Alles over Merbau houtsoort – Eigenschappen & Tips

Merbau is een duurzame tropische hardhoutsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het hout heeft een homogene en vaste structuur met kleuren variërend van geel, oranje, rood tot grijsbruin. Het lijkt sterk op Afrikaans Afzelia in termen van kleur en structuur, waardoor het populair is voor zowel binnen- als buitenschrijnwerk. Merbau kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen zoals deuren, gevelbekleding, parket, trappen en industriële vloeren. Het hout heeft een duurzaamheidsklasse van 1-2, wat betekent dat het zeer duurzaam is en weinig kans heeft op scheuren en vervorming. Merbau kan echter bloeden als gevolg van inhoudsstoffen in het hout, maar deze kringen verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. Merbau vereist voorboren en het gebruik van inox schroeven om corrosie te voorkomen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Merbau hout is een duurzame tropische hardhoutsoort uit Zuidoost-Azië.
  • Het hout heeft een homogene structuur en diverse kleuren.
  • Merbau hout wordt gebruikt voor toepassingen zoals deuren, gevelbekleding en parket.
  • Het heeft een hoge duurzaamheidsklasse en is bestand tegen scheuren en vervorming.
  • Merbau kan bloeden, maar deze kringen verdwijnen na verloop van tijd.

Eigenschappen van Merbau hout

Merbau hout is een veelzijdige en duurzame houtsoort met unieke eigenschappen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van Merbau hout:

  • Hardheid: Merbau hout heeft een hardheid van 6.590 Newton volgens de Janka-schaal, waardoor het harder is dan eikenhout. Dit maakt het hout zeer geschikt voor toepassingen die bestand moeten zijn tegen slijtage en dagelijks gebruik.
  • Stabiliteit: Dankzij de stabiele structuur heeft Merbau hout weinig werking bij blootstelling aan vocht en wisselende temperaturen. Hierdoor blijft het hout mooi en behoudt het zijn vorm, zelfs onder verschillende klimaatomstandigheden.
  • Duurzaamheid: Merbau behoort tot duurzaamheidsklasse I-II, wat betekent dat het hout van nature goed bestand is tegen vocht, insecten, schimmels en houtrot. Hierdoor kan het hout zowel binnen als buiten worden gebruikt zonder dat het snel beschadigd raakt.
  • Levensduur: Door de duurzaamheid en natuurlijke weerstand kan Merbau hout meer dan 25 jaar meegaan buitenshuis en nog langer binnenshuis. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze voor langdurige projecten.
  • Bewerkbaarheid: Merbau hout is goed bewerkbaar en kan gemakkelijk worden geschaafd, gezaagd en geschuurd. Hierdoor is het mogelijk om het hout in verschillende vormen en maten te gebruiken voor diverse projecten. Het is echter raadzaam om het hout voor te boren bij het bevestigen van schroeven om mogelijke splijting te voorkomen.

Overall biedt Merbau hout een uitstekende combinatie van hardheid, stabiliteit, duurzaamheid en bewerkbaarheid. Dit maakt het een populaire keuze voor diverse toepassingen, van vloeren en trappen tot gevelbekleding en meubels.

Eigenschappen Waarden
Hardheid (Janka-schaal) 6.590 Newton
Duurzaamheidsklasse I-II
Levensduur Meer dan 25 jaar buitenshuis, langer binnenshuis

Merbau hout prijs en leveranciers

Merbau hout is een populaire keuze vanwege de diverse toepassingsmogelijkheden, zoals parket en deuren. De prijs van Merbau parket varieert doorgaans tussen €50 en €90 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van het parket en de kwaliteit van het hout. Voor Merbau deuren kan de prijs variëren, afhankelijk van het type en de afwerking die u verkiest.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare leverancier van Merbau hout, heeft u verschillende opties. Er zijn zowel online leveranciers als fysieke winkels die deze houtsoort aanbieden. Het is belangrijk om te kiezen voor een leverancier met ervaring en expertise in het leveren van kwalitatief hoogwaardig Merbau hout. Zo kunt u ervoor zorgen dat u een product van goede kwaliteit ontvangt voor een eerlijke prijs.

Wanneer u Merbau houtsoort wilt kopen, is het verstandig om de prijzen en kwaliteit van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden die past bij uw budget en behoeften. Vergeet niet om ook recensies en beoordelingen van andere klanten te raadplegen om een weloverwogen beslissing te nemen.