Alles over Tola houtsoort – Eigenschappen & Gebruik

Tola houtsoort, ook bekend als Ntola, white tola, emolo, of agba, is een tropisch hardhout afkomstig uit West-Afrika. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Met een maximale hoogte van 60 meter en een rechte, takvrije stam, is Tola hout perfect geschikt voor verschillende toepassingen.

Het kernhout van Tola is geelachtig tot rozebruin van kleur, terwijl het spint lichter van kleur is. Het heeft een gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor meubels, parket, kozijnen, gevelbetimmeringen, trappen en fineer.

Belangrijkste punten om te onthouden

  • Tola houtsoort, ook bekend als Ntola, white tola, emolo, of agba, is een tropisch hardhout afkomstig uit West-Afrika.
  • Het kernhout van Tola is geelachtig tot rozebruin van kleur, terwijl het spint lichter van kleur is.
  • Tola hout heeft een gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening.
  • Het hout is geschikt voor diverse toepassingen, zoals kozijnen, gevelbetimmeringen, trappen, parket, meubels en fineer.
  • Tola hout is redelijk duurzaam en heeft een goede weerstand tegen schimmels en termieten.

Eigenschappen van Tola hout

Tola hout is een tropisch hardhout afkomstig uit West-Afrika. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid in houtbewerking. Hieronder staan enkele belangrijke eigenschappen van Tola hout:

Gelijkmatige structuur en typische geur

Tola hout heeft een gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Daarnaast heeft het een typische geur die vergelijkbaar is met peper. Deze unieke eigenschappen dragen bij aan de herkenbaarheid van Tola hout.

Scheuren gevuld met hars

Het hout kan scheuren vertonen die gevuld zijn met hars. Dit kan zowel esthetisch als functioneel van invloed zijn op het gebruik van Tola hout. Het is belangrijk om bij het bewerken en toepassen van het hout rekening te houden met deze eigenschap.

Goed bewerkbaar

Tola hout is goed bewerkbaar en kan worden gebruikt voor diverse houtbewerkingstechnieken, zoals spijkeren, schroeven en lijmen. Houd er echter rekening mee dat hars aan de zaagbladen kan vastkoeken, vooral bij hogere harsconcentraties.

Matige oppervlakafwerking

Het hout van de Tola boom heeft een matige oppervlakafwerking. Het kan echter worden geschuurd en behandeld om een gladdere en meer gepolijste afwerking te bereiken.

Gemiddelde duurzaamheid en weerstand tegen schimmels en termieten

Tola hout heeft een gemiddelde duurzaamheid en is bestand tegen schimmels en termieten. Dit maakt het geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Eigenschappen van Tola hout Kenmerken
Gelijkmatige structuur Ja
Typische geur Ja
Scheuren gevuld met hars Ja
Goed bewerkbaar Ja
Matige oppervlakafwerking Ja
Duurzaamheid Gemiddeld
Weerstand tegen schimmels en termieten Ja

Door deze eigenschappen is Tola hout een populaire keuze voor verschillende houtsoorten en houtbewerkingsprojecten.

Toepassingen en prijzen van Tola hout

Tola hout is een veelzijdige houtsoort die geschikt is voor diverse toepassingen. Het kan worden gebruikt voor kozijnen, gevelbetimmeringen, trappenhuizen, parket, meubels, scheepsbouw en nog veel meer. De eigenschappen van Tola hout, zoals zijn gelijkmatige structuur en duurzaamheid, maken het een gewilde keuze voor zowel functionele als esthetische doeleinden.

Het kopen van Tola hout is mogelijk bij verschillende houtleveranciers. De prijs van Tola hout kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het formaat van het hout. Het is belangrijk om bij de aanschaf aandacht te besteden aan mogelijke scheuren en de duurzaamheid, zodat je het meest geschikte hout kunt kiezen voor jouw beoogde toepassing.

Of je nu op zoek bent naar Tola hout voor een bouwproject of voor het maken van meubels, het is raadzaam om te investeren in kwalitatief hoogwaardig hout. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je eindresultaat niet alleen mooi is, maar ook lang meegaat. Neem contact op met een betrouwbare houtleverancier om meer te weten te komen over de mogelijkheden en prijzen van Tola hout.