Alles over Sipo houtsoort – Eigenschappen & Gebruik

Sipo hout is een prachtige houtsoort die afkomstig is uit Midden- en West-Afrika. Het heeft een warme bruinachtig rode kleur en vertoont vaak paarsachtige vlammentekeningen op dosse. Sipo hout is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen, maar dient niet in contact te komen met water of grond.

In België wordt voornamelijk topkwaliteit FAS-sipo hout verkocht, dat vrij is van spint, hart en andere gebreken. Het hout is gemakkelijk te bewerken en kan goed worden gespijkerd en geschroefd. Het is echter belangrijk om op te merken dat contact met ijzer soms blauwgrijze vlekken kan veroorzaken. Sipo hout wordt veel gebruikt voor buitenschrijnwerk, parket, meubelen, trappen en nog veel meer.

Belangrijkste punten om te onthouden:

  • Sipo hout is afkomstig uit Midden- en West-Afrika.
  • Het heeft een warme bruinachtig rode kleur met paarsachtige vlammentekeningen op dosse.
  • Sipo hout is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen, maar vermijd contact met water of grond.
  • FAS-sipo hout is de topkwaliteit die in België wordt verkocht.
  • Het hout is gemakkelijk te bewerken en geschikt voor verschillende toepassingen zoals buitenschrijnwerk, parket en meubelen.

Herkomst en Uitzicht van Sipo Hout

Sipo is de commerciële naam voor de botanische soort Entandrophragma utile Sprague. Dit houtsoort groeit in het altijdgroene tropische regenwoud van landen in Midden- en West-Afrika, waaronder Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen. De sipo boom kan indrukwekkende hoogtes bereiken, tot wel 60 meter, en heeft een rechte stam van 10 tot 30 meter zonder takken.

Het kernhout van sipo heeft een prachtige bruinachtig rode kleur die door blootstelling aan zonlicht zelfs goudbruin kan kleuren. Daarentegen heeft het spinthout een rozegrijze tint. De nerf van het hout is matig tot fijn, wat bijdraagt aan zijn karakteristieke uiterlijk. Sipo hout heeft een matige duurzaamheid, waarbij het kernhout duurzamer is dan het spinthout. Dit maakt sipo een veelzijdig materiaal dat goed bewerkt kan worden en een mooie afwerking kan krijgen.

Toepassingen en Commerciële Afmetingen van Sipo Hout

Sipo hout is een veelzijdige houtsoort die gebruikt wordt in diverse toepassingen. Het is populair voor buitenschrijnwerk, zoals ramen en deuren, vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Maar ook voor parket en plankenvloeren, binnenschrijnwerk, lambriseringen, wanden, plafonds, binnendeuren, trappen, meubelen, jachtbouw, draaiwerk en snijfineer is sipo hout een uitstekende keuze.

De gemiddelde volumieke massa van sipo hout is 650 kg/m³, wat aangeeft dat het een stevig en dicht hout is. Het heeft een buigsterkte van 89 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 11.000 N/mm², waardoor het bestand is tegen zware belasting. De schuifsterkte van sipo hout is 14,9 N/mm², waardoor het bestand is tegen krachten die parallel aan de vezelrichting werken.

Commerciële afmetingen van sipo hout variëren in dikte van 26 mm tot 105 mm, met vaste breedtes en lengtes. Dit maakt het gemakkelijk om sipo hout te vinden dat past bij de specifieke behoeften van je project. Het hout is verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers, zowel fysiek als online.

Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (mm) Prijs (per m³)
Sipo Hout 26 100 4000 €550
Sipo Hout 32 120 5000 €600
Sipo Hout 40 150 6000 €650
Sipo Hout 50 180 7000 €700
Sipo Hout 60 200 8000 €750

De prijs van sipo hout varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit, afmetingen en leverancier. Gemiddeld ligt de prijs tussen €550 en €750 per kubieke meter (m³), maar dit kan variëren.

Als je sipo hout wilt kopen, is het raadzaam om contact op te nemen met gespecialiseerde leveranciers en prijzen te vergelijken. Zij kunnen je ook advies geven over de beste toepassingen voor sipo hout en helpen bij het kiezen van de juiste afmetingen voor je project.

Met zijn diverse toepassingsmogelijkheden en beschikbaarheid in verschillende afmetingen, biedt sipo hout een uitstekende keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is een duurzaam en veelzijdig hout dat zeker aan je projectvereisten zal voldoen.

Sipo Mahonie en Gevingerlast Sipo Mahonie

Sipo hout, ook wel bekend als Sipo Mahonie, is een rustige en goed bewerkbare houtsoort die veel gebruikt wordt in verschillende toepassingen. Denk hierbij aan ramen, deuren, kozijnen, meubels en trappen. Voorraadprogramma’s van Sipo Mahonie zijn beschikbaar in diverse diktes en vaste breedtes, zodat er voor elke toepassing een geschikte maat te vinden is.

Naast Sipo Mahonie is er ook gevingerlast Sipo Mahonie verkrijgbaar. Dit type hout is samengesteld uit meerdere korte lengtes die aan elkaar zijn gelijmd, waardoor het geschikt is voor langere toepassingen. Mocht de gewenste maatvoering niet beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om Sipo hout op maat te laten maken. Met een snelle levertijd van 4-6 weken kunnen gespecialiseerde houthandelaren het hout precies naar wens leveren.

Sipo hout is niet alleen veelzijdig, maar ook goed bewerkbaar. Het kan zowel met handgereedschap als machinale bewerking gemakkelijk worden verwerkt. Dit maakt het een favoriete keuze voor zowel professionele houtbewerkers als doe-het-zelvers. Als je op zoek bent naar een betrouwbare leverancier van Sipo hout, kun je terecht bij gespecialiseerde houthandelaren voor een uitgebreide collectie en deskundig advies.