Purperhart houtsoort: Duurzaam en Uniek

Purperhart is een unieke tropische houtsoort afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika. Het kernhout van deze houtsoort is door en door paars van kleur, terwijl het spinthout een wit-grijzige kleur heeft. Purperhart is een tropisch hardhout met een hardheid van hart en een gewicht van 930 kg/m³. Het hout is zeer sterk en kan goed verlijmd worden. Het heeft een variërende nerf, die recht, golvend of kruisdradig kan zijn. Bewerking van purperhart hout kan lastig zijn vanwege de hardheid en de kruisdradige nerf. Het hout wordt voornamelijk gebruikt in constructies zoals deuren, kozijnen, water- en bruggenbouw, maar ook voor decoratieve toepassingen zoals meubels, instrumenten en grepen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Purperhart is een unieke tropische houtsoort met door en door paars kernhout en wit-grijzig spinthout.
  • Het hout heeft een hardheid van hart en een gewicht van 930 kg/m³, waardoor het zeer sterk is.
  • Purperhart hout kan lastig te bewerken zijn vanwege de hardheid en kruisdradige nerf.
  • Het wordt gebruikt in constructies zoals deuren, kozijnen, water- en bruggenbouw, en voor decoratieve toepassingen.
  • Purperhart hout is duurzaam en gaat lang mee, maar kan moeilijk verkrijgbaar en prijzig zijn.

Eigenschappen van Purperhart hout

Purperhart hout is een tropisch hardhout afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika. Het heeft een hardheid van hart en een gewicht van 930 kg/m³. Dit maakt het hout zeer sterk en duurzaam.

Vanwege de hardheid en de kruisdradige nerf kan het bewerken van purperhart hout een uitdaging zijn. Handgereedschappen kunnen moeite hebben om door het hout te komen, en machines kunnen vastlopen door het loslaten van gom in het hout. Het gereedschap raakt ook snel bot bij het bewerken van dit hout.

Het buigen van purperhart hout is eveneens lastig vanwege zijn stugheid. Het is dan ook meer geschikt voor constructieve toepassingen zoals deuren, kozijnen, water- en bruggenbouw. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals meubels, instrumenten en grepen.

Hardheid Gewicht Gebruik Bewerken
Zeer hard 930 kg/m³ Constructies: deuren, kozijnen, water- en bruggenbouw
Decoratief: meubels, instrumenten, grepen
Uitdagend met handgereedschappen
Vastlopen van machines mogelijk
Gereedschap snel bot

Duurzaamheid en verkrijgbaarheid van Purperhart hout

Purperhart hout is een duurzame keuze voor verschillende toepassingen. Het valt onder duurzaamheidsklasse 2-3, wat betekent dat het kernhout nog goed is na 10 tot 25 jaar. Dit maakt het hout zeer geschikt voor langdurig gebruik. Als je op zoek bent naar een materiaal dat lang meegaat, is purperhart hout een goede optie.

Echter, het verkrijgen van purperhart hout kan een uitdaging zijn. Het hout is moeilijk te vinden bij reguliere houthandels en kan ook prijzig zijn. Daarom wordt het vaak aanbevolen om purperhart hout alleen te gebruiken voor zichtwerk, vanwege de hogere kosten. Als je specifiek op zoek bent naar purperhart hout, is het raadzaam om contact op te nemen met de lokale houthandel en te informeren of ze het hout op voorraad hebben.

Het duurzame karakter en de beperkte verkrijgbaarheid van purperhart hout maken het een exclusieve keuze. Hoewel het hout wat prijziger kan zijn, is het de investering waard vanwege de unieke uitstraling en de lange levensduur. Voor unieke en duurzame projecten is purperhart hout een uitstekende keuze.