Thermo essen zachthout: goedkoper en milieuvriendelijker alternatief

Thermo essen hout is een duurzaam, ecologisch en voordeliger alternatief voor bouwprojecten. Normaal gesproken wordt essen hout veel gebruikt als kachelhout vanwege het unieke vlammenspel en de hoge warmteafgifte. Echter, essen hout heeft van nature een lage duurzaamheidsklasse en is niet geschikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding en terrassen. Door middel van een thermische behandeling, genaamd ThermoWood, krijgt essen hout dezelfde positieve kenmerken als tropisch hardhout, waardoor het geschikt wordt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Thermo essen hout behoudt haar natuurlijke houttekeningen en kan ongeveer 25 tot 50 jaar meegaan, mits goed onderhouden. Het thermische proces bestaat uit kunstmatig drogen, verhitting, behandeling en afkoeling, wat leidt tot stabiliteit, een donkere kleur, natuurlijke houtbescherming en eenvoudige bewerkbaarheid van het hout. Thermo essen hout kan gebruikt worden als gevelbekleding en buitenvloer, en is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout.

Belangrijkste punten

  • Thermo essen hout is een duurzaam en ecologisch alternatief voor bouwprojecten.
  • Met behulp van de thermische behandeling ThermoWood krijgt essen hout dezelfde positieve eigenschappen als tropisch hardhout.
  • Thermo essen hout behoudt haar natuurlijke houttekeningen en kan tot wel 50 jaar meegaan.
  • Het thermische proces zorgt voor stabiliteit, een donkere kleur, natuurlijke houtbescherming en eenvoudige bewerkbaarheid van het hout.
  • Thermo essen hout kan worden gebruikt als gevelbekleding en buitenvloer, en is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout.

Het thermische proces van ThermoWood

ThermoWood is een geavanceerd proces dat wordt toegepast op essen hout om het duurzaam, stabiel en geschikt te maken voor diverse toepassingen. Dit thermische behandelingssysteem, genaamd ThermoWood, ondergaat een reeks specifieke stappen om de gewenste eigenschappen te bereiken.

Een belangrijke stap in het thermische proces is het kunstmatig drogen van het hout. Hierbij wordt het vochtgehalte teruggebracht tot slechts 9%, waardoor het hout minder vatbaar wordt voor krimp, zwelling en andere vormen van vervorming. Dit draagt bij aan de stabiliteit en duurzaamheid van het hout.

Na het drogen wordt het hout verhit tot een temperatuur van 212°C. Deze verhitting duurt ongeveer zes uur en heeft als doel om de celwanden van het hout te modificeren. Belangrijke bestanddelen van het hout worden hierdoor gemodificeerd, waardoor de duurzaamheidsklasse I wordt bereikt. Dit maakt het hout geschikt voor buitentoepassingen waar het blootgesteld is aan verschillende weersomstandigheden en hoge belastingen.

Na de verhitting wordt het hout onderworpen aan een behandeling op 160°C. Tijdens deze behandeling wordt hars onttrokken uit het hout en daalt de pH-waarde. Dit heeft een positief effect op de houtkwaliteit en draagt bij aan de natuurlijke houtbescherming. Hierdoor is het hout beter bestand tegen schimmels, insecten en andere aantastingen, wat de levensduur verlengt.

Om scheurvorming te voorkomen, wordt het hout geleidelijk afgekoeld gedurende achttien uur naar omgevingstemperatuur. Deze afkoelfase is essentieel om ervoor te zorgen dat het hout zijn vorm behoudt en niet beschadigd raakt. Het resultaat van dit thermische proces is een stabiel, duurzaam en milieuvriendelijk materiaal met een donkerdere kleur.

“ThermoWood wordt beschouwd als een van de beste thermische behandelingssystemen voor hout.” – Houtexpert Jan Van den Berg

De thermische behandeling van ThermoWood verbetert niet alleen de duurzaamheid en stabiliteit van het hout, maar biedt ook andere voordelen. Het hout behoudt zijn natuurlijke houttekeningen, wat elke plank uniek maakt. Bovendien is thermisch behandeld hout eenvoudig te bewerken, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen en ontwerpen.

Met het ThermoWood-proces wordt ruw essen hout omgezet in een hoogwaardig en duurzaam materiaal dat kan worden gebruikt voor gevelbekleding, terrassen, vloeren en meer. De combinatie van stabiliteit, natuurlijke houtbescherming en eenvoudige bewerkbaarheid maakt ThermoWood een populaire keuze in de bouw- en designindustrie.

