Kenmerken en Toepassingen van Guatambu Hout

Guatambu hout, ook bekend als Ivorywood of pau liso, is een veelzijdige houtsoort afkomstig van de Balfourodendron riedelianum boom. Deze boom groeit voornamelijk in Brazilië, Argentinië en Paraguay. Met zijn bijna witte tot licht geelbruine kleur en gelijkmatige structuur is Guatambu hout een populaire keuze voor meubels, interieurbetimmeringen, vloeren, en timmerwerk in Nederland.

Met een gemiddelde volumieke massa van 850-900 kg/m3 bij 12% vochtgehalte is Guatambu hout duurzaam en van hoge kwaliteit. Het hout is tevens bekend als een vervanger voor Amerikaans esdoorn. Door de unieke eigenschappen van dit hout worden steeds meer ontwerpers en projectontwikkelaars aangetrokken tot het gebruik ervan.

Belangrijkste punten:

 • Guatambu hout is afkomstig van de Balfourodendron riedelianum boom en groeit in Brazilië, Argentinië en Paraguay.
 • Het hout heeft een bijna witte tot licht geelbruine kleur en een gelijkmatige structuur met weinig tekening.
 • Guatambu hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 850-900 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.
 • Het hout is geschikt voor meubels, binnenbetimmeringen, vloeren, trappen, triplex en fineer, sportartikelen, muziekinstrumenten en houtsnijwerk.
 • Guatambu hout is een duurzame keuze en wordt steeds populairder in Nederland.

Eigenschappen van Guatambu Hout

Guatambu hout is een veelzijdige houtsoort met verschillende eigenschappen die het geschikt maken voor diverse toepassingen. Hieronder worden enkele belangrijke kenmerken van Guatambu hout besproken:

 1. Rechte tot golvende draad: Guatambu hout heeft over het algemeen een rechte draad, maar kan soms ook een golvende draad hebben. Dit draadpatroon draagt bij aan de visuele aantrekkingskracht van het hout.
 2. Fijne en gelijkmatige nerf: Het hout heeft een fijne nerfstructuur die gelijkmatig verspreid is. Dit zorgt voor een mooie afwerking en maakt het hout gemakkelijk te bewerken.
 3. Middelmatige weerstand tegen werken: Guatambu hout is matig bestand tegen werken, wat betekent dat het kan krimpen of uitzetten als gevolg van schommelingen in vochtigheid. Om scheuren te voorkomen, moet het hout voorzichtig gedroogd worden.
 4. Eenvoudig te bewerken: Guatambu hout kan goed worden gezaagd, gedraaid en gesneden. Het is een populaire keuze in de triplexindustrie vanwege de bewerkbaarheid.
 5. Goede lijm-, spijker- en schroefeigenschappen: Het hout kan goed worden gelijmd en matig goed worden gespijkerd en geschroefd. Dit maakt het gemakkelijk om het hout te bevestigen en te verbinden.
 6. Goede afwerkmogelijkheden: Het oppervlak van Guatambu hout kan goed worden afgewerkt. Het neemt verf, beits en lak goed op, waardoor verschillende afwerkingen mogelijk zijn.

Deze eigenschappen maken Guatambu hout een aantrekkelijke optie voor verschillende toepassingen, waaronder meubels, interieurbetimmeringen, vloeren en andere houten constructies.

Toepassingen en Prijs van Guatambu Hout

Guatambu hout is een veelzijdige houtsoort die gebruikt wordt voor verschillende toepassingen in de meubel- en interieurindustrie. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van meubels, zoals tafels, stoelen en kasten, vanwege zijn mooie uiterlijk en duurzame eigenschappen. Daarnaast wordt Guatambu hout ook gebruikt voor binnenbetimmeringen, zoals wandbekleding en plafonds, vanwege zijn warme uitstraling en natuurlijke schoonheid.

Naast meubels en binnenbetimmeringen wordt Guatambu hout ook veel gebruikt voor vloeren en trappen. Het hout is sterk en slijtvast, waardoor het geschikt is voor intensief gebruik. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor triplex en fineer, wat het mogelijk maakt om Guatambu hout in verschillende vormen en maten te gebruiken.

De prijs van Guatambu hout kan variëren, afhankelijk van de specifieke toepassing en de kwaliteit van het hout. Het is raadzaam om contact op te nemen met een leverancier voor een op maat gemaakte offerte. Over het algemeen is Guatambu hout echter een betaalbare optie in vergelijking met andere houtsoorten voor meubels en interieurtoepassingen.

Door zijn unieke eigenschappen en veelzijdige toepassingen wordt Guatambu hout steeds populairder in Nederland. Het is een duurzame keuze die niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan een natuurlijke en warme sfeer in elk interieur.