Thermowood Duurzaamheid en Toepassingen

Thermowood is geen aparte houtsoort, maar verwijst naar thermisch gemodificeerd hout dat is behandeld met hitte en stoom, zonder gebruik van chemicaliën. Dit proces zorgt voor een verbeterde stabiliteit en duurzaamheid van het hout, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor tropisch hardhout. Thermowood kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen zoals gevelbekleding, schuttingen, plafond- en wandbekleding, vlonderplanken en vloeren voor binnen. Het is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals thermo vuren, thermo grenen, thermo radiata pine, thermo essen en thermo hickory. Thermowood heeft een lange levensduur, is onderhoudsvrij en biedt vele voordelen ten opzichte van onbehandeld hout.

Belangrijkste punten:

 • Thermowood is thermisch gemodificeerd hout, behandeld met hitte en stoom zonder chemicaliën.
 • Het is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout.
 • Toepassingen van thermowood zijn onder andere gevelbekleding, schuttingen en vloeren voor binnen.
 • Thermowood is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en biedt een lange levensduur en onderhoudsgemak.
 • De prijs van thermowood is betaalbaarder in vergelijking met tropisch hardhout.

Wat is Thermowood en hoe wordt het gemaakt?

Thermowood is geen specifieke houtsoort, maar verwijst naar hout dat een thermische modificatie heeft ondergaan. Dit proces bestaat uit het behandelen van het hout met hitte en stoom, zonder gebruik van chemische stoffen. De hittebehandeling vindt plaats in een speciale oven bij hoge temperaturen. Hierdoor wordt het hout versterkt en worden de eigenschappen verbeterd. Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout, omdat het duurzaamheid en stabiliteit biedt zonder het gebruik van chemicaliën. Het kan worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals thermo vuren, thermo grenen, thermo radiata pine, thermo essen en thermo hickory.

Toepassingen van Thermowood

Thermowood biedt een breed scala aan toepassingsmogelijkheden, zowel binnen als buiten. Dit thermo gemodificeerde hout wordt vaak gebruikt voor verschillende bouwprojecten, zoals gevelbekleding, schuttingen, plafond- en wandbekleding, vlonderplanken en vloeren voor binnen. Dankzij de verbeterde stabiliteit en duurzaamheid van thermowood is het een veelzijdig materiaal dat ideaal is voor zowel functionele als esthetische doeleinden.

Voor gevelbekleding is thermowood een populaire keuze vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Het kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd en biedt bescherming tegen weer en wind. Daarnaast wordt thermowood vaak gebruikt voor schuttingen, waarbij het hout een natuurlijke afscheiding vormt die privacy biedt en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Naast gevelbekleding en schuttingen wordt thermowood ook veel gebruikt voor plafond- en wandbekleding. Het hout creëert een warme en natuurlijke sfeer in binnenruimtes, terwijl het tegelijkertijd duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is.

Voor buitentoepassingen zijn thermowood vlonderplanken bijzonder populair. Ze bieden een duurzaam en slipvast oppervlak voor terrassen en andere buitenruimtes. Het hout is bestand tegen vocht en rot, waardoor het perfect geschikt is voor blootstelling aan verschillende weersomstandigheden.

Daarnaast wordt thermowood ook gebruikt als vloermateriaal voor binnenruimtes. Het hout geeft een warm en natuurlijk gevoel aan interieurs, terwijl het tegelijkertijd duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is.

Voordelen van Thermowood toepassingen:

 • Natuurlijke uitstraling
 • Verbeterde stabiliteit en duurzaamheid
 • Weerbestendig
 • Bestand tegen vocht en rot
 • Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen
 • Onderhoudsvriendelijk

Met de diverse toepassingsmogelijkheden van thermowood kunnen bouwprojecten worden verfraaid met een natuurlijk en duurzaam materiaal. Of het nu gaat om gevelbekleding, schuttingen, plafond- en wandbekleding, vlonderplanken of vloeren voor binnen, thermowood biedt een aantrekkelijke en functionele oplossing voor verschillende architecturale behoeften.

Eigenschappen van Thermowood

Thermowood heeft verschillende eigenschappen die het een aantrekkelijke keuze maken voor bouwprojecten. Dankzij de thermische modificatie biedt thermowood een hoge duurzaamheid, waardoor het lang meegaat en bestand is tegen schimmels en houtrot. Dit maakt het een betrouwbare optie voor diverse constructietoepassingen.

Een ander voordeel van thermowood is de verbeterde stabiliteit. Door het thermische modificatieproces heeft het hout minder last van beweging en krimp dan onbehandeld hout. Dit zorgt voor een betrouwbare en solide constructie, waardoor het materiaal geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Bovendien heeft thermowood een lagere vochtabsorptie dan onbehandeld hout. Hierdoor is het materiaal minder gevoelig voor vochtgerelateerde problemen, zoals kromtrekken en schimmelvorming. Dit maakt thermowood ideaal voor buitentoepassingen waar het materiaal wordt blootgesteld aan de elementen.

