Alles over de duurzame Keruing houtsoort

Keruing is een hardhoutsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het hout staat bekend om zijn duurzaamheid en wordt veel gebruikt in verschillende bouw- en tuinprojecten. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de eigenschappen en toepassingen van Keruing hout.

Belangrijke punten om te onthouden:

  • Keruing hout heeft kleuren variërend van licht roodbruin tot donker roodbruin.
  • Het valt in duurzaamheidsklasse 3 en heeft een levensduur van ongeveer 10-15 jaar.
  • Keruing is geschikt voor buitengebruik en wordt vaak gebruikt in tuinprojecten zoals vlonderplanken, schuttingen en balken.
  • Het hout kan krimpen tijdens het droogproces, maar is stabiel en kan jaren meegaan.
  • Keruing is zachter dan andere hardhoutsoorten, waardoor het gemakkelijk te bewerken is.

Eigenschappen van Keruing hout

Keruing hout, ook bekend als Keroewing, is een duurzame hardhoutsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het heeft verschillende eigenschappen die het geschikt maken voor diverse toepassingen. Hieronder vindt u de belangrijkste eigenschappen van Keruing hout:

  • Gemiddelde volumieke massa: Keruing hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 740-870 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%. Dit maakt het een relatief zwaar hout met een goede stabiliteit.
  • Draad en nerf: De draad van Keruing hout is meestal recht, soms met een ondiep kruisdraad. Het heeft een matig grove tot grove nerf, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van het hout.
  • Werking: Keruing hout staat bekend als middelmatig tot groot werkend hout. Bij het drogen kan het hout krimpen en vervormen, daarom is het belangrijk om bij het gebruik van Keruing hout rekening te houden met deze eigenschap.
  • Bewerking: Het bewerken van Keruing hout kan enige uitdagingen met zich meebrengen vanwege de aanwezige hars. De hars kan aan gereedschappen blijven kleven en kiezeldeeltjes kunnen de gereedschappen dof maken. Het is daarom belangrijk om geschikt gereedschap te gebruiken bij het bewerken van Keruing hout.
  • Duurzaamheid: Keruing hout behoort tot duurzaamheidsklasse 3 en heeft een levensduur van ongeveer 10-15 jaar. Dit maakt het een geschikte keuze voor buitentoepassingen die een goede weerstand tegen weersinvloeden vereisen.

Door de unieke eigenschappen van Keruing hout is het een veelgebruikte houtsoort voor verschillende projecten, zoals constructiewerken, tuinprojecten en vloeren. Met Keruing hout kunt u duurzame en natuurlijke elementen toevoegen aan uw projecten.

Eigenschap Waarde
Gemiddelde volumieke massa 740-870 kg/m3 bij 12% vochtgehalte
Draad Meestal recht, soms ondiep kruisdraad
Nerf Matig grove tot grove nerf
Werking Middelmatig tot groot werkend
Bewerking Hars kan aan gereedschappen blijven kleven en kiezeldeeltjes kunnen gereedschappen dof maken
Duurzaamheid Duurzaamheidsklasse 3, levensduur van 10-15 jaar

Toepassingen van Keruing hout

Keruing hout wordt veelzijdig gebruikt in verschillende toepassingen. Dankzij zijn duurzaamheid en sterke eigenschappen is het een populaire keuze voor zware constructiewerken zoals bruggen, steigers, havenwerken en wagon- en bedrijfsvloeren. Daarnaast wordt Keruing hout ook veel gebruikt voor parketvloeren, stofdorpels, pallets, scheepsluiken en tribunebouw.

In tuinprojecten is Keruing hout ideaal voor de bouw van schuttingen, vlonderplanken en balken. Het wordt vaak toegepast in houtbetonschuttingen, waar het stabiliteit en duurzaamheid biedt. Bovendien is Keruing hout een prijsvoordelig alternatief voor andere hardhoutsoorten zoals Bankirai, waardoor het aantrekkelijk is voor zowel professionals als doe-het-zelvers.

Als u Keruing hout wilt kopen, kunt u terecht bij verschillende leveranciers. De prijs varieert afhankelijk van de lengte en dikte van het hout, maar over het algemeen is Keruing hout een betaalbare keuze. Met zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden en aantrekkelijke prijs is Keruing hout een uitstekende optie voor uw bouw- en tuinprojecten.