worden gekocht bij verschillende leveranciers. Het is belangrijk om bij het kopen van Sapelli hout te letten op de kwaliteit en herkomst. De prijs van Sapelli hout kan variëren, afhankelijk van de afmetingen en kwaliteit van het hout. Het wordt aanbevolen om prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers voordat je Sapelli hout koopt. Sommige leveranciers bieden ook de mogelijkheid om Sapelli hout op maat te laten zagen.

Neem contact op met een betrouwbare Sapelli hout leverancier voor meer informatie over de beschikbaarheid, prijs en leveringsvoorwaarden.

Leverancier Prijs (per m³)
Houthandel Van der Veen €800
Houtgroothandel De Jong €750
Sapelli Houtimport €900

Eigenschappen van Sapelli Houtsoort

Sapelli hout heeft enkele unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere houtsoorten. Het kernhout van Sapelli heeft een mooie goudachtige glans en een cederachtige geur. De kruisdraad in het hout zorgt voor een karakteristieke streeptekening van afwisselende donkere en lichte banden. De nerf van Sapelli is matig grof en het hout heeft een volumieke massa van 640-750 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%. Het hout is matig duurzaam en heeft goede bewerkbaarheidseigenschappen. Het laat zich zowel machinaal als met handgereedschap goed bewerken en is geschikt voor verschillende afwerkingen. Sapelli hout kan goed gelijmd, gespijkerd en geschroefd worden. Het kan ook goed tot fineer worden gesneden.

Voorbeelden van eigenschappen van Sapelli hout:

 • Goudachtige glans: Het kernhout van Sapelli heeft een mooie goudachtige glans die het hout een luxueuze uitstraling geeft.
 • Cederachtige geur: Sapelli heeft een natuurlijke cederachtige geur, waardoor het hout een aangename aroma heeft.
 • Karakteristieke streeptekening: Door de kruisdraad in het hout ontstaat er een unieke streeptekening van afwisselende donkere en lichte banden.
 • Matig grove nerf: De nerf van Sapelli is matig grof, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van het hout.
 • Volumieke massa van 640-750 kg/m3: Sapelli heeft een gemiddelde dichtheid van 640-750 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%, wat het hout een stevige structuur geeft.
 • Matige duurzaamheid: Hoewel Sapelli hout matig duurzaam is, kan het met de juiste behandeling en afwerking lang meegaan.
 • Goede bewerkbaarheid: Sapelli kan zowel machinaal als met handgereedschap goed bewerkt worden, waardoor het geschikt is voor verschillende projecten.

Met zijn unieke eigenschappen is Sapelli hout een uitstekende keuze voor verschillende toepassingen, van meubels en interieurafwerking tot muziekinstrumenten. Het is een veelzijdige houtsoort met een prachtige uitstraling.

Leveranciers en Prijs van Sapelli Hout

Als u op zoek bent naar Sapelli hout, kunt u terecht bij verschillende leveranciers. Het is belangrijk om bij het kopen van Sapelli hout de kwaliteit en herkomst van het hout in de gaten te houden. Kijk ook naar de afmetingen en kwaliteit van het hout, aangezien de prijs kan variëren.

Om er zeker van te zijn dat u het beste product krijgt voor uw geld, is het raadzaam om prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers. Op die manier kunt u de beste deal vinden en ervoor zorgen dat u de juiste kwaliteit Sapelli hout krijgt voor uw project.

Het is ook mogelijk om Sapelli hout op maat te laten zagen bij bepaalde leveranciers. Dit kan handig zijn als u specifieke afmetingen of vormen nodig heeft voor uw project. Neem contact op met de leveranciers om te informeren naar de mogelijkheden en prijzen.