Toepassing als gevelbekleding

Thermo essen hout is een uitstekende keuze voor gevelbekleding. Het heeft een prachtige, natuurlijke kleur die veel mensen aanspreekt. Daarnaast behoudt het hout altijd zijn unieke houttekeningen, waardoor elke plank een eigen uitstraling heeft. Dankzij de thermische behandeling, bekend als ThermoWood, is het mogelijk om essenhout buiten toe te passen zonder dat het aan duurzaamheid inboet.

Thermo essen hout kan eenvoudig worden geïnstalleerd op buitengevels, op voorwaarde dat het op een regelwerk wordt aangebracht om ventilatie aan de achterkant van de gevelbekleding mogelijk te maken. Hierdoor blijft het hout goed ademen en wordt vochtproblemen voorkomen. Het onderhoud van thermo essen hout is relatief eenvoudig. Regelmatig schoonmaken en behandelen zorgt ervoor dat het zijn unieke en natuurlijke uitstraling behoudt.

Net als bij andere houtsoorten kan thermo essen hout na verloop van tijd vergrijzen. Dit kan echter worden voorkomen door het regelmatig te onderhouden. Door het hout te behandelen met speciale oliën of beitsen, behoudt het zijn oorspronkelijke kleur en blijft het er fris uitzien.

Gevelbekleding van thermisch behandeld essen hout

Voordelen van thermo essen hout als gevelbekleding
· Duurzame en ecologische keuze
· Unieke natuurlijke kleur en houttekeningen
· Eenvoudig te onderhouden
· Mogelijkheid om vergrijzing te voorkomen

Het gebruik van thermo essen hout als gevelbekleding biedt niet alleen een unieke uitstraling, maar ook duurzaamheid en onderhoudsgemak. Met de juiste zorg kan gevelbekleding van thermisch behandelde essenhout jarenlang meegaan en een natuurlijke sfeer toevoegen aan elk gebouw.

Toepassing als buitenvloer

Thermo essen hout is een uitstekend materiaal voor buitenvloeren, zoals terrassen en vlonders. De natuurlijke eigenschappen van het hout maken het ideaal voor deze toepassingen.

Een van de voordelen van thermo essen hout is de aangename en gladde structuur, zonder spleten of kieren. Dit zorgt voor een comfortabele loopervaring en een veilige vloer. Bovendien draagt de gladde structuur bij aan de esthetische uitstraling van het terras of de vlonder.

Een ander voordeel van thermo essen hout is de eenvoudige bewerkbaarheid. Het hout kan gemakkelijk op maat worden gezaagd, waardoor het aan elke specifieke wens en ontwerp voldoet. Of het nu gaat om een rechte vlonder of een speels terras, thermo essen hout biedt eindeloze mogelijkheden.

Naast de praktische voordelen is het ook belangrijk om te benadrukken dat thermo essen hout een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal is. Het is een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en draagt bij aan een groenere en meer verantwoorde bouwsector.

Door te kiezen voor thermo essen hout als buitenvloer, creëer je niet alleen een prachtige en unieke uitstraling voor je terras of vlonder, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

Eigenschappen Voordelen
Gladde structuur – Comfortabel om op te lopen
– Esthetisch aantrekkelijk
Eenvoudige bewerkbaarheid – Op maat te zagen naar wens
– Flexibel in ontwerp
Milieuvriendelijk – Duurzaam alternatief voor tropisch hardhout
– Draagt bij aan verantwoorde bouwsector

Voordelen van thermo essen hout

Thermo essen hout biedt verschillende voordelen voor bouwprojecten. Allereerst heeft het een hoge duurzaamheidsklasse, waardoor het langer meegaat dan onbehandeld essen hout. Dit maakt het een uitstekende keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Bovendien is thermo essen hout lichtgewicht, waardoor het gemakkelijk te transporteren en te installeren is. Dit bespaart tijd en moeite tijdens de bouw.

Een ander voordeel is de natuurlijke uitstraling van thermo essen hout. Het behoudt zijn mooie kleur en houttekeningen, waardoor elk stuk uniek is. Dit geeft een warme en sfeervolle sfeer aan elke ruimte. Daarnaast is thermo essen hout ook onderhoudsarm. Het vergt slechts minimaal onderhoud om zijn prachtige uitstraling te behouden.

Tenslotte is thermo essen hout een voordeliger alternatief voor tropisch hardhout met vergelijkbare eigenschappen. Het biedt duurzaamheid, lichtgewicht, een natuurlijke uitstraling en is onderhoudsarm. Dit maakt het een uitstekende keuze voor bouwprojecten die een milieuvriendelijk en kosteneffectief materiaal vereisen.