Het uiterlijk van thermowood varieert afhankelijk van de gekozen houtsoort, maar over het algemeen heeft het een natuurlijke uitstraling met een lichte tot donkerbruine kleur. Deze warme tinten dragen bij aan de esthetische waarde van thermowood en voegen karakter toe aan elk project.

thermowood eigenschappen

Na verloop van tijd zal thermowood vergrijzen als gevolg van blootstelling aan de elementen. Dit geeft het hout een unieke en verweerde uitstraling, terwijl het nog steeds zijn weerbestendige en duurzame eigenschappen behoudt.

Kortom, de eigenschappen van thermowood, zoals duurzaamheid, stabiliteit, beperkte vochtabsorptie en aantrekkelijk uiterlijk, maken het een uitstekende keuze voor verschillende bouwprojecten.

Vergelijking met andere houtsoorten

Thermowood kan worden vergeleken met andere houtsoorten in termen van duurzaamheid en milieucertificering. Er worden verschillende houtsoorten gebruikt om thermowood te maken, waaronder thermo vuren, thermo grenen, thermo radiata pine en thermo essen. Thermowood is over het algemeen bekend om zijn hoge duurzaamheid en is gecertificeerd als een milieuvriendelijk materiaal. Het hout is afkomstig uit verantwoorde Europese bossen en voldoet aan specifieke duurzaamheidsstandaarden. Hierdoor is thermowood een geliefde keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzaam en ecologisch verantwoord bouwmateriaal.

De bovenstaande afbeelding illustreert de vergelijking tussen thermowood, thermo vuren, thermo grenen, thermo radiata pine en thermo essen op basis van duurzaamheid en milieucertificering.

Prijs van Thermowood

De prijs van thermowood kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de houtsoort, de afmetingen en de leverancier. Over het algemeen is thermowood een betaalbaar alternatief voor tropisch hardhout, wat het aantrekkelijk maakt voor bouwprojecten met een beperkt budget.

Door de kosten van thermowood af te wegen tegen de duurzaamheid en voordelen die het biedt in vergelijking met onbehandeld hout, kun je een weloverwogen keuze maken binnen je budget. Hieronder vind je een prijsvergelijkingstabel van verschillende thermowood leveranciers:

Leverancier Houtsoort Afmetingen Prijs per m²
Leverancier A Thermo vuren 20mm x 140mm €37,50
Leverancier B Thermo grenen 26mm x 118mm €45,80
Leverancier C Thermo radiata pine 21mm x 143mm €41,20
Leverancier D Thermo essen 25mm x 150mm €50,75

Bovenstaande prijzen zijn ter indicatie en kunnen variëren. Het is raadzaam om bij de leverancier naar de meest recente prijzen te informeren en offertes op te vragen.

Thermowood biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en kan een budgetvriendelijke keuze zijn voor jouw bouwproject. Door de duurzaamheid en lange levensduur van thermowood ben je verzekerd van een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt.

Wanneer je de prijzen van thermowood vergelijkt met andere houtsoorten en de voordelen in overweging neemt, zul je ontdekken dat thermowood een voordelige keuze is voor mensen met een beperkt budget. Met thermowood kun je duurzame en mooie bouwprojecten realiseren zonder de bank te breken.

Conclusie

De duurzaamheid en veelzijdige toepassingen van thermowood maken het een uitstekende keuze voor allerlei bouwprojecten. Dit thermisch gemodificeerde hout biedt verbeterde stabiliteit en duurzaamheid, waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief is voor tropisch hardhout. Thermowood kan zowel binnen als buiten gebruikt worden in diverse toepassingen zoals gevelbekleding, schuttingen, plafond- en wandbekleding, vlonderplanken en vloeren.

Een van de belangrijkste voordelen van thermowood is de lange levensduur. Het hout gaat lang mee en is bestand tegen schimmels en houtrot. Daarnaast is thermowood onderhoudsvrij, wat het een praktische keuze maakt voor bouwprojecten. Bovendien heeft thermowood een aantrekkelijke prijs in vergelijking met tropisch hardhout, waardoor het ook budgetvriendelijk is.

Thermowood biedt niet alleen praktische voordelen, maar heeft ook een natuurlijke uitstraling die bij verschillende stijlen en ontwerpen past. De lichte tot donkerbruine kleur van het hout geeft een warm en sfeervol effect. Hoewel thermowood na verloop van tijd kan vergrijzen, behoudt het zijn weerbestendige eigenschappen en blijft het een duurzame keuze.