Thermowood Ayous Hout – Duurzaam & Esthetisch

Thermo Ayous is een thermisch gemodificeerde houtsoort met de structuur van tropisch hardhout. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor houten gevelbekleding en terrasplanken. Het wordt gemaakt van zachte houtsoorten afkomstig van de ayous of abachi boom uit West-Afrika. Hoewel het dezelfde duurzaamheid en stabiliteit biedt als tropisch hardhout, is het verkrijgbaar voor een veel lagere prijs. Met zijn lichtere kleur voegt Thermo Ayous een natuurlijke uitstraling toe aan elke constructie.

 • Thermo Ayous is een thermisch gemodificeerd hout.
 • Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout.
 • Thermo Ayous biedt dezelfde duurzaamheid en stabiliteit, maar voor een lagere prijs.
 • Het hout heeft een lichtere kleur en een natuurlijke uitstraling.
 • Het wordt vaak gebruikt voor houten gevelbekleding en terrasplanken.

Wat is thermowood ayous?

Thermowood ayous is een tropisch zachthoutsoort dat onderworpen is aan thermische modificatie. Dit proces wordt toegepast op zachte houtsoorten afkomstig van de ayous of abachi boom uit West-Afrika. Door het thermische modificatieproces verkrijgt het hout dezelfde duurzaamheid en stabiliteit als tropisch hardhout, maar tegen een lagere prijs. Thermowood ayous heeft een lichtere kleur en leent zich uitstekend voor verschillende toepassingen, zoals gevelbekleding en terrasplanken.

Dit houtsoort is een ecologisch verantwoorde keuze voor houten constructies. De thermische modificatie maakt het mogelijk om de duurzaamheid en stabiliteit van het hout te verhogen zonder gebruik te maken van chemische behandelingen. Hierdoor kan thermowood ayous een duurzaam alternatief bieden voor tropisch hardhout, terwijl het minder impact heeft op het milieu.

Thermowood ayous kan worden toegepast in zowel privé- als commerciële projecten. Met zijn natuurlijke uitstraling en duurzaamheid is het een populaire keuze voor architecten, aannemers en particulieren die op zoek zijn naar hoogwaardige houten constructies.

Voordelen van thermowood ayous:

 • Hoge duurzaamheid en stabiliteit
 • Minder impact op het milieu dan tropisch hardhout
 • Goedkoper alternatief voor tropisch hardhout
 • Natuurlijke en lichte kleur
 • Geschikt voor gevelbekleding en terrasplanken

Voor een visuele representatie van thermowood ayous, zie onderstaande afbeelding:

Verschillen met andere houtsoorten

Thermo Ayous is een thermisch gemodificeerd hout dat zich onderscheidt van andere houtsoorten, zoals grenen, vuren en tropische hardhoutsoorten. Hoewel Thermo Ayous duurder is dan thermisch gemodificeerd grenen en vuren, biedt het vele voordelen die het tot een duurzamer alternatief maken. In tegenstelling tot tropische hardhoutsoorten draagt Thermo Ayous niet bij aan ontbossing en ecologische schade.

Thermowood Ayous is een volledig natuurlijk product en bevat geen chemische stoffen. Het wordt geproduceerd door middel van een thermische modificatie, waarbij het hout wordt verwarmd bij hoge temperaturen en onder hoge druk. Dit proces verbetert de duurzaamheid en stabiliteit van het hout, waardoor het een geschikte keuze is voor verschillende toepassingen.

Wanneer je een houtsoort kiest, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Duurzaamheid, prijs en milieuvriendelijkheid spelen allemaal een belangrijke rol. Thermo Ayous biedt een duurzamer alternatief voor traditioneel hout, zonder bij te dragen aan ontbossing en ecologische schade. Het is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijk en esthetisch houtproduct.

Voordelen van thermowood ayous

Thermowood Ayous gevelbekleding biedt verschillende voordelen voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Het hout heeft een indrukwekkende duurzaamheid en vormstabiliteit, vergelijkbaar met tropisch hardhout. Daarnaast heeft thermowood ayous een lichte kleur die zorgt voor een natuurlijke en lichte uitstraling in elk gebouw.

Wat deze houten gevelbekleding echt onderscheidt, is het onderhoudsvrije karakter. Na installatie behoudt het zijn kwaliteit en uitstraling zonder dat er verdere behandeling nodig is. Dit maakt thermowood ayous de ideale keuze voor wie op zoek is naar een duurzame en esthetische houten gevelbekleding die weinig onderhoud vereist.

“Thermowood Ayous gevelbekleding combineert duurzaamheid, vormstabiliteit en een lichte kleur om een natuurlijke uitstraling te creëren. Het is een onderhoudsvrij alternatief voor tropisch hardhout, perfect voor het beschermen en verfraaien van elk gebouw.”

