Western Red Cedar houtsoort – Eigenschappen & Tips

Western Red Cedar is een populaire houtsoort voor gevelbekleding en buitenschrijnwerk. Het staat bekend om zijn mooie, egale vergrijzing en de beperkte nood aan onderhoud. Deze houtsoort is afkomstig uit het westen van Canada en de VS en behoort tot de Cupressaceae familie. Het heeft een natuurlijke duurzaamheid van niveau II (kerhout) tot V (spinthout). Western Red Cedar wordt veel gebruikt voor buitenschrijnwerk zoals gevelbekleding en dakbedekking, maar ook voor binnenschrijnwerk, meubelen, tuininrichtingen en sauna’s.

Belangrijkste punten:

  • Western Red Cedar is een populaire houtsoort voor gevelbekleding en buitenschrijnwerk.
  • Het staat bekend om zijn mooie, egale vergrijzing en beperkte onderhoudsvereisten.
  • Deze houtsoort heeft een natuurlijke duurzaamheid van niveau II tot V.
  • Het wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder gevelbekleding, meubelen en sauna’s.

Eigenschappen van Western Red Cedar

Western Red Cedar staat bekend om zijn unieke eigenschappen en veelzijdigheid. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken van deze duurzame houtsoort:

  1. Kleurbereik: Het hout van Western Red Cedar heeft een natuurlijk kleurbereik van licht geelbruin tot chocoladebruin. Dit geeft het hout een warme en karakteristieke uitstraling.
  2. Vergrijzing: Na verloop van tijd krijgt Western Red Cedar een prachtige, zijdeglanzende grijze kleur. Deze egale vergrijzing draagt bij aan de esthetische aantrekkingskracht van het hout en vereist weinig onderhoud.
  3. Kwaliteiten: Er zijn verschillende kwaliteiten van cedarhout beschikbaar, waarvan No 2 (Clear and Better) en No 4 (Clear) het meest voorkomen. Beide kwaliteiten bieden een rustige lijntekening en minimale gebreken, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen.
  4. Geur: Cedarhout heeft een typische geur die bijdraagt aan de populariteit ervan voor het maken van sauna’s. Deze geur wordt vaak als ontspannend en rustgevend ervaren.
  5. Bewerking: Bij het bewerken van Western Red Cedar is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat het hout snel kan splijten. Daarnaast reageert het sterk met bepaalde metalen, zoals ijzer en messing, wat kan leiden tot blauwgrijze strepen of vlekken op het hout.

De vergrijzing van cedarhout hangt af van de plaatsing en blootstelling aan de elementen. Bij onbehandeld gebruik buiten kan de vergrijzing ongelijkmatig zijn, afhankelijk van de oriëntatie ten opzichte van de zon en de beschutting tegen regen. Desondanks blijft het hout zijn duurzame eigenschappen behouden en behoudt het zijn charme.

Met zijn unieke eigenschappen en natuurlijke schoonheid is Western Red Cedar een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen, variërend van gevelbekleding en dakbedekking tot meubels en tuininrichtingen. Ontdek de vele mogelijkheden van deze duurzame houtsoort en geniet van de tijdloze schoonheid die het biedt.

Tips voor het werken met Western Red Cedar

Als u aan de slag gaat met Western Red Cedar, is het belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden. Ten eerste kan het stof dat vrijkomt bij het werken met cedarhout huidirritatie veroorzaken. Het is daarom raadzaam om een goede afzuiging te gebruiken tijdens het bewerken van het hout. Daarnaast kan het binnen aanbrengen van cedarhout klachten veroorzaken bij mensen met astma of gevoeligheid voor de inhoudsstoffen van het hout.

Bij het kiezen van bevestigingsmaterialen, zoals spijkers en schroeven, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke reactie van het hout met bepaalde metalen. Sommige metalen, zoals ijzer en messing, kunnen leiden tot blauwgrijze strepen of vlekken op het cedarhout. Het is dus verstandig om geschikte bevestigingsmaterialen te selecteren die geen negatief effect hebben op het hout.

Voor gevelbekleding is het van belang om het cedarhout op een manier te plaatsen die de blootstelling aan de elementen minimaliseert en een gelijkmatige vergrijzing bevordert. Dit zorgt niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar verlengt ook de levensduur van het hout. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om het cedarhout te behandelen om het te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Bij het kiezen van dakgoten en bevestigingsmaterialen voor een gevelbekleding van cedarhout is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke reactie van het hout met metalen om ongewenste verkleuring of beschadigingen te voorkomen.