Met thermowood ayous gevelbekleding kunt u genieten van de natuurlijke schoonheid van hout en tegelijkertijd een hoog niveau van duurzaamheid en vormstabiliteit verwachten. Of het nu gaat om een residentiële woning, een commercieel gebouw of een ander project, deze houten gevelbekleding biedt een tijdloze en aantrekkelijke afwerking.

Ontdek de vele voordelen van thermowood ayous gevelbekleding en geef uw gebouw een unieke uitstraling met dit duurzame en onderhoudsvrije materiaal.

Nadelen van Thermowood Ayous:

 1. Minder sterk: Door de thermische modificatie wordt Ayous hout zachter. Dit maakt het gevoeliger voor krassen en deuken.
 2. Beperkte toepassingen: Ondanks de verhoogde duurzaamheid is Ayous niet geschikt voor alle toepassingen. Vermijd gebruik in vochtige omgevingen of in contact met de grond.
 3. Vergrijzing: Onbehandeld Ayous vergrijst na verloop van tijd. Dit kan onesthetisch zijn, hoewel sommigen de natuurlijke veroudering waarderen.
 4. Behandeling vereist: Om de gewenste kleur te behouden of vergrijzing te vertragen, is regelmatige behandeling met olie of beits nodig.
 5. Prijs: In vergelijking met onbehandeld Ayous is thermowood Ayous duurder.

Toepassingen van thermowood ayous

Thermowood Ayous heeft veelzijdige toepassingen binnen verschillende aspecten van de bouw en interieurafwerking. Vanwege zijn duurzaamheid en esthetische uitstraling wordt het vaak gebruikt als gevelbekleding. De lichte kleur en natuurlijke schoonheid van thermowood ayous zorgen voor een aantrekkelijke gevelafwerking die aansluit bij diverse architectonische stijlen.

Daarnaast zijn de stabiliteit en vochtbestendigheid van thermowood ayous ideaal voor het gebruik als terrasplanken. Het hout is bestand tegen extreme weersomstandigheden en behoudt zijn kwaliteit en uitstraling langdurig, waardoor het een uitstekende keuze is voor buitentoepassingen.

Naast gevelbekleding en terrasplanken wordt thermowood ayous ook veel gebruikt voor het vervaardigen van designmeubels. De natuurlijke uitstraling en de mogelijkheid om het hout in verschillende vormen te bewerken, maken het zeer geschikt voor het creëren van unieke en stijlvolle meubelstukken.

Bovendien wordt thermowood ayous veel toegepast in interieurafwerkingen, zoals tafels, kasten, wandbekleding en vloeren. De duurzaamheid en esthetiek van het hout dragen bij aan een warme en natuurlijke uitstraling in interieurs.

“Thermowood ayous biedt talloze mogelijkheden voor zowel esthetische als functionele toepassingen in de bouw en interieurafwerking. Het is een veelzijdig materiaal dat zowel duurzaamheid als schoonheid combineert.”

thermowood ayous

Voorbeelden van toepassingen:

 • Gevelbekleding
 • Terrasplanken
 • Designmeubels
 • Interieurafwerkingen zoals tafels, kasten, wandbekleding en vloeren

Thermowood ayous biedt bouwers, ontwerpers en architecten een houtsoort met uitstekende eigenschappen en mogelijkheden in diverse toepassingen binnen de categorie van thermisch gemodificeerd hout.

Levensduur van thermowood ayous

Na de thermische behandeling heeft Thermowood Ayous een verhoogde duurzaamheid en kan het worden vergeleken met hardhout van duurzaamheidsklasse 1. Het hout is goed bestand tegen houtrot en insecten, waardoor het een levensduur van ongeveer 25 jaar heeft. Daarnaast is Thermowood Ayous minder gevoelig voor krimp en uitzetting bij temperatuurwisselingen, wat zorgt voor langdurige stabiliteit.

Voordelen en eigenschappen van thermowood ayous

Eigenschappen Voordelen
Duurzaamheid Langere levensduur en bestand tegen houtrot en insecten
Vormstabiliteit Minder gevoelig voor krimp en uitzetting bij temperatuurwisselingen
Kleur Lichte kleur voor een natuurlijke uitstraling
Esthetiek Ideaal voor houten gevelbekleding en interieurafwerking

Alternatieven voor thermowood ayous

Hoewel thermowood ayous een uitstekende keuze is voor verschillende toepassingen, zijn er ook alternatieve houtsoorten beschikbaar die vergelijkbare eigenschappen en voordelen bieden. Hier zijn enkele alternatieven om te overwegen:

Hardhout

Hardhout, zoals eikenhout, teak en mahonie, is een bekend alternatief voor thermowood ayous. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, sterkte en natuurlijke schoonheid. Hardhout heeft een lange levensduur en is bestand tegen invloeden van buitenaf, inclusief vocht en insecten. Deze houtsoorten worden vaak gebruikt voor constructies die bestand moeten zijn tegen zware omstandigheden, zoals buitenvloeren, terrassen en gevelbekleding.

Thermisch behandeld hout

Een andere optie is thermisch behandeld hout. Dit is hout dat een speciaal behandelingsproces heeft ondergaan om de duurzaamheid en stabiliteit te verhogen. Thermisch behandeld hout heeft vergelijkbare eigenschappen als tropisch hardhout, maar zonder de milieukosten die gepaard gaan met ontbossing. Voorbeelden van thermisch behandeld hout zijn Accoya en Essen. Deze alternatieven bieden een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout.

Tropisch hardhout

Als je de voorkeur geeft aan de eigenschappen en uitstraling van tropisch hardhout, zijn er verschillende soorten tropisch hardhout beschikbaar. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het tropisch hardhout afkomstig is van duurzaam beheerde plantages, om te voorkomen dat het bijdraagt aan ontbossing en schade aan het milieu. Tropisch hardhout is over het algemeen duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, waardoor het een geschikte keuze is voor buitentoepassingen.

Kortom, er zijn verschillende alternatieven voor thermowood ayous die vergelijkbare eigenschappen en voordelen bieden. Of je nu kiest voor hardhout, thermisch behandeld hout of tropisch hardhout, het is belangrijk om te streven naar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Met deze alternatieven kun je een esthetische en duurzame oplossing vinden voor je houten constructieprojecten.

Thermowood Ayous Triple: Prachtige gevelbekleding met karakter

Thermowood Ayous Triple is een populaire keuze voor gevelbekleding dankzij zijn unieke combinatie van eigenschappen:

Voordelen:

 • Duurzaamheid: Thermowood Ayous is thermisch gemodificeerd, waardoor het bestand is tegen vocht, schimmels en insecten. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk.
 • Stabiliteit: Door de thermische behandeling vervormt het hout minder en is het minder vatbaar voor scheuren.
 • Onderhoudsvriendelijk: In vergelijking met onbehandeld hout vereist thermowood Ayous Triple minder onderhoud.
 • Natuurlijke uitstraling: Ayous hout heeft een mooie, lichte kleur die na verloop van tijd vergrijst. Behandeling met olie of beits kan de warme bruine kleur behouden.
 • Triple profiel: Triple profiel zorgt voor een strakke en moderne look met een subtiele groef.

Nadelen:

 • Minder sterk: Thermowood Ayous is iets minder sterk dan sommige hardhoutsoorten en kan gevoeliger zijn voor krassen en deuken.
 • Vergrijzing: Onbehandeld zal Thermowood Ayous na verloop van tijd vergrijzen. Sommigen vinden dit mooi, anderen willen de kleur liever behouden.
 • Behandeling vereist: Om de kleur te behouden of vergrijzing te vertragen, kan regelmatige behandeling met olie of beits nodig zijn.

Thermowood Ayous Triple is geschikt voor:

 • Gevelbekleding
 • Terrassen
 • Balkonafwerkingen
 • Carports

Tips:

 • Overweeg de nadelen en vergelijk Thermowood Ayous Triple met andere houtsoorten.
 • Behandel het hout indien gewenst om de warme bruine kleur te behouden.
 • Reinig het hout regelmatig om vuilophoping te voorkomen.

Met de juiste zorg kunt u jarenlang genieten van uw prachtige Thermowood Ayous Triple gevelbekleding!

Schatting thermowood Ayous triple prijs per m²:

Verwacht een prijs tussen €60 en €90 per m².

Waar te koop en prijzen van thermowood ayous

Thermowood Ayous is verkrijgbaar bij verschillende leveranciers en bouwmarkten. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, je kunt dit duurzame hout gemakkelijk vinden bij gerenommeerde leveranciers zoals Houtcentrum De Bruin en Bouwcenter. Ook grote bouwmarkten zoals Hornbach en Gamma bieden Thermowood Ayous aan.

De prijs van Thermowood Ayous kan variëren, afhankelijk van de oppervlakte en de specifieke toepassing. Over het algemeen ligt de prijs tussen €50 en €110 per vierkante meter voor Ayous gevelplanken, inclusief btw. Het is altijd verstandig om prijzen te vergelijken en offertes aan te vragen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw project.

Als je handig bent en kosten wilt besparen, kun je ervoor kiezen om het hout zelf te installeren. Er is ook installatiemateriaal beschikbaar, zoals clips en bevestigingsmaterialen, die je kunt vinden bij de leveranciers en bouwmarkten. Als je echter geen ervaring hebt met het plaatsen van gevelplanken of als je een professioneel resultaat wilt, kan het verstandig zijn om een vakman in te schakelen. Deze vakmannen hebben ervaring met het werken met Thermowood Ayous en kunnen je helpen bij het realiseren van een prachtige houten gevel.

De prijs van Thermowood Ayous per m² hangt af van verschillende factoren, waaronder:

Dikte van het hout:

 • 19 mm: € 45 – € 60 per m²
 • 21 mm: € 50 – € 70 per m²
 • 26 mm: € 60 – € 80 per m²

Profiel:

 • Glad: € 45 – € 60 per m²
 • Geschaafd: € 50 – € 70 per m²
 • Geborsteld: € 60 – € 80 per m²

Handelaar:

 • Houten gevelbekleding webshops
 • Bouwmarkten
 • Houtzagerijen

Extra kosten:

 • Bevestigingsmateriaal
 • Olie of beits (optioneel)

Rekenvoorbeeld:

Voor 20 m² Thermowood Ayous gevelbekleding met een dikte van 21 mm en een glad profiel, kunt u een prijs verwachten tussen € 1000 en € 1400.

Tips:

 • Vraag offertes aan bij verschillende handelaars om de beste prijs te vinden.
 • Houd rekening met extra kosten zoals bevestigingsmateriaal en olie of beits.
 • Overweeg om zelf te plaatsen om te besparen op arbeidskosten.

Ayous Thermowood behandelen: Stappenplan

Waarom behandelen?

Ayous thermowood is van nature duurzaam, maar onbehandeld zal het na verloop van tijd vergrijzen. Behandeling met olie of beits kan de levensduur verlengen en de gewenste kleur behouden.

Welke producten?

Er zijn twee types producten geschikt voor Ayous thermowood:

 • Olie: Voedt het hout en geeft een natuurlijke glans. Kies voor een olie met UV-bescherming om vergrijzing te vertragen.
 • Beits: Kleurt het hout en beschermt het tegen UV-stralen. Kies een gepigmenteerde beits voor een optimale bescherming.

Hoe te behandelen?

 • Reiniging: Reinig het hout grondig met water en een zachte borstel. Laat het hout volledig drogen.
 • Aanbrengen: Breng de olie of beits aan in dunne lagen met een kwast of roller. Werk in de richting van de houtnerf.
 • Droging: Laat de olie of beits goed drogen volgens de instructies van de fabrikant.
 • Herhaling: Herhaal de behandeling periodiek om de bescherming te behouden.

Tips:

 • Werk bij droog weer en in de schaduw.
 • Verwijder overtollige olie of beits met een droge doek.
 • Test het product op een onopvallende plaats alvorens de gehele oppervlakte te behandelen.

Extra informatie:

 • Behandel onbehandeld Ayous thermowood binnen 3 maanden na plaatsing.
 • Gebruik speciale producten voor thermowood.
 • Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op.

Vergrijsd Thermowood Ayous: Oplossingen en Tips

Het is normaal dat onbehandeld Thermowood Ayous na verloop van tijd vergrijst. Dit proces heeft geen invloed op de levensduur van het hout, maar kan wel onesthetisch zijn. Heeft u liever de warme bruine kleur behouden? Dan zijn er gelukkig oplossingen!

Oplossingen voor vergrijsd Thermowood Ayous:

 1. reinigen en beitsen:**
   Reinig het hout grondig met water en een zachte borstel.
 2. Breng een gepigmenteerde beits aan in dunne lagen. Kies een kleur die past bij uw wensen.
 3. reinigen en oliën:**
  • Reinig het hout grondig met water en een zachte borstel.
  • Breng een olie met UV-bescherming aan in dunne lagen. Dit vertraagt vergrijzing, maar behoudt de natuurlijke look.

Belangrijke punten:

 • Regelmatige behandeling: Herhaal de gekozen behandeling (beitsen of oliën) periodiek om de bescherming te behouden.
 • Testen vooraf: Test het product op een onopvallende plek alvorens de gehele oppervlakte te behandelen.
 • Onbehandeld laten vergrijsen: U kunt het hout ook onbehandeld laten vergrijsen. De vergrijsde look kan een natuurlijke charme toevoegen aan uw gevel of terras.

Voordelen van vergrijsd Thermowood Ayous:

 • Geen onderhoud nodig: U hoeft het hout niet te beitsen of oliën.
 • Natuurlijke uitstraling: De vergrijsde look kan aantrekkelijk zijn.

Nadelen van vergrijsd Thermowood Ayous:

 • Kleurverandering: Het hout verliest zijn warme bruine kleur.
 • Ongelijke verkleuring: Vergrijszing kan ongelijkmatig verlopen.